„Valstybinės ligonių kasos duomenimis, šalyje gali būti apie 200 tūkst. gyventojų, kurie galimai nemoka PSD įmokų ir rizikuoja negauti sveikatos priežiūros paslaugų. Kadangi tam tikrų gyventojų grupių PSD įmokas, be Sodros, administruoja ir VMI, todėl nuo gegužės Panevėžio ir Alytaus apskrityse vykdomas pilotinis projektas, kurio metu mokesčių specialistai aiškinasi gyventojų nesidraudimo PSD priežastis, analizuoja duomenų, pagal kuriuos žmonės pateko į nedraustųjų sąrašus, korektiškumą, žiūri, ar žmonės nėra išvykę iš Lietuvos, gal jie yra drausti valstybės lėšomis ir panašiai“, - teigia Alytaus AVMI Mokestinių prievolių skyriaus vedėja, atliekanti viršininko funkcijas, Zita Jarmalienė akcentuodama, kad VMI pilotinio projekto pagrindinis tikslas yra nustatyti, kokia dalis žmonių nesidraudžia PSD bei įvardyti priežastis, kodėl toks didelis žmonių skaičius yra VLK sąrašuose, kurie neva nemoka PSD.

Gyventojams ne tik siunčiami laiškai, bet ir susisiekiama telefonu, o jei nepavyksta surasti, tuomet kontaktų ieškoma į pagalbą pasitelkus savivaldybių, seniūnijų, socialinės rūpybos skyrių, teritorinių darbo biržų, Sodros darbuotojus.

Į VLK pateiktus nedraustųjų sąrašus pateko gyventojai, deklaravę Mokesčių inspekcijoje išvykimą iš Lietuvos, arba priešingai – išvykę į užsienį, tačiau to nedeklaravę VMI. Dar viena gyventojų grupė – dirbantieji ES valstybėse, ten apsidraudę privalomuoju sveikatos draudimu, tačiau mūsų šalies VLK nepateikę tai patvirtinančių dokumentų.

Laiškai taip pat siunčiami žemės ūkio veiklą vykdantiems gyventojams, kurių žemės ūkio valdos (ūkio) ekonominis dydis už praėjusių metų laikotarpį yra 2 ir mažiau EDV, taip pat tie, kurių yra didesnis negu 2 EDV (ne PVM mokėtojai), ir kurie patys už save kas mėnesį turi mokėti fiksuotas 3 proc. minimaliosios mėnesinės algos dydžio PSD įmokas, tačiau nemokėjo. Taip pat sąrašuose yra nemažai nepilnus metus vykdžiusių individualią veiklą arba dirbusių pagal darbo sutartis asmenų.

„Alytaus AVMI jau išanalizavo per 420 gyventojų. Iš jų daugiau kaip 26 proc. gyventojų yra išvykę į užsienį, dar 11 proc. drausti valstybės lėšomis arba patys sumokėjo PSD įmokas, dalies gyventojų rasti nepavyko“, - teigia Z. Jarmalienė atkreipdama dėmesį, kad PSD įmokos pastaruoju metu kito, savarankiškai besidraudžiantys jų sumas gali rasti VMI svetainėje adresuhttp://www.vmi.lt/cms/privalomojo-sveikatos-draudimo-imokos1.

Alytaus AVMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt. Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai įrašomi bei saugomi 5 metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)