Bendrovei bauda skirta už tai, kad įmonė nesivadovavo atsakingojo skolinimo principu ir netinkamai įvertino kredito gavėjo mokumą, pranešime skelbia Lietuvos bankas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paliko galioti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kuriuo atmestas „4finance“ skundas dėl Lietuvos banko 2013 m. rugsėjį „4finance“ skirtos baudos.

Lietuvos bankas gavo pareiškimą, kad „4finance“ suteikė vartojimo kreditą profesinėje mokykloje besimokančiam ir pajamų negaunančiam pareiškėjo anūkui galimai neįvertinusi jo mokumo. Lietuvos bankas nustatė, kad bendrovė nepatikrino, ar kredito gavėjas gauna tvarių pajamų ir ar grąžinama paskolų suma neviršys 40 proc. jo pajamų.

Lietuvos bankas primena, kad tai - ne pirmas įstatymo pažeidimas, už kurį buvo pritaikyta poveikio priemonė bendrovei „4finance“. Lietuvos bankas jau anksčiau yra nustatęs, kad UAB „4finance“ pažeidė Įstatymo reikalavimus, nepaisė Įstatyme įtvirtinto atsakingojo skolinimo principo. UAB „4finance“ yra Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos narė.

Asmuo paskolą grąžino laiku

Bendrovės „4Finance“ generalinis direktorius Gediminas Velička atsiųstame komentare tvirtina, kad šioje situacijoje Lietuvos banko atstovai viešame pareiškime neatspindėjo viso situacijos konteksto.

„Dar 2012 metų gruodį iš Lietuvos banko gavome rekomendacijas pakoreguoti kreditingumo vertinimo taisykles – šios užduoties ėmėmės nedelsiant, tačiau reikėtų suprasti ir tai, kad techniškai įgyvendinti visus reikalavimus prireikė laiko, todėl juos įdiegėme per maždaug du mėnesius – 2013 metų vasario 2 dieną. Šioje situacijoje noriu akcentuoti tai, kad Lietuvos bankas savo siūlomus veiklos pakeitimus kitiems finansų sektoriaus dalyviams leidžia įgyvendinti per 6 mėnesių laikotarpį, tačiau vartojimo kreditų atveju – buvo skubama bendrovės veiklą (kredito išdavimą) vadinti neteisėta jau po maždaug mėnesio nuo atsiųstų reikalavimų koreguoti kreditingumo vertinimo taisykles“, - teigė jis.

Pasak įmonės vadovo, Lietuvos banko pranešime minimas vartojimo kreditas, kurio suma buvo 140 EUR, išduotas 2013 metų sausio viduryje pilnamečiui asmeniui (profesinės mokyklos studentui), o jis šią sumą grąžino laiku ir visa apimtimi.

„Tuo tarpu bauda, kuri sudarė daugiau nei 4 tūkst. eurų, mūsų vertinimu, buvo visiškai neadekvati situacijai“, - komentuoja G. Velička.

DELFI skelbė, kad Seime skubos tvarka po svarstymo pritarta Vartojimo kredito įstatymo pataisoms, kurios numato griežtesnį žmogaus finansinės būklės vertinimą prieš jam išduodant paskolą. Tokius pakeitimus inicijavo Lietuvos bankas.

Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos (LSVKA) prezidentas Liutauras Valickas komentuodamas įstatymo pataisų svarstymą dėstė, kad pritaria vartojimo kreditų reglamentavimo tobulinimui. Visgi, jo nuomone, kai kurios Lietuvos banko pasiūlytos įstatymo nuostatos neproporcingai padidins verslo sąnaudas ir rizikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)