Ispanai perka ir eksportuoja iberinį kumpį kaip pamišę – kumpis sudaro net 30 proc. ispanų perkamų mėsos produktų, šalyje veikia net 1 800 kumpių pramonės įmonių, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Ispanijos verslo naujienas.

Būtent dėl iberinio kumpio pietų Ispanijoje, Jabugo mieste, nedarbo lygis siekia vos 3 proc.

Čia gaminamas miesto pavadinimą paveldėjęs žymiausias iberinis kumpis „Jabugo“, kurio kaina siekia net 50 eurų už kilogramą.

Dėl kumpių nokinimo „bodegų“ šiame mieste konkuruoja įvairios kumpių pramonės įmonės. Tikrieji iberiniai kumpiai gaminami tik iš laisvėje, ąžuolų giraitėse bėgiojančių ir giles ėdančių juodųjų kiaulių. Šių kiaulių riebalai filtruojami į raumenį, todėl kumpis tirpste tirpsta burnoje.

Atsigauna ir statybos

Žodį „krizė“ Ispanijoje dažnai girdime jau seniai.

Ispanijos statybinės spekuliacijos burbulas buvo labiausiai išsipūtęs visoje Europoje, todėl po 2007 m. krizės šioje šalyje įvyko tikra ekonominė katastrofa, kurios pasekmes Ispanijos gyventojai išgyvena ligi šiol.

Įsiskolinusi Europai ir nuolat biudžetą karpanti Ispanija pernai pagaliau patyrė šiokį tokį ekonominį palengvėjimą. Suaktyvėjo vartojimas, šiek tiek sumažėjo nedarbas, sparčiai išaugo bendrasis vidaus produktas, atsigauna ir labiausiai nukentėjęs staybų sektorius.

Ispanijos ekonomistai nuogąstauja, kad dabartinį taip ilgai lauktą ekonomikos augimą gali sustabdyti šaliai gresiantis politinis nestabilumas.

Ekspertai teigia, kad atsiskirti nuo Ispanijos grasinanti Katalonija gali išmušti visus iš vėžių ir taip išgąsdinti investuotojus.

Nuogąstaujama, kad netrukus savo iždą norinti sukurti Katalonija visoje šalyje gali sukelti didžiulį finansinį nestabilumą. Įvairios stambios Katalonijoje veikiančios verslo įmonės prašo politikų aiškumo – verslininkus glumina mintis, kad netrukus Katalonija gali nepaklusti Ispanijos valdžiai.

Nors nedarbo lygis Ispanijoje pernai krito ir per metus buvo sukurta beveik milijonas naujų darbo vietų, Ispanija vis dar pirmauja Europos Sąjungoje.

Net 22 proc. ispanų šiuo metu yra bedarbiai. Sunkiausiu krizės laikotarpiu nedarbas Ispanijoje siekė net 26 proc. Tuomet buvo kalbama apie ištisą prarastą jaunąją kartą – žmones, kurie studijavo vos tik krizei prasidėjus ir, baigę mokslus, pasijuto našlaičiais nieko jiems negalinčioje pasiūlyti darbo rinkoje. Dalis šių žmonių, neradę darbo Ispanijoje, išvyko ieškoti laimės į Vokietiją ar Didžiąją Britaniją.