Vainienė: labiausiai bijome žmonių nepasitenkinimo

Pagal planuojamus pakeitimus asmenys, neturintys Galimybių paso, galės apsipirkti tik mažose parduotuvėse. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė sako, kad per dieną reikėtų patikrinti apie pusę milijono žmonių. Anot jos, labiausiai bijoma žmonių nepasitenkinimo.

„Mes iš principo galimybių pasą prekyboje vertiname teigiamai. Suprantame, kad atvejų skaičius auga, norisi neuždaryti verslų ir tai yra alternatyva. Tačiau palaikydami pačią idėją esame labai susirūpinę dėl šito sprendimo dizaino. Labiausiai neramina punktas dėl 1500 kvadratinių metrų būtiniausių prekių parduotuvėse. Su mumis nebuvo tartasi“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ sakė R. Vainienė.

„Labiausiai bijome žmonių nepasitenkinimo. Kiek iš tų, kurie negalės patekti, piktinsis, kiek iš tų, kurie turi galimybių pasą, piktinsis dėl patikrinimo arba apsisuks ir eis į mažesnę parduotuvę. Turėsime tik rinkos persiskirstymą, didesnes eiles ten“, – teigė ji.

Anot R. Vainienės, kol kas nėra galutinių sprendimų, kaip tokį reikalavimą galima būtų įgyvendinti, svarstoma įrengti vartelius.

„Didžiosiose parduotuvėse linkstama statyti vartelius, kur [galimybių pasas] nuskenuojamas, varteliai atsidaro ir žmogus įeina, tačiau nuogąstaujama, kad vis tik yra piko valandos, kai yra daug einančių pirkėjų ir varteliai nespės atsidarinėti. Žmonės eis arba nepatikrinti, arba sugadins vartelius ir procesas persikels į rankinį, gyvą patikrinimą. Dar galutinio sprendimo nėra“, – sakė R. Vainienė.

Mano, kad perlenkė lazdą

Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė tokius sprendimus vertina kritiškai ir teigia, kad Vyriausybė kėsinasi į gyvybiškai svarbias funkcijas.

„Kad reikia skatinti skiepytis, mes irgi neabejojame ir tą savo ruožtu darome. Bet kur mes matome lazdos perlenkimą, tai pirmiausia kalbos apie nušalinimą nuo darbo ir apie sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ribojimą. Tai praktiškai gyvybiškai svarbios funkcijos, į kurias dabar kėsinasi Vyriausybė“, – kalbėjo I. Ruginienė.

Inga Ruginienė

Anot jos, vakcinacijos rodikliai nėra tokie prasti, kad reikėtų imtis tokių griežtų priemonių.

„Jau tuoj pasieksime 61 proc. imunizuotos suaugusiųjų populiacijos. Tai ganėtinai ženklus procentas ir nėra tokia kritinė situacija. Bet koks jėgos panaudojimas neša savo atoveiksmį. Jei kalbame apie tai, kad mūsų svarbiausia grupė yra abejojantys, labai abejoju, jog jėgos panaudojimas iš tikrųjų paskatins juos. Mes gauname daugybę skundų tiek telefonu, tiek raštu, žmonės yra panikoje, darbuotojai patiria didžiulį stresą, nes yra tokiame neapibrėžtume“, – pasakojo I. Ruginienė.

Jos įsitikinimu, reikėtų analizuoti priežastis, kodėl žmonės nesiskiepija.

„Taip, prieinamumas jau pakankamai gerai išvystytas, bet galbūt jam informacija suteikiama ne tokia, kokia turėtų būti? Mes nepaanalizavę kažkaip kertame su kirviu ir tikimės gero rezultato. Prieinamus skiepus mes turime tik 2 mėnesius. 61 proc. per du mėnesius yra pakankamai geras rodiklis, kodėl niekas iš valdžios atstovų nepadėkoja tiems žmonėms, kurie jau yra pasiskiepiję? Kodėl teigiamu pavyzdžiu nepaskatina kitų skiepytis. Mes iš karto žmones skirstome į juodus ir baltus, čia yra geri, o čia yra blogiečiai. Tai yra tikrai neteisinga ir galime prieiti prie to, kad žmones, kurie gali prarasti darbą, ne tik nusiųsime į skurdo užribį, bet dar ir apribosime jiems sveikatos priežiūros paslaugas“, – kalbėjo I. Ruginienė.

Pozityvios skatinimo priemonės išnaudotos

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius sako, kad įspėdama apie ribojimus nuo rugsėjo 13-osios Vyriausybė siekia, kad nepasiskiepiję gyventojai dar spėtų tai padaryti.

„Vyriausybė nesiskiepijančius akivaizdžiai stato į kampą, riboja jų kasdienį, socialinį gyvenimą, matyt, ir jų darbo santykiai ateityje gali komplikuotis. Įdomu, kaip tai suveiks“, – laidoje kalbėjo M. Sinkevičius.

Mindaugas Sinkevičius

Jo teigimu, savivaldybės vis dar deda nemažai pastangų, kad skiepai gyventojams būtų prieinami, tačiau daug priemonių, M. Sinkevičiaus vertinimu, jau išnaudotos.

„Mes vis dar siunčiam autobusiukus į šventes, po mišių. Jei kas pasakytų man, kad turi komplikacijų gauti skiepą, aš tuo nepatikėčiau. Manau, kad visos pozityvaus skatinimo priemonės išeikvotos“, – teigė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

„Tie skaičiai tikrai ne tie, dėl kurių reiktų rautis plaukus. Tikrai įdėjome bendras pastangas ir ministerija, ir Vyriausybė, ir savivalda, kad juos pasiektume. Nebuvo lengva. Bent jau iš mūsų pusės mes padarėme beveik viską, kad išnaudotume tokį žmogišką, motyvacinį kelią“, – laidoje „Delfi diena“ sakė M. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (330)