Taip nusprendė Vilniaus apygardos teismas, palikęs galioti apylinkės teismo vedėjai skirtą nuobaudą už nelegalų darbą. Tokia sankcija nustebino nelegalią darbuotoją aptikusius Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Vilniaus skyriaus inspektorius, kurie siekė, jog už administracinį teisės pažeidimą A. Drūkštienei būtų skirta net 6,5 tūkst. Lt bauda.

Maža to, VDI inspektoriai teismui nurodė, kad jų aptikta nelegalė nėra vienintelė, be darbo sutarties dirbusi prekybos centre.

Nelegaliai dirbančią samdomą darbuotoją darbo inspektoriai aptiko dar gegužę – nustatyta, kad ji 30 ir 31 d. dirbo be darbo sutarties. Pagal galiojančius įstatymus, darbuotojas turi būti įdarbintas prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios.

Kaltės dėl prekybos centre aptiktos nelegalios darbuotojos parduotuvės vedėja nepripažino – ji teisinosi, jog nesielgė piktybiškai ir nenorėjo nuskriausti nei darbuotojos, nei valstybės.

A. Drūkštienė tikino, kad dar gegužės 30-ąją su darbuotoja buvo pasirašyta darbo sutartis, tačiau dokumentus atsisakė priimti „Norfos“ buhalterija – esą darbo ieškojusi moteris nepateikė visų įdarbinimui būtinų dokumentų.

Galutinai dokumentai buvo tvarkyti tik gegužės 31-ąją, o oficialiai darbuotoja turėjo dirbti nuo birželio 1-osios.

„Darbuotojai leidau dvi dienas atlikti tam tikras darbo funkcijas – pamėginti surašyti prekių kodus ir prižiūrimai direktorės skenuoti prekes“, – A. Drūkštienė teisinosi, kad pati yra samdoma darbuotoja, todėl neturėjo motyvo ir tyčios, jog pardavėja jos vadovaujamoje parduotuvėje dirbtų nelegaliai.

Teismą tokie teiginiai įtikino, juoba kad A. Drūkštienė prekybos centrui vadovavo vos tris savaites.

„Iš bylos aplinkybių matyti, kad pažeidimas buvo padarytas ne piktybiškai stengiantis nuslėpti darbuotojos priėmimo į darbą faktą, o tik neužtikrinus, jog būtų tinkamai laikomasi įstatyme nustatytos tvarkos“, – Vilniaus apygardos teismo teisėja Angelė Ikasalienė pabrėžė, kad vos kelias savaites parduotuvei vadovavusi A. Drūkštienė darbo įstatymo pažeidimus galėjo padaryti dėl nepatyrimo ar skubėjimo.

Nors už vieną nelegalų darbuotoją įstatyme yra numatyta bauda nuo 3 tūkst. Lt, teismas nusprendė, jog šioje byloje yra išimtinės sąlygos, leidžiančios sankciją sumažinti.

Pasak teismo, skiriant administracines nuobaudas, kaip ir taikant bet kokią valstybės prievartą, būtina laikytis konstitucinio proporcingumo principo, reikalaujančio asmens teisių neriboti daugiau, nei tai būtina demokratinėje visuomenėje.

„Tarp padaryto teisės pažeidimo ir už šį pažeidimą nustatytos nuobaudos, siekiamo tikslo ir priemonių šiam tikslui pasiekti, turi būti teisinga pusiausvyra – teisinga ir protinga nuobauda laikytina tokia nuobauda, kurią paskyrus gali būti pasiekti nuobaudos tikslai ir kuri, vertinant pažeidimo pobūdį, jo padarymo aplinkybes, pažeidėjo asmenybę, nėra aiškiai per griežta“, – pabrėžė teismas.

A. Drūkštienė – ne vienintelė parduotuvės vedėja, nuteista dėl nelegalaus darbo „Norfoje“. Prieš metus teismas 3,5 tūkst. Lt baudą skyrė prekybos centro vedėjai Tauragėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)