Šalies, kurioje 99 proc. elektros energijos pagamina hidroelektrinės, atstovams Kavarsko elektrinę nuspręsta parodyti dėl to, kad čia, anot specialistų, įrengtas didžiausias ir įspūdingiausias žuvitakis Lietuvoje. Statybos metu, konsultuojantis su Prancūzijos specialistais, iki tol nepralaidžioje Šventosios užtvankoje įrengti žuvitakiai leidžia neršiančioms žuvims pakilti į upės aukštupį. Jų įrengimo kaina sudaro apie 12 proc. hidroelektrinės statybos darbų. Svečiai šį įrenginį įvertino labai gerai.

Pirmojo šio žuvų tako sezono rezultatus palankiai vertina ir Anykščių rajono aplinkos apsaugos agentūros komisija. Jos išvadose teigiama, kad ties Anykščių užtvanka pastebėtas gausus žiobrių susitelkimas, leidžiantis daryti prielaidą, kad žuvų takas veikia efektyviai.

Aplinkosaugininkai tikisi, kad bendradarbiavimas su norvegais ir jų patirtis atneš daug naudos. Šio apsilankymo metu svečiai domėjosi, kaip Lietuvoje, besirengiančioje Ignalinos atominės jėgainės uždarymui, sprendžiamos alternatyvių energijos šaltinių ir energetinės nepriklausomybės problemos bei šių sprendimų aplinkosauginiais aspektais.

Elektra Kavarske buvo pradėta gaminti praėjusių metų pabaigoje, o šiais metais statyba galutinai baigta, sutvarkytas jos kraštovaizdis. Bendrovei "Achema Hidrostotys" priklausanti hidroelektrinė visiškai automatizuota, todėl jos aptarnavimas yra gana lengvas. Per metus pagaminama apie 6,5 mln. kWh elektros energijos. Pakėlus vandens lygį tvenkinyje pusantro metro hidroelektrinės galingumas išaugtų iki 1500 kW, o gamyba - iki 9 mln. kWh. Iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių mažųjų hidroelektrinių Kavarsko mažoji hidroelektrinė - pati moderniausia.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją