Ten ruošiamasi statyti specialius namelius, kuriuose jie galės pernakvoti, nusiprausti, išsiskalbti rūbus, o norintys - ir išsiblaivyti.

Norime, kad mūsų gyventojai būtų švarūs, tvarkingais rūbais, toks mūsų tikslas. Reikia padėti tiems žmonėms integruotis.

Atsakymo į klausimą, kur perkelti problematiškiausius nakvynės namuose apsistojančius benamius, kuriais skundžiasi tiek patys nakvynės namų gyventojai, tiek kaimynystėje gyvenantys klaipėdiečiai, buvo ieškoma netrumpai.

Galiausiai nutarta, kad Savivaldybei priklausančiame sklype Dubysos g. 39, kuriame buvo slėptuvė, būtų galima suręsti laikinų statinių - modulinių namelių.

Žvelgiant nuo Šilutės plento pusės, šie nameliai būtų šiuo metu baigiamo statyti latvių prekybos centro „užnugaryje".

Šiltos patalpos

Ketvirtadienį Savivaldybėje jau buvo pristatyti priešprojektiniai pasiūlymai. Juos parengusios UAB „Progresyvūs projektai" direktorė, architektė Danutė Zubavičienė sakė, kad stengtasi sukurti racionalią viziją.

„Dėliojome priešprojektinį pasiūlymą tokį, kad žmonės turėtų kur nakvoti, kad statyba būtų racionali ir pigi. Vizualizaciją sudėliojome iš surenkamų skydinių konteinerių, kad žmonėms būtų užtikrintos normalios, patogios, šiltos nakvynės sąlygos.

Šiuo metu kurtas pasiūlymas penkiasdešimčiai vietų, tai būtų iki 15 konteinerių. Skydiniai nameliai - tai šiltų atitvarų konteineriai su langais, neseniai pradėti gaminti Lietuvoje.

Pasiūlyme juos išdėstėme vienu dviem aukštais, bet buvo Savivaldybės pageidavimas, kad viskas būtų sudėliota vieno aukšto lygyje, nes yra žmonių, turinčių sveikatos sutrikimų, kad būtų patogiau tiek žmonėms, tiek juos aptarnaujantiems", - pasakojo D. Zubavičienė.

Pasak architektės, nameliuose bus nakvynės, administracijos, higienos moduliai. Taip pat numatyti moduliai blaivinimui, tam numatoma iki 8 vietų. Iš 3-4 modulių būtų formuojamas vienas namukas.

D. Zubavičienė nurodė, kad viso projekto kaina (ne tik nameliai, jų statyba, bet ir aplinkos sutvarkymas, inžinerinis aprūpinimas) gali siekti iki pusės milijono eurų.

„Pačių namelių išlaikymas neturėtų būti brangus, nes nuo lapkričio 1 dienos visi gyvenamieji namai turi būti A energetinės klasės, todėl jų išlaikymas, šildymas turės būti pigesnis", - kalbėjo D. Zubavičienė.

Per dvejus metus

„Ta vieta, kur šiandien yra įsikūrę vienos nakvynės namai, ir taip jau yra socialiai jautrus rajonas. Patalpos yra rūsyje, kur ir sanitarinės sąlygos nevisiškai tinkamos.

O viršutiniuose aukštuose yra įprasti nakvynės namai ir ten gyvenantys žmonės nėra patenkinti tokia kaimynyste, nes ateinantys vienai nakčiai prisiglausti žmonės yra visiškai kitoks kontingentas", - kalbėjo vicemeras Artūras Šulcas ir pridūrė, kad buvo ieškoma vietos, kuri būtų atokiau nuo daugiabučių, bet pasiekiama benamiams.

Pasak A. Šulco, norima, kad žmonės, kurie pasirinko tokį gyvenimą arba gyvenimas privertė juos išsikraustyti į gatves ir aikštes, turėtų galimybę ateiti nusiprausti, nusiskusti, išsiplauti rūbus, išsimiegoti. Taip pat bus sudarytos sąlygos savarankiškai išsiblaivinti.

„Norime, kad mūsų gyventojai būtų švarūs, tvarkingais rūbais, toks mūsų tikslas. Reikia padėti tiems žmonėms integruotis", - pabrėžė A. Šulcas.

Vicemero teigimu, planuojami statyti nameliai bus lengvos konstrukcijos laikini statiniai, todėl prireikus po kelerių metų juos būtų galima perkelti kitur.

Tikimasi, kad dabartinės vizijos realybe galbūt virs per dvejus metus - dar reikia techninio projekto, bus rengiami konkursai projektavimui, statyboms.

Darbai bus finansuojami iš Savivaldybės biudžeto, tikimasi gauti ir Europos Sąjungos paramą. Namelių išlaikymu rūpinsis Savivaldybė.