Įstatymo projekte numatyta, jog viešais duomenimis būtų laikomi ne tik darbuotojo pajamų, nuo kurių turi būti priskaičiuotos socialinio draudimo įmokos, vidurkis, bet ir mediana, imties standartinis nuokrypis, 25 proc. kvantilis ir 75 proc. kvantilis.

Šis reikalavimas taikomas daugiau nei tris darbuotojus turintiems darbdaviams.

Seimo narės teigia, kad pakeitimas leistų geriau atspindėti realius įmonių ir organizacijų mokamus atlyginimus.

„Pateikiant vien tik vidurkį, gali būti klaidingai interpretuojama apdraustųjų asmenų pajamos. Kitų rodiklių pateikimas leistu sumažinti klaidingų interpretacijų galimybę. Mediana nėra iškraipoma dėl imtyje esančių keleto santykinai didelių/mažų reikšmių, dėl to geriau nei vidurkis parodo vidutines reikšmes.

Standartinio nuokrypio pateikimas leistu suprasti ar imtyje yra labai didelių skirtumų tarp reikšmių, tai pagerintu suprasti imties sklaidą. 25 proc. kvantilis ir 75 proc. kvantilis parodytų imties reikšmių pasiskirstymą apie vidurkį“, – rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Mediana yra skaičių eilės vidurinis elementas. Pavyzdžiui, 1, 1, 2, 5, 7 sekos mediana yra 2, jei sekoje yra lyginis jos dalių skaičius, tada mediana yra dviejų vidurinių skaičių vidurkis.

Kvantilis yra tam tikra pasirinktos imties dalis. Pavyzdžiui, 25 proc. kvantilis parodytų ketvirtadalio konkrečioje darbovietėje mažiausias algas gaunančių darbuotojų vidurkį.

Teigiama, kad visi pateikiami rodikliai padėtų skaidriau ir tiksliau įvertinti apdraustiesiems asmenims apskaičiuotų pajamų didžius įmonėse ir organizacijose.

„Įgyvendinus šį projektą būsimi darbuotojai ir ieškantys darbo asmenys galėtų remtis šia informacija rinkdamiesi darbo vietą. Viešai prieinami tikslesni duomenys paskatintų didesnę konkurenciją darbo rinkoje dėl darbuotojų ir leistų darbo rinkai elastingiau reaguoti į atlyginimo dydžio pasikeitimus“, – tvirtina pataisą registravusios Seimo narės.

DELFI primena, kad darbdavių mokamus atlyginimus „Sodra“ pradėjo viešinti vasario pabaigoje. Tai daryti įpareigojo po naujųjų metų įsigalioję teisės aktai.

Informaciją apie darbdavių mokamus atlyginimus galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (429)