Premjeras Saulius Skvernelis antradienį pranešė, kad sporto klubų veiklą ketinama stabdyti naujo karantino metu.

Reaguodama į sprendimą, Lietuvos sveikatingumo klubų asociacija (LSKA) pareiškė susirūpinimą, kad drastiška priemonė yra perteklinė ir turės neigiamų padarinių visuomenės sveikatingumui bei viso sektoriaus gyvybingumui, ir išsiuntė raštą Vyriausybei.

„Pabrėžiame, kad laikomės atsakingos elgsenos principo ir visokeriopai prisidedame prie pastangų sustabdyti COVID-19 plitimą. Tačiau manome, kad pagal Vyriausybės nurodymus anksčiau nustatytas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui sportuojant sveikatingumo klubuose, yra daugiau nei pakankamas garantuojant saugumą.

Sveikatingumo klubų veikla vykdoma erdviose patalpose, kurios nuolat vėdinamos profesionalia įranga, vykdoma griežta lankytojų apskaita ir kontrolė, užsiėmimai vyksta be fizinio kontakto, įmanoma užtikrinti saugius atstumus. Klientams visose patalpose suteikiama pakankamai dezinfekcijos priemonių, naudojami garso, vaizdo ir rašytiniai pranešimai apie saugumą“, – pranešime teigia LSKA prezidentas Aurimas Mačiukas.

Jis taip pat papildo, kad mokslinėje literatūroje, analizuojančioje COVID-19 ir karantino padarinius, pripažįstama, jog sumažėjęs fizinis aktyvumas gali turėti neigiamą poveikį asmenų fizinei sveikatai ir psichologinei būsenai.

Sporto klubų vadovai pesimistiški – tai bus žala verslui, o dalis sporto klubų gali ir nebeatsidaryti.

„Impuls“ darbuotojų skaičius sumažėjo perpus: vėl lauks prastovos

Sporto klubams „Impuls“ ir „Lemon Gym“ vadovaujantis direktorius Vidmantas Šiugždinis patikina, kad narystes turintys klientai dėl karantino nuostolių nepatirs. Klientams išplatintos žinutės, kad jei bus sustabdyta veikla, narystės būtų sustabdytos nemokamai.

„Na, labai gaila, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė taip vienodai pasižiūrėjo į visas veiklas ir stabdo pačiu sunkiausiu būdu, – visiškai uždrausdami sporto klubų veiklą. Aišku, kad tai yra labai sudėtingas ir kritinis sprendimas, nes tuo laikotarpiu klubai negaus visiškai jokių pajamų“, – sako V. Šiugždinis.

Jis įsitikinęs, kad sveikatingumo klubai turėtų būti traktuojami kitaip nei kitos veiklos.

„Kas svarbu mums būtų – kad valdžia pradėtų galvoti apie skirtingų veiklų skirtumus. Man kartais atrodo, kad į sporto klubus žiūri tiesiog kaip į vietą žmonėms pramogauti, nemato tos svarbos, tos misijos, ką mes darome. Mes esame tam, kad sveikatintume žmones, ir per pandemiją, man atrodo, tai ypač svarbu. O kai pastato į vieną eilę su barais, naktiniais klubais, man gaila“, – kalba V. Šiugždinis.

Vidmantas Šiugždinis

Jis įsitikinęs, kad sporto klubuose galima užtikrinti sąlygas individualiai sportuoti išlaikant reikiamus atstumus ir taikant kitas atsargumo priemones.

„Impuls LTU“ darbuotojų skaičius dar šiemet vasarį siekė apie 290, o šiuo metu jis krito iki 159, rodo „Sodros“ duomenys. Vadovas paaiškina, kad tą lėmė ne tik karantinas.

„Yra keli aspektai. Ir šiaip procesai nuolatos peržiūrimi, automatizuojami ir krypsta šiek tiek link savitarnos. Bet ir karantinas lėmė, kad buvo peržiūrėta įmonės darbuotojų struktūra, ypač administracijos, sakyčiau, labiausiai buvo paveikta. Dalis trenerių dirba teikdami paslaugas per individualią veiklą, galbūt tai irgi atsispindi“, – paaiškina V. Šiugždinis.

Jis patvirtina, kad ir naujo karantino metu darbuotojai būtų leidžiami į prastovas – taip jau buvo pavasarį. Ateityje gali prireikti pagalbos priemonių siekiant išlaikyti darbo vietas.

„Manau, kad visiems labai sudėtingas laikotarpis. Jau ir praeito karantino metu buvo klubų, kurie sustabdė savo veiklą ir nebeatsidarė tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje, tai gali būti, kad ir šis uždarymo laikotarpis ar dar koks kitas ateityje gali galutinai paveikti kokį nors rinkos žaidėją“, – sako V. Šiugždinis.

„Re.Formatas“ po karantino durų nebuvo atvėręs – likimas neaiškus

„Darnu Group“ sporto veiklų vadovas Ramūnas Grušas, vadovavęs „Re.Formato“ sporto klubams Vilniuje, patvirtina, kad šie sporto klubai po karantino taip ir nebuvo atsidarę.

„Bent jau kol situacija nesikeičia, tai dar svarstome. (…) Mes matome bendrą tendenciją, bendrą situaciją. Nenorime paskubėti, norime situaciją įvertinti iki galo, ta situacija šiandien nėra palanki sporto klubams. Kad ir kaip būtų gaila, norime būti saugūs“, – paaiškino R. Grušas.

„Vilniaus teniso akademijai“ vadovaujantis R. Grušas viliasi, kad Vyriausybė paliks galimybę užsiimti kita sportine veikla, pavyzdžiui, tenisu: tarp žaidėjų galima išlaikyti didesnius atstumus.

„Aš nežinau, kas bus leidžiama, kas ne, nes Vyriausybės sprendimo dar nėra, čia kol kas – tiesiog komisijos siūlymai Vyriausybei. Mes lyg ir girdėjome, kad tenisą bus galima žaisti. Ne tik tenisą, o apskritai sportuoti dviese, viduje, laikantis tam tikrų apribojimų“, – viliasi R. Grušas.

„Forum“ trijų savaičių nebijotų, bet žala bus

Forum“ sporto klubo vadovė Dovilė Pilipavičienė kiek optimistiškesnė.

„Be jokios abejonės, sustabdžius verslą ir neleidžiant jam dirbti, neturint jokių pajamų, karantinas bet kuriuo atveju yra labai reikšmingas neigiamu aspektu, nes tu išlaidas vis tiek šiokias tokias patiri, nori išlaikyti darbuotojus, moki nuomą ir t.t. Bet kuriuo atveju neigiamas. Kaip stipriai jis bus neigiamas, labai sunku pasakyti. Tai priklausys nuo to, kiek laiko truks“, – sako D. Pilipavičienė.
Forum sporto klubas

Ji viliasi, kad lojalių ilgalaikių klientų bazė išsilaikys: „Labai tikimės, kad jų reakcija bus tokia pati, kad jie išlauks karantiną kartu su mumis ir mes visi grįšime į darbus. Mūsų minusas priklausys nuo laikotarpio – trys savaitės gal yra realus laikas pabūti visiems namie.“

D. Pilipavičienė patikino, kad vasarą lankytojai buvo išsiilgę treniruočių, sporto klubų ir, nors lankomumas ar narysčių pardavimai buvo kritę, gyventojai toliau aktyviai sportavo.

„Tai nebuvo labai blogas laikotarpis, ir jei mes būtume taip tęsę ir toliau, tai metai būtų baigęsi daugiau ar mažiau gana stabiliai. O dabar labai sunku ką nors nuspėti“, – sako D. Pilipavičienė.

„Forum“ darbuotojams karantinas taip pat reikštų prastovas, atostogas, tačiau, kaip tikina, bus stengiamasi išlaikyti absoliučiai visus darbuotojus.

„Praėjusio karantino metu atsisakėm tik sezoninių darbuotojų, nes buvo vasaros laikotarpis, ir dabar elgsimės taip pat – mes po to karantino, atsigavimo ir vėl leidimo mums dirbti norėsime į darbą grįžti su visa jėga“, – sako vadovė.

Tikisi, kad valstybė kompensuos padarytus nuostolius

Sporto klubams „Get Fit“ vadovaujantis Justas Vaičiulionis tikina, kad veiklos sustabdymas paveiks neigiamai.

„Ar toks draudimas reikalingas, ar ne, nežinau, iš tikrųjų nevienareikšmiškai vertinu. Iš vienos pusės, aišku, sporto klubas yra viena iš vietų, kur daugiau žmonių būna. Bet lygiai tokia pati vieta yra ir prekybos centras arba turgus, o jų niekas neuždaro. Man tai neatrodo logiška. Jei uždaromi sporto klubai, tai turėtų būti daugiau veiklų uždaroma“, – vertina J. Vaičiulionis.

Anot jo, sporto klube „vaikšto sveikesni žmonės“, čia niekas neina jausdamasis blogai, ir tikimybė, kad į sporto klubą ateis sergantis, yra mažesnė, nei tokį asmenį sutikti parduotuvėje ar šeimos šventėje.

„Sporto klubas yra sezoninis verslas, iš esmės pavasaris ir žiema – geriausi sezonai sporto klubui, šiuo metu uždirbama didžioji dalis pelno. O taip išėjo, kad pavasarį buvo uždaryti sporto klubai, jie buvo atidaryti vasarą, kai mažai žmonių yra linkę sportuoti. Ta vasara geresnė nei standartinė, bet tai negelbėjo. Dabar realiai vėl turim tokią pačią situaciją, kad per patį sezono piką sporto klubai veiklos nevykdys, atsidarys neaišku kada“, – kalba J. Vaičiulionis.

Jis viliasi, kad nuostolius lėmęs Vyriausybės sprendimas vėliau bus papildytas ir sprendimais, kuriais bus kompensuota patirta žala.
Impuls

Skatina sportuoti internetu – ne visi tuo tiki

Sporto klubai vieni po kitų siūlo sportuoti namuose, naudojantis virtualiomis treniruotėmis.

„Mes interaktyvias treniruotes pasiūlėme prieš dvi savaites. Stebėjome, kas vyksta, ir matėme, kad dalis klientų tiesiog prisibijo lankytis sporto klubuose ir norėtų sportuoti namuose. Interaktyvias treniruotes pasiūlėme tiek „Impuls“, tiek „Lemon Gym“ sporto klubų tinkluose. Kelias savaites, kol sporto klubai neveiks, žinoma, kad tęsime treniruotes nuotoliniu būdu, skatinsime žmones sportuoti, – tokia mūsų misija“, – teigia V. Šiugždinis.

Tą patį sako „Get Fit“ vadovas – siūlo sportuoti bent iš namų, naudojantis nuotolinėmis treniruotėmis.

Tačiau „Forum“ vadovė D. Pilipavičienė abejoja, ar tai gali pakeisti sporto klubą.

„Virtualus sporto turinys buvo prieinamas daugybę metų, jis – jokia ne naujovė, bet žmonės vis tiek eina į sporto klubus, nes tai niekaip nepakeis gyvo kontakto, darbo su treneriu ir įrangos, kurią mes turime“, – sako D. Pilipavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)