Griežtėjant galimybių paso gavimo tvarkai, iškilo klausimas ir dėl Naujųjų metų šventimo restoranuose ar baruose. Visgi šio sektoriaus atstovai mano, kad problemų nauja tvarka nesukels ir klientai bus pasiruošę.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad sektoriuje apie pokyčius su galimybių pasu žinoma ir trikdžių neturėtų būti.

„Kalbėjome apie tai su Sveikatos apsaugos ministerija, viešbučius informavome ir problemų nematome. Bus visokių situacijų, – aišku, kad bus, bet įspėjame svečius“, – sakė E. Šiškauskienė.

Ji sutiko, kad būtų dar geriau, jeigu pakeitimai įsigaliotų jau po Naujųjų, tačiau tai esąs prioritetų klausimas.

„Kokį tikslą mes norime pasiekti? Ar leisti žmonėms laisvai pabaliavoti, ar apsisaugoti nuo to omikrono, kuris plinta žaibiškai? Reikia nuo tų tikslų pradėti. Aišku, mums norėtųsi dirbti be apribojimų, kalbos net nėra, ir visi su baime bei nerimu žiūri, kad išvis neuždarytų, matydami situaciją Norvegijoje ir kitose šalyse. <...>. Verslui geriau krutėti nors kažkiek“, – kalbėjo asociacijos prezidentė.

Evalda Šiškauskienė

Sostinėje veikiančio „Piano Man bar“ ir kelių kitų įstaigų vadovas Saulius Galdikas taip pat sako, jog geriau dirbti su ribojimais, negu išvis nedirbti.

„Joks verslas nesidžiaugia jokiais ribojimais, bet šiuo atveju mes pritartume ir palaikytume, jeigu tai leistų mums išvengti ribojimų ir uždarymų <...>. Šiuo atveju suprantu, kad sprendimas gal ne visiems patogus, bet vis dėlto daugeliui leidžia gyventi gana laisvai, leidžia dirbti ir neužsidaryti, be to, prisideda prie bendros situacijos gerinimo“, – sakė verslininkas.

Anot jo, verslų uždarymai nepasiteisina.

„Labiausiai norisi, kad nekartotume, mano galva, praeities klaidų, kai buvo uždaromi po pusę metų, realiai situacija net blogėdavo; sakykime, uždarymai nepasiteisino, tai reikia ieškoti kitų priemonių. Viena iš priemonių gali būti galimybių paso griežtinimas“, – sakė jis.

Restoranų „Dine“, „Somm“ savininkas Arminas Darasevičius situacijai įvertinti siūlė palaukti Kalėdų. Kita vertus, jis abejoja, ar turėtų kilti kokių nors bėdų dėl galimybių paso.

„Kas bus po švenčių, bus matyti po Kalėdų. <...>. Tų žmonių, kuriems negalios galimybių pasas, nebus labai daug. <...>. Mūsų visi svečiai turi tuos galimybių pasus, skiepijasi, nedaro dėl to problemų“, – sakė jis.

S. Galdikas savo ruožtu patikino, kad dokumentų patikra vyks, kaip ir numatyta.

„Daugeliu atveju stovi apsauga prie durų, ypač piko valandomis. Ir dabar mes tą užtikriname, konkrečiai mūsų atveju net prašome dokumentų, įrodančių, kad pateiktas galimybių pasas yra konkrečiai to asmens. Suprantame, kad geriau laikytis ir neapsimetinėti, jog dėl vaizdo tikriname, o tikrinti iš tikrųjų“, – kalbėjo verslininkas.

Darbo yra, bet nuotaikas temdo infliacija

E. Šiškauskienė teigia, kad viešbučių ir restoranų sektoriuje sunkoka palyginti paslaugų kainų lygį, nes jų spektras labai platus.

„Apie ką mes kalbame – ar vienos žvaigždės viešbutį, ar penkių, ar mes kalbame apie restoranus tinklinius, ar prabangius <...>. Atrodo, kad čia jau labai visi pasipelno, bet tikrai manau, kad ne. Juk atvažiuoja Naujiems metams, kai kas pasilieka porą dienų ilgiau. Bet per Kalėdas, Kūčias būna tuštoka, ta viena naktis tikrai neišgelbėja situacijos“, – komentavo asociacijos prezidentė.

S. Galdikas sako, kad gerai vertina gruodžio verslo būklę.

„Lyginamės ne su 2020, o su 2019 metais, nes 2020-aisiais net negalėjome dirbti. Ir, sakykime, kad užimtumas labai panašus, gal priklauso nuo specifinės vietos. Bet iš principo pasakyčiau, kad gyvename gana normalų gyvenimą. Kokio nors pablogėjimo nejaučiame, lyginant su 2019-aisiais, kurie buvo gan geri metai“, – sako jis.

„Kiek čia pažįstamų barų aplinkui ar restoranų, tai tikrai manau, kad niekas per daug nesiskundžia klientų stygiumi“, – kalbėjo verslininkas.

A. Darasevičius sako, kad darbo netrūksta, bet vietų dar yra.

„Yra dar, pabaigimas būna per šventes ar tarpušvenčiu, bet dar keletas yra <...>. Mes dabar labai aktyviai dirbame <...>. Jeigu jau gruodį kas nors nesiseka, tai reikia susimąstyti“, – verslo specifika dalijosi A. Darasevičius.

Arminas Darasevičius

Paklausta, kokia situacija su laisvomis vietomis rezervuotis, E. Šiškauskienė sakė, kad tai geriau pasakytų konkreti įstaiga, „bet jeigu žmogus nori užsisakyti ten, kur nori ir kokios nori kokybės, tai, be abejo, reikėjo anksčiau tą daryti, o dabar – jau kas liko“.

Asociacijos prezidentė pastebėjo, jog išankstinės rezervacijos prisideda prie saugumo gerinimo.

„Šitame kovido fone daug saugiau, kai priimamos rezervacijos, – žinai, kas buvo, kaip buvo. Kainų skalė – nuo 15 iki 650 eurų. Labai įvairi. Gerai, kad restorane gali atstumus kontroliuoti, žmonių sėdėjimo tvarką, tai yra saugiausias variantas, furšetai draudžiami“, – naująją realybę švenčių metu komentavo E. Šiškauskienė.

Asociacijos prezidentė prognozuoja, kad ne tik minėti sektoriai, bet ir daugelis verslų turės didinti prekių ar paslaugų kainas, nes bent jau energijos kaštai tampa sunkiai pakeliami.

„Ateityje, manau, brangs.. Čia kalbu apie visą sektorių ir, matyt, apskritai apie visas Lietuvos įmones, nes energetikos kaštai tiesiog neįmanomi“, – teigė ji.

Jevgenij  Šuklin ir restoranas

A. Darasevičius atskleidė, kad patiekalų kainos pakilo, tačiau dar palyginti nedaug.

„Šiek tiek pakilo mūsų restoranuose kainos, bet labai labai nedaug, lyginant procentiškai, kaip sukilo tam tikrų maisto produktų, kuriuos mes perkame ir iš kurių gaminame, kaina. Mes šiemet dar stengiamės išgyventi. Bet jeigu taip kainos kils kitais metais, tai privalėsime branginti arba ieškoti visai kitų produktų“, – aiškino verslininkas.

S. Galdiko teigimu, kainos jau yra pasikeitusios, nes „viskas brangsta“.

„Esame bendra rinkos dalis ir realiai viską jaučiame – ir elektrą, ir dujas, ir darbuotojų sąnaudas, ir žaliavų pabrangimą. <...>. Prognozuojame, kad nuo naujų metų dar nuoma kils <...>. Tai vėlgi mums tiesioginės išlaidos didėja, ir niekaip negali būti taip, kad patys galėtume išvengti kainų augimo“, – aiškino S. Galdikas.

Nuo gruodžio 28 dienos galimybių paso nebegalės išsiimti tie, kuriems nuo antrojo skiepo yra praėję daugiau nei 7 mėnesiai, o trečioji vakcinos dozė dar negauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)