Nors moterų galimybės tokiose srityse, kaip politika, sveikatos apsauga ir švietimas, artėja prie vyrų turimų galimybių, nelygybė darbo vietoje neišnyks iki 2276-ųjų, teigia PEF.

PEF, kuris kasmet į Šveicarijos Davoso kurortą sutraukia pasaulio ekonomikos ir politikos elitą, pareiškė, kad vidutiniškai pasaulyje lyčių nelygybė darbo vietoje nuo pernai išaugo. Praeitais metais visiškai lyčių lygybei pasiekti reikėjo „tik“ 202 metų.

Ženevoje įsikūrusios organizacijos kasmetinėje ataskaitoje vertinami skirtumai tarp lyčių 153 šalyse keturiose srityse: švietimas, sveikatos apsauga, ekonominės galimybės ir įgalinimas politikoje.

Tiesa, skirtumai tarp lyčių vidutiniškai šiose keturiose srityse mažėjo, o moterims „prisivyti“ vyrus prireiks 99,5 metų. Pernai šis skaičius siekė 108 metus.

Nors kai kuriuose srityse padėtis gerėja, kitos vis dar atsilieka. Bendrą lygybę pasiekti „užtruks ilgiau nei vieno žmogaus gyvenimą“, ataskaitoje pripažino PEF.

40 procentų darbo užmokesčio skirtumas

PEF teigimu, geriausia situacija – švietimo srityje, kur pasiekta 96 proc. lygybė, o likusi nelygybė gali būti panaikinta per 12 metų.

Skirtumai tarp lyčių taip pat nebuvo dideli vertinant sveikatos apsaugos ir išgyvenimo kategorijas, tačiau, tvirtino PEF, neaišku, kada šioje srityje bus pasiekta visiška lygybė dėl problemų daug gyventojų turinčiose šalyse, kaip Kinija ir Indija.

Politika yra ta sritis, kurioje šiemet padaryta mažiausia pažanga, tačiau ši sritis parodė puikius rezultatus pernai.

Moterys 2019 m. užėmė 25,2 proc. vietų valstybių parlamentų žemuosiuose rūmuose ir 22,1 proc. ministro lygio pozicijų. Palyginti, pernai šie rodikliai siekė atitinkamai 24,1 ir 19 proc.

Vis dėlto vaizdas ne toks gražus žiūrint į lygybę darbo vietoje.

Ataskaitoje, kurioje buvo vertinami įvairūs faktoriai, įskaitant galimybes darbe ir darbo užmokestį, pabrėžiama, kad iki visiškos lygybės darbo vietoje žmonijai dar teks keliauti 257 metus.

PEF pažymėjo ir teigiamus pokyčius, tokius kaip auganti moterų dalis tarp kvalifikuotų darbuotojų ir aukštas pareigas einančių pareigūnų.

Tačiau, tikino PEF, šią teigiamą tendenciją atsveria „stagnuojantys ar augantys skirtumai dalyvavimo darbo rinkoje ir piniginio atlygio srityje“.

Vidutiniškai pasaulyje vos 55 proc. suaugusių moterų dalyvauja darbo rinkoje, palyginti, vyrų dirba 78 proc. Pasaulyje moterys taip pat uždirba vidutiniškai 40 proc. mažiau nei panašų darbą dirbantys vyrai.

Darbo užmokesčio skirtumas turtingose Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalyse pastarąjį dešimtmetį traukėsi, tačiau skurdesnėse šalyse situacija atvirkščia – lyčių nelygybė ten kyla, teigiama PEF ataskaita.

Pasaulio skirtumai

Pasak PEF, pažanga lyčių lygybės srityje taip pat skiriasi priklausomai nuo šalies ir regiono.

Vakarų Europos šalys lyčių lygybę gali panaikinti jau po 54,4 metų, o Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių moterys lygybės gali tikėtis tik po beveik 140 metų.

Vertinant lyčių lygybę, Šiaurės šalys ir vėl užima pirmąsias reitingų vietas: vyrai ir moterys lygiausi yra Islandijoje, Norvegijoje, Suomijoje ir Švedijoje.

Tuo tarpu didžiausia lyčių nelygybė užfiksuota Sirijoje, Pakistane, Irake ir Jemene.

Iš 20 didžiausių pasaulio ekonomikų geriausius rezultatus lyčių lygybės srityje rodo Vokietija, užėmusi 10-ą vietą, Prancūzijai teko 15-a, Pietų Afrikos Respublikai – 17-a, Kanadai – 19-a, o Jungtinei Karalystei – 21-a.

Savo ruožtu Jungtinės Valstijos lyčių lygybės reitinge ir toliau krinta. Pernai buvusios 51-oje vietoje, šiemet JAV nukrito į 53-ią. PEF teigimu, „amerikiečių moterims vis dar nepavyksta patekti į aukščiausias verslo pozicijas“, joms taip pat yra „nepakankamai atstovaujama politinėje lyderystėje“.