Trečiadienį ministrė dalyvavo diskusijoje apie mobingą darbe, kurioje dalyvavo profesinių sąjungų, darbdavių, kontroliuojančių institucijų atstovai.

„Šiandien kalbėjome apie tai, kad tiek profesinės sąjungos, tiek darbdaviai atkreips daug didesnį dėmesį, kad šita aplinkybė yra reglamentuota, jai reikia suteikti didesnį dėmesį. Taip pat priėmėme sprendimą, kad VDI turi stiprinti savo pajėgumus ir atskirai nuo 2022 metų turėti naują skyrių, kuris rūpintųsi būtent tik psichikos sveikatos klausimais darbe, psichikos sveikatos aplinka, kuri sukuriama darbe, užsiimtų tų ginčų analize, preventyviu darbu su darbuotojais“, – žurnalistams trečiadienį sakė M. Navickienė.

Pasak ministrės, buvo aptarta, kad vien reguliavimu proveržio šitoje srityje padaryti nebus galima.

„Tai yra tam tikros bendros organizacinės kultūros klausimai, kurie irgi po truputį turi keistis. Man patiko, kad darbdaviai išsakė poziciją, kad gali keistis ir gerąja praktika, psichikos sveikatos ekspertai taip pat sutiko, kad yra darbdavių, kurie jau šiandien ypač rūpinasi savo darbuotojų psichine sveikata ir jų gerove. Geroji praktika galėtų būti perkelta ir į viešąjį sektorių“, – sakė M. Navickienė.

M. Navickienė akcentavo, kad problema neturėtų būsi sprendžiama reakcingai įstatymų iniciatyvomis.

„Vien tik tuo problemos nepakeisime. Reglamentavimas ir reguliavimas tam tikras yra. Dabar yra labai svarbu, kad institucijos kalbėtųsi tarpusavyje, matytų problemos svarbą, opumą ir bendradarbiaujant tiek su darbdaviais, tiek su darbuotojais imtųsi informuoti žmones, kelti jų pasitikėjimą ir naudotis tuo reguliavimu, kuris jau dabar yra“, – teigė ministrė.

Jos teigimu, nei darbuotojų, nei darbdavių atstovai neišreiškė palaikymo papildomam reguliavimui.

„Aš taip pat nemanau, kad tai būtų teisingas kelias, kol situacija neišdiskutuota iki pabaigos. Mes nematome, kad tikrai 100 proc. tas pakeitimas pakeistų situaciją, ir man atrodo, kad tai labiau įgyvendinimo dalykas“, – nurodė M. Navickienė.

Šią savaitę visuomenę pasiekė žinia apie Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbusios medikės mirtį. Paaiškėjus situacijai, Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į gydymo įstaigą dėl faktinių aplinkybių ir papildomos informacijos, galimai susijusios su įvykiu, pateikimo. Jos vertinimui bus sudaroma komisija, sprendžianti dėl ligoninės aplinkos saugumo ir darbuotojų psichologinės gerovės užtikrinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)