„Šiandien pandemijos situacija jau prognozuojama bent kelias savaites į priekį. Prieš tai man tokia baimė buvo, kad aš net nežinojau, kas bus rytoj“, – apie ekonominę situaciją šalyje sakė jis.

Interviu „Delfi“ pašnekovas dar pasidalino nuogąstavimais apie nesurenkamas biudžeto pajamas.

„Gali „neužsidaryti“ (balansas – „Delfi“), – sakė D. Dundulis. – Tai jau bus kitos Vyriausybės problema.“

– „Sodros“ duomenimis, atlyginimai „Norfos mažmenoje“ balandį, lyginant su kovu, padidėjo, bet jūs kažkokių pokyčių darbo užmokesčio sistemoje nedarėte? Tiesiog buvo daugiau darbo, todėl ir atlyginimai didesni, ar taip?

– Iš dalies taip, bet buvo ir pokyčių. Esame kasininkams padidinę darbo įkainio koeficientą 15 proc.

– Čia laikinai ar visam laikui bus?

– Sąžiningai, tai nežinau. Jeigu apyvartos išsilaikys, tada išlaikysim. Jei finansinės galimybės leis, darysim ir toliau.

– Matote pokyčių su apyvartomis parduotuvėse?

– Kovą tai tikrai buvo padidėję, o balandį tas padidėjimas sumažėjo. Šiuo metu jau grįžo pilnai į tą metų pradžios būseną. Tada turėjome kilimą. Tai jis toks pat kaip sausį.

– Krizės dar nejaučiate?

– Mano nuomone, jei žmonių pajamos krenta, tai ir jų išlaidos kris. Kovą ir balandį žmonės panikavo dėl maisto trūkumo. Dėl to tos apyvartos sukilo, o gegužę nebėra tos panikos. Pajamos krenta, tai bet kokiu atveju ir išlaidos sumažės. Tai yra rinkos žaidimai. Gali ką nori daryti, bet realybė yra tokia.

– Kokių prekių paprastai atsisakoma tokioje situacijoje?

– Ko žmonės nebeperka, to ir atsisakome. Vadovaujantis 2009 metų patirtimi, krenta brangesnių prekių pardavimas.

– Čia ne pagal segmentus? Tiesiog, jei yra brangus, pavyzdžiui, sūris, tai jo ir nebeperka?

– Taip, kiekvienoje grupėje yra „topas“, kurio nuosmukio metu perka mažiau. Tačiau šiuo metu kažkokių ryškių pokyčių dar nesimato.

Puikiai žinome, kad užtekdavo skambučio ir gydytojai išduodavo biuletenį.
D. Dundulis

– Ar užtenka darbo rankų? Ar reikia dirbti viršvalandžių parduotuvėse?

– Užtenka. Buvo prieš tai poreikio padidėjimas, bet šiuo metu situacija jau normalizavosi. Tiesa, buvome susidūrę su tuo, kad daug darbuotojų buvo biuleteniuose. Tada negali kažko staigiai priimti vietoje esančio biuletenyje, nes jis sugrįš ir tada turėsi darbuotojų perteklių. Tada turi išsiversti su tuo, kas yra.

– Tie biuleteniai buvo susiję su vaikų priežiūra, ar ne?

– Su vaikų priežiūra, bet puikiai žinome, kad užtekdavo skambučio ir gydytojai išduodavo biuletenį. Mes turėjome kažkur apie 150 darbuotojų biuleteniuose daugiau, nei įprastai tokiu metu būna.

– Ar „Norfai“ gali kilti sunkumų, jei išsipildytų prognozės dėl krizės? Ar turite „lašinių“?

– Tikrai sunkų periodą turėjau 2008–9 metais. Ruošiausi krizei, bet net baisiausiame sapne negalėjau susapnuoti dabartinio scenarijaus. Bet kokiu atveju, pasiruošimą esame padarę. Atsakymas toks, kad finansiškai pas mus viskas stabilu.

Ruošiausi krizei, bet net baisiausiame sapne negalėjau susapnuoti dabartinio scenarijaus.
D. Dundulis

– Vis tiek jums svarbu, kad išsilaikytų tam tikras vartojimo lygis ir čia Vyriausybė gali imtis veiksmų. Kaip vertinate jos pastangas ekonomikos fronte?

– Mes į paramą nepretenduojame, neturime jokio poreikio ar noro. Kaip ta parama vykdoma faktiškai nežinau. Žinau tik tai, kas yra viešojoje erdvėje.

Tačiau matau, kad turime lygiai tą patį scenarijų, kaip 2008 metais. Tuomet metų pabaigoje išėjo viena valdžia (Gedimino Kirkilo Vyriausybė) ir atėjo kita (Andriaus Kubiliaus Vyriausybė). Iš pradžių buvo didinamos visos pensijos, išmokos, o 2009 metais atėjusi naujoji Vyriausybė rado tuščią biudžetą.

Dabartiniai veiksmai man primena anuos laikus. Kaip sakė prezidentas, pakilo malūnsparnis barstyti pinigų, tik durų dar neatidarė. Po to pamatysime, kad nebeturime nieko.

Dar man nesuprantama – Finansų ministerija pasakė, kad balandį nesurinko 30 proc. planuotų pajamų. Tai dabar jau trūksta maždaug 300 mln. eurų. Nebūkime naivūs – gegužę irgi tas pats bus. Dar likę 9 mėnesiai, kuriuos padauginus iš 300 mln., išeina 2,7 mlrd. eurų.

Išlaidų mažinti neplanuojama. Tai net, jei pasiskolins 5 mlrd. eurų, apie pusė nueis biudžeto skylės lopymui, o dar 2,5 mlrd. eurų jau pažadėta išdalinti. Tai gali „neužsidaryti“.

– Tai jau bus kitos Vyriausybės problema.

– Iš tikrųjų. Tai jau bus kitos Vyriausybės problema. Atvirai sakant, man nuo tų kalnelių čiuožinėti nelabai norisi. Dabar lipame į kalną ir viskas tvarkoje atrodo, o paskui pasileisime nuo jo su visu pagreičiu? Nelabai to noriu.

Dainius Dundulis

– Kokie „Norfos“ planai šiems metams? Lauksite, kol situacija taps aiškesnė ar jau imsitės ko nors?

– Šiandien pandemijos situacija jau prognozuojama bent kelias savaites į priekį. Prieš tai man tokia baimė buvo, kad aš net nežinojau, kas bus rytoj.

Bet kas bus už mėnesio ar kelių – nedrįsčiau prognozuoti. Aišku, bet kokiu atveju mes gyvensime, viskas bus, bet dėl ekonominės situacijos nežinau. Gal viskas bus gerai.

Mes patys esame suplanavę penkias parduotuvių renovacijas rudenį. Jų kol kas neatsisakome.

Šiuo metu baigiame penkias naujas parduotuves, ten jau prekių užkrovimo stadija. Jas tikrai pabaigsime, t. y. Lentvaryje už 10 dienų atsidarysime, Nemenčinėje, Šiauliuose už mėnesio, o Joniškyje ir Panevėžyje už 2 mėnesių.

Dėl naujų parduotuvių – neturime jokio statybos leidimo. Tai mums automatiškai viskas išsisprendė, nėra ką galvoti. Tiesa, rudenį planuojame gauti kelis statybos leidimus. Tada matysime, kokia bus situacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)