Žinia, prie tokios tvarkos reikėjo pereiti nuo šių metų liepos, bet terminas buvo atidėtas iki Naujųjų metų, kad žmonės spėtų prisitaikyti.

Praras vietą eilėje

Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė nurodė, kad šiuo metu skirtingas socialines išmokas gauna maždaug po 200 asmenų, gyvenančių „prie Savivaldybės“. Jos skiriamos ir mokamos pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, tad panaikinus deklaracijos vietą Savivaldybės adresu minėtiems asmenims išmokos gali nutrūkti.

„Visi globos įstaigų, socialinių įstaigų gyventojai, lankytojai turi galimybę būti ir toliau registruoti prie savivaldos, kai įstaiga pateikia informaciją, kad tai yra jos klientas ir, pavyzdžiui, gyvena nakvynės namuose. Savo žmonėms pranešame, kas bus po Naujųjų. Tikimės, kad jie ateis pas mus ir nurodys naują gyvenamąją vietą“, – kalbėjo A. Liesytė.

Problemų kils ir laukiantiems eilėje vietai darželyje, socialiniam būstui gauti.

Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė teigė, kad faktinės gyvenamosios vietos Klaipėdoje nedeklaravę asmenys bei šeimos negali kreiptis dėl socialinio būsto nuomos.

Pasak specialistės, jei duomenys nebus patikslinti, minėti asmenys bus iš registro išbraukti. Šiuo metu eilėje socialinio būsto laukia 829 asmenys.

„Tai reikš, kad šitie asmenys ir šeimos nebeatitiks Paramos būstui įstatymo reikalavimų ir iš sąrašų socialinio būsto nuomai turės būti išbraukti. Šiandien skaičiaus, kiek tokių žmonių gali būti, negaliu pasakyti, nes tokios statistikos nevedėme, tačiau apskritai tai yra nerimą keliantis dalykas, nes žmonės eina, teiraujasi ir labai dėl to išgyvena“, – aiškino D. Netikšienė.

Deklaracija – dėl vaikų

Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Zavtrikovienė pabrėžė, kad jei tėveliai kartu su vaiku nebus deklaruoti Klaipėdos mieste, jie negalės registruotis sistemoje į darželius.

„Numatyta miesto Tarybos sprendime, kad prašymus dėl vaikų priėmimo elektroniniu būdu gali teikti vienas iš tėvų, kuris yra ne mažiau kaip mėnesį kartu su vaiku deklaravęs gyvenamąją vietą Savivaldybės teritorijoje. Vadinasi, jei nebus deklaruotas, negalės registruoti vaikų į Klaipėdos miesto darželius. Sistema automatiškai tikrina adresą ir, jei nedeklaruotas, neleidžia pildyti prašymo“, – dėstė R. Zavtrikovienė.

Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė skaičiavo, kad šiemet kas mėnesį vidutiniškai 330 žmonių deklaravo faktinę gyvenamąją vietą. Matoma tendencija, kad daugėja išvykimų iš Klaipėdos, o atvykimų skaičius neauga. Spėjama, kad šeimos, pasistačiusios namus Klaipėdos rajone, persikelia gyventi ten.

G. Misevičienė priminė, kad „prie Savivaldybės“ toliau galės būti deklaruoti benamiai, iš globos namų išėję vaikai (į apskaitą gali būti įtraukti 6 mėnesiams), psichikos ligomis sergantys ligoniai, gydomi specializuotose įstaigose, bei įkalinti asmenys įkalinimo laikotarpiu. Per šiuos metus norą būti „prirašyti“ Liepų g. 11 adresu pareiškė 73 benamiai.

G. Misevičienė ragino nebijoti panaudos bei nuomos sutarčių – turint tokią sutartį ir deklaruojant gyvenamąją vietą nuomojamame būste, galimas terminuotas gyvenamosios vietos deklaravimas, kuris baigiasi sulig nuomos sutarties pabaiga. Anot G. Misevičienės, dar viena dažna baimė – leisti deklaruoti gyvenamąją vietą nuomojamame būste su mažamečiais vaikais.

„Jei gyvena tėvai su nepilnamečiais vaikais, tai kai pasibaigia sutartis, baigiasi ir tėvų, ir nepilnamečių vaikų deklaravimo laikas tose patalpose. Nuomotojai neturėtų bijoti sudaryti tokių sutarčių, nes tai nėra teisės į patalpas įgijimas, tai yra tik faktinės gyvenamosios vietos nurodymas“, – pabrėžė G. Misevičienė.

Kitokia tvarka

Socialinių reikalų departamento direktorės Audros Daujotienės teigimu, nurodyti gyvenamąją vietą Savivaldybės adresu buvo galima daugiau nei dešimtmetį, tad susidarė nemažas tokių asmenų skaičius.

„Nuo sausio 1 dienos jis sumažėjo – metų pradžioje tokias deklaracijas buvo pateikę 12 956 asmenys, o lapkričio 1 dienos duomenimis yra likę 9 700 asmenų“, – sakė A. Daujotienė ir pridūrė, kad nuo sausio 1 d. tokių jų turėtų likti visai nedaug.

Rugsėjo 1-osios duomenimis, Lietuvoje asmenų, įtrauktų į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų sąrašą, skaičius viršijo 88 tūkst. Tai reiškia, kad kas 33 šalies gyventojas yra deklaravęs gyvenamąją vietą „prie Savivaldybės“, o nuo kitų metų daugiau kaip 11 tūkst. jų gali nutrūkti socialinių išmokų ir pensijų mokėjimas.