Kaip per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė grupė, bendra šių metų sausio–rugsėjo mėnesių apyvarta pasiekė 30,3 mln. eurų ir buvo 78 proc. mažesnė nei tą patį laikotarpį prieš metus. Per rugsėjo mėnesį bendrovė aptarnavo 2,7 tūkst. klientų – 93 proc. mažiau nei atitinkamu laikotarpiu pernai. Iš viso per sausio-rugsėjo mėnesius bendrovė aptarnavo 44,2 tūkst. klientų, 81 proc. mažiau per pernai.

„Novaturo“ grupės vadovė Audronė Keinytė sako, kad rugsėjo mėnuo turizmo sektoriui buvo itin permainingas – vadinamojo Baltijos šalių burbulo nebeliko, šalių atsakingos institucijos pasirinko skirtingus išvykstamojo turizmo sektoriaus reguliavimo scenarijus.

Tuo metu Latvija laikinai užsidarė net nuo savo kaimynių, Estijos Vyriausybė atidarė užsakomuosius skrydžius į visas ES šalis, kuriose sergamumo rodiklis neviršija dvigubo Europos Sąjungos sergamumo vidurkio bei užtikrino nemokamus COVID-19 testus oro uostuose grįžus į šalį.

„Skirtingi šalių reguliavimai lėmė tai, kad rugsėjo mėnesį Estijos keliautojai atostogų skristi galėjo tiek į Tuniso, tiek ir Kipro kurortus, tuo tarpu Latvijos piliečiai – tik į Tunisą, o rugsėjo pabaigoje pirmieji lėktuvai iš Lietuvos kilo į Kiprą. Poreikis atostogoms užsienyje auga vis labiau, lėktuvai į naujai atidaromas kryptis užsipildo itin greitai, todėl tikimės spalio mėnesį pasiūlyti keliautojams dar daugiau atostogų krypčių“, – sako A. Keinytė.

Pasak įmonių grupės vadovės, spalio mėnesį visose rinkose bendrovė ne tik tęs suplanuotus skrydžius, bet ir didelį dėmesį skirs poilsio Baltijos šalyse plėtojimui bei 2021 metų atostogų užsienio kurortuose sezonui.

Europos Komisija yra pateikusi rekomendacijas visose valstybėse narėse taikyti vienodus keliavimo rodiklius, tarp jų ir sergamumo rodiklių skaidymą regioniniais vienetais. Jei šias rekomendacijas priimtų mūsų šalies valdžios atstovai, kitų metų atostogų sezoną jau galėtume pradėti slidinėjimo kurortuose“, – sako A. Keinytė.

Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką, į paveiktų šalių sąrašą įtraukiamos tos šalys, kurių sergamumo rodiklis per paskutines dvi savaites 10 proc. ir daugiau viršijo Lietuvos sergamumo rodiklį.