Prekybininkai: nenorime likti kalti

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė teigė esanti rimtai susirūpinusi – nuo gruodžio 28-osios įsigalioja svarbūs pakeitimai, susiję su galimybių paso naudojimu bei gavimu, tačiau, anot jos, apie tai visuomenė nėra informuota.

„Informacijos nėra nei iš Sveikatos apsaugos ministerijos, nei iš Vyriausybės. Tai jie turėtų aiškinti teisės aktus tiek mums, prekybininkams, tiek gyventojams, tiems, kurie yra paslaugų gavėjai ir, kurie nuo gruodžio 28 dienos bus aptarnaujami kitaip dėl galimybių paso pokyčių. Gali būti, kad jie net netenka teisės būti aptarnauti.

Yra daugybė situacijų ir dėl vakcinavimo, ir dėl persirgimo, ir asmenims iki 18 metų bei visokių taisyklių ir išimčių, kurios žmonėms nėra išaiškintos.

Atsiranda ir skirtingos taisyklės tarp galimybių paso ir europinio sertifikato. Apie tai reikia informuoti žmones, nes gali būti taip, kad būdamas užtikrintas, kad turi neribotą teisę į galimybių pasą, nes buvo vakcinuotas dukart, žmogus staiga supras, kad jos nebėra“, – kalbėjo R. Vainienė.

Paklausta, ar prekybininkams dėl galimybių paso tikrinimo bus pokyčių, atstovė teigė, kad daliai teks perprogramuoti įrenginius.

„Tie, kurie naudoja „Registrų centro“ sukurtą programėlę, tiems niekas nesikeičia. Keičiasi tik tiems, kurie naudoja savo sukurtą tikrinimo algoritmą, tai jiems reikia perprogramuoti.

Pokyčiai yra ir dėl tų asmenų, kurie naudoja europinį sertifikatą, nes bus kelios situacijos, kurios nesudarys galimybių jo išvis patikrinti, nors asmuo Lietuvoje su juo kaip ir galėtų būti aptarnautas, bet nebus, arba priešingai“, – sakė ji.

„Pokyčių diena artėja, o visą naštą reikės atlaikyti tikrinantiems. Jie turės atlikti visą aiškinamąjį darbą“, – pabrėžė R. Vainienė.

Laukia pokyčiai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paprašyta patikslinti, kokie tiksliai pokyčiai gyventojų laukia nuo gruodžio 28 dienos, teigė, kad šiuo metu tvarka dėl galimybių paso rengiama ir netrukus bus pateikta detalizuota informacija.

Vyriausybės puslapyje skelbiama, kad nuo gruodžio 28 d. vaikams nuo 12 metų galimybių pasas bus privalomas, tačiau jį įgyti vaikams Vyriausybė numatė daugiau alternatyvų nei suaugusiesiems. Įtvirtintas ir galimybių paso visiems gyventojams galiojimo laikas. Šis pasas galios 7 mėnesius, pasiskiepijus pagal visą vakcinacijos schemą, o norint jį pratęsti reikės pasiskiepyti stiprinamąja, trečiąja doze.

„Į sąlygas gauti galimybių pasą įtrauktas stiprinamasis, trečiasis skiepas. Pasiskiepijus pirmomis dviem dozėmis, pasas galios 7 mėnesius nuo antrojo skiepo (arba pirmojo, jei skiepytasi „Janssen“ vakcina). Pokyčiai įsigalios nuo gruodžio 28 d.

Galimybių paso galiojimas pratęsiamas: savarankiškai atlikus serologinį tyrimą ir gavus teigiamą atsakymą (galimybių pasas galios 60 dienų); atlikus PGR testą savo lėšomis ir gavus neigiamą atsakymą (galimybių pasas galios 3 paras); persirgus COVID-19 liga (galimybių pasas galios 7 mėnesius).

Serologinį tyrimą vieną kartą bus galima atlikti valstybės lėšomis. Anksčiau ši galimybė buvo sudaryta tik persirgus COVID-19 liga“, – buvo skelbiama Vyriausybės puslapyje.

GP neanuliuos, bet sprendimas yra

„Registrų centro“ atstovas spaudai Mindaugas Samkus aiškino, kad įmonė dar nuo lapkričio pabaigos įdiegė techninį sprendimą, kuris neleidžia asmenims, kuriems po gruodžio 28 d. bus praėję daugiau nei 210 dienų (7 mėnesiai) po pilnos vakcinacijos, išsiimti Galimybių pasą ilgiau nei jis jiems priklausytų.

„Tokiems asmenims Galimybių paso galiojimo terminas nurodytas 2021-12-27 23:59 ir po šio termino Galimybiu pasu jie naudotis negalės.

Atkreipiame dėmesį, kad šis terminas nurodomas ir tiems asmenims, kuriems po pilnos vakcinacijos bus praėję daugiau nei 210 dienų, tačiau jie turi galiojantį antikūnų testą. Tokie asmenys nuo gruodžio 28 dienos tiesiog turėtų atsinaujinti savo Galimybių pasą ir jis galios iki tol, kol baigsis numatytas antikūnų testas, šiuo metu nustatyta 60 dienų nuo ėminio paėmimo datos“,– aiškino jis.

Pasak atstovo, jau išduotų galimybių pasų dėl pokyčių po gruodžio 28 dienos anuliuoti ar kitaip panaikinti techniškai nėra įmanoma, o norint tai padaryti reikėtų atšaukti visų galimybių pasų viešuosius raktus.

„Tuomet visi asmenys turėtų iš naujo atsisiųsti savo galimybių pasus“, – sakė jis.

Paliko spragą

Vis dėlto, jei galimybių pasą išsiėmėte anksčiau nei buvo patvirtinta ši tvarka, galėsite džiaugtis ilgiau galiojančiu galimybių pasu.

Tokią informaciją „Delfi dienos“ laidoje patvirtino Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Monika Girdvainytė.

„Jeigu asmuo turi du (pasus-red.), anksčiau atspausdintą, jis galios iki jame nurodytos datos, tačiau šiuo metu tiems asmenims, kurie dabar galimybių pasą turi dėl to, kad jie vakcinavosi, šiuo metu spausdinant pasą yra numatytas jo galiojimo laikas numatytas iki gruodžio 28 dienos“, – sakė ji.

Kaip patikslino, jeigu galimybių pasas jau atspausdintas, o jame matoma galiojimo data, kuri yra ilgesnė nei gruodžio 28 diena, asmuo juo pilnai galės naudotis ir jis bus laikomas galiojančiu.


Pokyčiai palies ir darbuotojus

SAM teigimu, pokyčiai laukia ir darbuotojų. Nuo gruodžio 28 d. šalies darbuotojai, kurie yra paskiepyti nuo COVID-19 prieš daugiau nei 210 d., privalės skiepytis sustiprinančiąja doze arba periodiškai profilaktiškai testuotis.

SAM priminė, kad pasiskiepyti pirmą kartą arba gauti sustiprinančiąją COVID-19 vakcinos dozę gyventojai gali registruodamiesi internetu Koronastop.lt arba telefonu 1808.

Pasiskiepyti taip pat galima kai kuriose sveikatos priežiūros įstaigose pas šeimos gydytoją. Norėdami sužinoti, ar asmens sveikatos priežiūros įstaiga vykdo skiepijimą nuo COVID-19 ligos, šalies gyventojai turėtų kreiptis į įstaigos registratūrą.

„Delfi“ primena, kad galimybių pasas arba jam prilygstantys dokumentai tikrinami siekiant patekti į didesnius nei 1500 kv. m prekybos centrus, ne maisto prekių parduotuves, teartą, koncertus, renginius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1005)