Pirmadienį V. Ušackas savo patirtimi dalijosi su Kauno technologijos universiteto (KTU) studentais.

Diplomatas krizę Ukrainoje pavadino „rimčiausias konfliktu, nuo Berlyno sienos griuvimo“. Nors Ukraina nėra nei ES, nei NATO narė, konfliktas turi didžiulę reikšmę ES ir Rusijos santykiams.

„Gal mes, europiečiai, buvome naivūs, kad rusai priims tas pačias liberalias vertybes. Po rinkimų buvo susidorota su demonstrantais ir mažinama žiniasklaidos laisvė. Tai akivazidu, kad mūsų ir Rusijos požiūris į piliečius skiriasi. Antra: prekybiniai dirgikliai išryškėjo, kai Rusija tapo pasaulio prekybos asociacijos nare. Tačiau išėjo priešingai – po įstojimo Rusija įvedė daugiau apribojimų ir netapo liberalesne. Trečias ir paskutinis lašas – Rusijos veiksmai Ukrainos atžvilgiu. ES tai buvo didelis šokas. Kurdamai ES yra pagarba vienas kitam. Mums tai visiškai nepriimtina, kaip Rusija elgiasi broliškos, kaip jie patys sako, Ukrainos atžvilgiu“, - kalbėjo ambasadorius.

V. Ušackas mano, kad Ukraina tinkamai neišnaudojo nepriklausomybės, po Sovietų sąjungos žlugimo, laikotarpio.

Vygaudas Ušackas
„Ukraina taip neišnaudojo nepriklausomybės metų taip, kaip Lietuva, Baltijos šalys ar tarkime Gruzija. Aš apgailestauju, kad taip įvyko. Korumpuota valdžia buvo viena iš priežasčių, kodėl Ukraina nesugebėjo tvirtai atsistoti ant kojų. Dabar mūsų pagrindinis tikslas, kad Ukraina pajėgtų gyventi savarankiškai. Kad ji turėtų imunitetą korupcijai“, - teigė V. Ušackas.

Krizė Ukrainoje, V. Ušacko teigimu, pakirto pasitikėjimą tarp Rusijos ir ES vadovų, todėl dabar labai sunku prognozuoti, kaip baigsis konfliktas.

Mes nežinome, kuo pavirs Rusija. Mes nežinome, kokie bus Rusijos ir ES santykiai. Rusijoje pastebimas ryškus ekonomikos sulėtėjimas. Situacija dabar yra tarp recesijos ir stagnacijos, didžiulė infliacija – oficialiai 8 procentai, neoficialiai – 15-16 proc. Yra didelis poveikis įplaukoms į biudžetą, nes krito naftos kainos. Taip pat dėl sankcijų sumažintos ar visiškai eliminuotos galimybės skolintis“, - Rusijos problemas vardijo V. Ušackas.

Nėra pagrindo atšaukti sankcijas

Europos Sąjunga (ES) gali peržiūrėti sankcijas Rusijai, atsižvelgdama Maskvos elgesį Rytų Ukrainoje, kur sekmadienį separatistai surengė Vakarų nepripažįstamus rinkimus, sako ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas.

„Taip, mūsų pozicija visada buvo nuosekli: priklausomai nuo situacijos Rytų Ukrainoje, nuo to, kaip Rusija prisidės ar ne prie situacijos stabilizavimo, ES priims sprendimus dėl sankcijų peržiūros viena ar kita linkme“, – BNS pirmadienį Kaune sakė diplomatas.

Ambasadoriaus teigimu, Rusijos pozicija dėl separatistų surengto balsavimo Rytų Ukrainoje turi „tam tikrą niuansą“.

„Taip tiesmukiškai iki šio momento jie nepripažino rinkimų rezultatų, bet jie teigia oficialiai, kad gerbs žmonių išreikštą valią, ir antra, kad Rusija gerbs Ukrainos teritorinį vientisumą. Todėl šiuo atžvilgiu yra tam tikras niuansas“, – sakė jis.

Diplomato teigimu, pagrindo atšaukti sankcijas kol kas nėra, tačiau jos nėra tikslas savaime, todėl pažanga įgyvendinant paliaubų susitarimą leistų kalbėti apie jų švelninimą.

„Kol kas mes nematome pagrindo, kad sankcijos būtų atšaukiamos, bet sankcijų įvedimas nėra tikslas savaime ir įgyvendinant Minsko protokolo susitarimus, stebint konkrečius rezultatus stabilizuojant padėtį Ukrainoje, tai būtų tas pagrindas, kuriuo remiantis ES sėstų prie derybų stalo bei peržiūrėtų sankcijas Rusijos atžvilgiu. Kol kas mes nematome tokių rezultatų, kurie taptų pretekstu sankcijų atšaukimui“, – teigė V. Ušackas.

Pasak jo, Rusijos remiamų separatistų sprendimas organizuoti rinkimus, kurie pažeidžia ES įstatymus, gali tapti dar vienu trukdžiu santykiuose su Rusija.

„Mūsų vertinimas yra labai vienprasmis: apgailestaujame, kad tie rinkimai vis dėlto nevyko pagal Ukrainos įstatyminę bazę, kad tai neatitinka Minsko memorandumo protokolo nuostatų, kuriame teigima, kad rinkimai Luhanske ir Donecke turi vykti pagal Ukrainos įstatymus. Tokį įstatymą Ukrainos parlamentas buvo priėmęs, todėl mes vertiname neigiamai, mes, Europos Sąjunga, tų rinkimų nepripažins ir tai tampa dar vienu dirgikliu taikos susitarimui pasiekti. Todėl ES ir toliau remia ir pasisako už Ukrainos teritorinį vientisumą“, – kalbėjo diplomatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1173)