Didžiausi pažeidimai buvo nustatyti „Norfos“ parduotuvėse Kaune ir Radviliškyje, kur buvo viešai transliuojami autorių, kuriems atstovauja LATGA-A, sukurti muzikos kūriniai. Dar po vieną pažeidimą autorių teisių gynėjai nustatė Vilniuje, Utenoje ir Kauno rajone.

Už tai, kad bendrovei „Norfos mažmena“ priklausančiose parduotuvėse galimai neteisėtai buvo transliuojami muzikos kūriniai, LATGA-A prašo autoriams priteisti beveik 10 tūkst. eurų (34 tūkst. litų) atlyginimą bei palūkanas, žyminį mokestį ir su bylinėjimuisi susijusias išlaidas.

LATGA-A pareikštą ieškinį pirmadienį išnagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas – teisėja Renata Kasimovienė sprendimą šioje byloje ketina skelbti gegužės pradžioje.

Tuo metu „Norfos mažmena“ ir byloje trečiuoju asmeniu patraukta bendrovė „Assensus“, kurios atrinkti ir pateikti kūriniai buvo transliuojami prekybos centruose, kategoriškai nesutinka su pareikštomis pretenzijomis ir teigia, kad muzikos kūriniai parduotuvėse skambėjo teisėtai, o autoriams buvo mokamas autorinis atlyginimas. Tiesa, bendrovės atstovai pripažįsta, kad dviejose parduotuvėse skambėjo kūriniai, kurie neturėjo teisės būti transliuojami, tačiau dėl to kaltos savavališkai nustatytą tvarką pažeidusios parduotuvių vedėjos.

Į teismą LATGA-A kreipėsi po to, kai ginčo su „Norfos mažmena“ nepavyko išspręsti taikiai – atlikus patikrinimą penkiose parduotuvėse „Norfa“, buvo nustatyta, jog čia skambėjo autorių, kurių teises atstovauja LATGA-A, kūriniai. Kaune esančioje parduotuvėje neteisėtai buvo transliuojami devyni, Radviliškyje – penki, o kitose trijose parduotuvėse – po vieną muzikos kūrinį.

Autorių teises ginančiai agentūrai atstovaujanti advokatė Birutė Strimaitytė teisme teigė, kad LATGA-A atstovauja autoriams ir iš jų kūrinius transliuojančių įmonių surenka mokesčius, kuriuos vėliau jiems padalija.

„Buvo nustatyta, kad neteisėtai buvo transliuojami ne tik įvairių užsienio atlikėjų, kurių teisėms Lietuvoje atstovauja LATGA-A, bet ir tiesiogiai su LATGA-A sutartis sudariusių atlikėjų kūriniai – štai parduotuvės Radviliškyje vedėja, kuri yra dainininkės Džordanos Butkutės gerbėja, parduotuvėje transliavo jos dainas „Tylios mintys“, „Nemylėjau tavęs“, „Viską pamiršau“ ir kt.“, – B. Strimaitytė pažymėjo, kad parduotuvės vedėja savo paaiškinime pripažino, jog dainas iš savo telefono transliavo visą dieną.

Jos teigimu, parduotuvės vedėja teisinosi, kad tuo metu, kai transliavo savo mėgstamos atlikėjos kūrinius, prekybos centre buvo sugedusi vieninga muzikos kūrinių sistema, todėl ji prie aparatūros prijungė savo mobilųjį telefoną, iš kurio transliavo Dž. Butkutės ir kitų autorių dainas.

„Ar tik penkiose parduotuvėse neteisėtai buvo grojami muzikos kūriniai, ar tai galėjo būti visame „Norfos“ tinkle visoje Lietuvoje? – teisme klausė LATGA-A atstovaujanti advokatė, ir pati į šį klausimą pateikė atsakymą: – Manome, kad yra pagrindas priteisti autorinį atlyginimą autoriams už visose parduotuvėse skambėtą muziką, nes, vadovaujantis įstatymu, jeigu pažeidimai buvo nustatyti penkiose parduotuvėse, užtenka tam faktui konstatuoti ir nebūtina važiuoti tikrinti daugiau parduotuvių.“

Autorių teises ginančios agentūros atstovė taip pat pažymėjo, kad parduotuvė nėra ta vieta, kur be muzikos nebūtų galima vykdyti veiklos.

„Manau, nei parduotuvės, nei kavinės veikla nesugriūtų be muzikos, aš iki šiol atėjusi į „Norfos“ parduotuvę taip ir pamirštu paklausyti, ar tikrai groja muzika, man, kaip pirkėjai, tai nėra svarbu“, – akcentavo ji.

Tuo metu bendrovei „Norfos mažmena“ atstovaujanti teisininkė Viktorija Žemčiugova teigia, kad LATGA-A reiškia nepagrįstas pretenzijas, todėl bendrovė nesutinka su teisme pareikštu ieškiniu.

„Ieškovas mus pateikia kaip didžiausius pažeidėjus, tačiau su tuo niekaip negalėtume sutikti“, – teisme teigė ji.

Teisininkės teigimu, „Norfos mažmena“ buvo sudariusi licencinę sutartį su bendrove „Assensus“, kuri bendradarbiaudama su nepriklausomiems atlikėjams atstovaujančia agentūra „Jamendo“, sudarydavo grojaraštį ir visose 133 parduotuvėse Lietuvoje teisėtai transliuodavo muzikos kūrinius.

„Už parduotuvėse grojamus kūrinius „Assensus“ mokėjo autorinį atlyginimą „Jamendo“, kuri atsiskaitydavo su atlikėjais, – pažymėjo V. Žemčiugova. – Autoriams atlyginimas buvo sumokėtas, mes neturėtume mokėti du kartus, o šio ieškinio teisme išvis neturėtų būti.“

„Norfos mažmenos“ atstovė pabrėžė, kad trys nepriklausomi autoriai, dėl kurių byloje yra kilęs ginčas, buvo sudarę sutartį „Jamendo“, tuo metu savo ruožtu LATGA-A nurodo, kad šie atlikėjai turi pasirašę atstovavimo sutartis su agentūromis, kurias Lietuvoje atstovauja LATGA-A.

„Jeigu LATGA-A turi pretenzijų „Jamendo“ dėl atlyginimo autoriams, tai turėtų būti ne šios bylos tema“, – teigė V. Žemčiugova.

Tokios pačios pozicijos laikosi ir bendrovės „Assensus“ vadovas Mindaugas Stongvilas, pažymėjęs, kad už muzikos kūrinius buvo sumokėta agentūrai „Jamendo“. Anot jo, jeigu autoriai, kurie savo kūriniais leido naudotis „Jamendo“, bet taip pat yra pasirašę sutartis ir su kitomis organizacijomis, tuomet gautus pinigus turėtų grąžinti.

Bendrovės vadovas pabrėžė, kad „Norfos“ parduotuvėse veikia vieninga muzikos kūrinių paleidimo sistema, kuria naudojantis parduotuvėse apsilankantys pirkėjai taip pat informuojami apie vykstančias akcijas.

„Tai, kad dviejose parduotuvėse buvo transliuojami kitų atlikėjų kūriniai, negalima teigti, jog tai piktybinis pažeidimas“, – M. Stongvilas sakė, kad jo vadovaujama bendrovė yra per maža, jog rizikuotų „žaisdama“ su nelegalia produkcija.

„Manau, kad reikėtų žvelgti giliau, nes LATGA-A pradėjo ieškoti neteisėtų kūrinių naudojimo tik tada, kai „Maxima“, „Norfa“ ir „Rimi“ nustojo jai mokėti atlyginimus už autorių kūrinių naudojimą“, – teisme sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)