aA
Evaldas (35) ir Romas (30) – buvę kaimynai, draugai, o šiandien ir verslo partneriai, kurie po daugiau nei dešimtmečio emigracijoje, panašu, visam laikui grįžo į Jonavą ir čia iš sutaupytų lėšų įkūrė itališkos virtuvės kavinę „Požiūris“. Vyrai atviri, rizikuoti bijojo, tačiau pasakoja, kad verslo imtis įkvėpė sunkus darbas užsienyje ir noras tai keisti.
Kavinės Jonavoje „Požiūris“ savininkai Evaldas ir Romas
Kavinės Jonavoje „Požiūris“ savininkai Evaldas ir Romas

Su Evaldu ir Romu susitinkame Jonavoje, jų neseniai duris pravėrusioje kavinėje. Kai lankomės – maždaug pietų metas, tad kavinėje klientų tikrai netrūksta, nors ši, kaip patikslina, kol kas veikia vos dvi savaites.

Abu jie pasakoja pažįstami nuo mažų dienų. Pirma, kaip sako, buvę kaimynai, paskui tapę geriausiais draugais, o vėliau, neslepia, prieš pradedant savo verslą jie sunkius darbus drauge dirbę ir užsienyje.

„Buvome emigravę. Dirbome fabrikuose, žemės ūkyje.

Pirmiausia buvome Anglijoje, paskui Ispanijoje, Italijoje, Danijoje. Metai čia, metai ten. Pirmasis darbas buvo vištų fabrike, stovėdavome prie linijų, fasuodavome.

Darbas buvo monotoniškas, sunkus. Esame dirbę ir sezoninius darbus. Bulvės, apelsinai. Dažniausiai išvykdavome, dirbdavome sezoninius darbus, paskui vėl trumpai grįždavome į Lietuvą ir vėl iškeliaudavome, – atvirai ir be užuolankų apie ankstesnį gyvenimą pasakoja Evaldas. – Buvome tokie amžini emigrantai“.

Tai, anot jo, nors ir su pertraukomis, trukę apie 10 metų.

Romas antrina, kad būtent sunkus darbas užsienyje ir privertęs vyrus susimąstyti, ar jie ir toliau nori tokio gyvenimo.

„Atsibodo važinėti, pamatėme, kad Jonavoje galima daryti savo verslą“, – teigia jis ir sako, kad iš paskutinės savo stotelės – Anglijos – į Jonavą jie grįžo vos pavasarį, o patalpas išsinuomavo vos antrą dieną, kad visas verslas šalyje užsidarė dėl karantino ir pandemijos grėsmės – kovo 17-ąją.

„Visi juokėsi iš mūsų. Buvo kalbų, juokų, kad kol kiti bankrutuoja, mes čia atidarome, žiūrėjo kreivai, bet mes turėjome idėją ir ją vystėme“, – drąsiai sako Evaldas.

Kavinės Jonavoje „Požiūris“ savininkai Evaldas ir Romas
Kavinės Jonavoje „Požiūris“ savininkai Evaldas ir Romas

Iš kitos pusės vyrai šiandien jau patys juokdamiesi pripažįsta, kad iš šono tokie užmojai tuo metu gal tikrai atrodę keistai, tačiau priduria, kad pandemija ir karantinas jiems pradedant verslą buvęs ir naudingas.

„Buvo geras laikas įsikurti, susitarti dėl ploto. Kol įsikūrinėjome, sutarėme nemokėti už nuomą“, – sako Romas.

Pradžiai jų planas buvęs atsidaryti paprastą piceriją, tačiau vėliau idėja išaugusi į visą itališką virtuvę.

Kiek verslininkai investavo į kavinę, šiandien atskleisti nenori. Paklausus bent numanomos sumos sako, kad ji prasideda nuo 10 tūkst. Eur.

„Kad čia investuotume, Anglijoje mums reikėjo padirbėti gerus dvejus metus. Mes visą laiką galvojome, kad reikia kažką daryti, taupėme. O čia pasitaikė patalpos, nes peržiūrėdavome skelbimus“, – sako Evaldas, bet priduria, kad iš pradžių investicijoms jie planavę išleisti daug mažiau pinigų, tačiau viskas susiklostę, kad reikėjo pridėti dar kone puse tiek, kiek buvo numatyta.

„Buvo baisu rizikuoti ir investuoti, ir dabar baisu, kaip viskas bus, bet jeigu nieko nedarysi, nieko ir neturėsi“, – kaip susitarę tikina abu ir taip pat aiškina plano, kada verslas galėtų atsipirkti, neturintys.

„Nėrėme į verslą iš 9 metrų aukščio ir žiūrėsime ar išplauksime. Kol kas pirmos dienos geros“, – juokiasi jie, o paklausti, kodėl kavinę atidarė būtent Jonavoje, šypsosi ir sako, kad viskas dėl to, jog širdyje jie yra tikri jonaviečiai.

„Čia mes viską žinome, kur gera vieta, kur kokia gatvė, o Vilniuje... reikia būti vilniečiu, kad žinotum, jog gera vieta, kad ateis žmonių, bus praeinančių“, – sako Evaldas, o Romas priduria, kad sostinėje ar Kaune daugiau pakloti tektų ir už patalpų nuomą.

Kavinės Jonavoje „Požiūris“ savininkai Evaldas ir Romas
Kavinės Jonavoje „Požiūris“ savininkai Evaldas ir Romas

Tiesa, kadangi kavinė – itališko maisto, vyrų pasiteiraujame ir kas gi čia yra itališko. Jie tuoj aiškina, kad gaminti itališkus makaronus personalą apmokęs garsus virtuvės šefas, dirbęs Italijoje, o picas kavinėje kepa mergina, taip pat daug metų dirbusi šioje šalyje.

„Mes patys negaminame, tik šefuojame reikalus. Visko būna, ir pasipykstame tarpusavyje. Tai dėl sienų spalvų, tai dėl lėkščių, tai dėl pagalvių“, – juokauja Romas ir patikslina, kad šiuo metu įmonė turi 10 darbuotojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(164 žmonės įvertino)
4.4695

Prieš liepą įsigaliosiantį draudimą – likučių išpardavimas dalyje parduotuvių (140)

Nuo liepos 3 dienos parduotuvėse Lietuvoje nebebus galima įsigyti daugelio vienkartinių plastiko...

Naujų įmonių daugėja, tačiau darbuotojai darbinami vėliau

Nors naujų įmonių registravimas tik spartėja, personalą jos ima samdyti vėliau, nei tai darydavo...

Seimo akiratyje – išaugusi rūkalų kontrabanda iš Baltarusijos (21)

Norint maksimaliai sumažinti Baltarusijos režimo naudą iš Lietuvos, ketinama dar labiau stiprinti...

Aistė Žebrauskienė | D+

Neramina vis labiau vėluojantys įmonių tarpusavio atsiskaitymai: ekonomistai įspėja apie didesnes problemas

2021-ųjų pradžia Lietuvos ekonomikai buvo geresnė, nei tikėtasi, – šalies BVP augo 1 proc....

Įsigaliojus naujoms ES taisyklėms dėl elektroninių prietaisų – iššūkiai: ką nuo šiol reikia žinoti apie jų taisymą (56)

Nuo kovo 1 d. Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojo taisyklės, įpareigojančios gamintojus parduoti...

Top naujienos

Gydytojas pažėrė naudingų patarimų, kaip numalšinti po skiepo atsiradusį šalutinį poveikį (2)

Įsibėgėjant vakcinacijai nuo COVID-19 žmonėms kyla vis daugiau su tuo susijusių klausimų:...

Lyg iš filmo „Pagirios Las Vegase“, bet veiksmas – Kauno viešbutyje (68)

Vieno Kauno centre esančio keturių žvaigždučių viešbučio darbuotojai negalėjo patikėti...

Vytautas Jokubauskas | D+

Ekspertai įvardijo laikotarpį, kada Kinija susidurs su didžiuliais iššūkiais: jau greit ji bus itin pavojinga

Virš Taivano zujantys karo lėktuvai, Pietų Kinijos jūroje kylančios dirbtinės salos ir...

Daktaras Rauba nurodė ypač veiksmingą būdą, kaip sumažinti virusų kiekį nosies gleivinėje: nekainuoja nieko (122)

Estijoje vaistines pasiekė nosies purškalas, kuris, esą, padeda laikinai apsisaugoti nuo...

Internete atsiras dar daugiau ribojimų: štai kas bus laikoma teroristiniu turiniu (133)

Europos Parlamentas vis daugiau dėmesio skiria interneto švarai bei kovai su jame vykdomais ar...

Prieš liepą įsigaliosiantį draudimą – likučių išpardavimas dalyje parduotuvių (140)

Nuo liepos 3 dienos parduotuvėse Lietuvoje nebebus galima įsigyti daugelio vienkartinių plastiko...

Mokyklose nuo rudens lauks naujovės: daugiau matematikos pamokų, fizinio ugdymo ir kai kuriems - papildomas laisvadienis (2)

Vilniaus Maironio progimnazijoje matematikos žinių moksleiviai semiasi keturis kartus per...

ES sumokėjo užstatą, kad būtų paleistas Sakartvelo opozicijos lyderis Melija (33)

Europos Sąjunga šeštadienį pranešė sumokėjusi užstatą, kad būtų paleistas suimtas...

ES susitarė įsigyti iki 1,8 mlrd. „BioNTech/Pfizer" vakcinos dozių (113)

Europos Sąjunga sudarė susitarimą su farmacijos bendrovėmis „BioNTech“ ir „Pfizer“ dėl...

Mokytojos iš Vilkaviškio pomėgis virto verslu: sužavėjo suvalkietiškos tradicijos (19)

Tautinis kostiumas – unikalus gaminys. Tai ne masinės gamybos produktas. Jis, yra audžiamas,...