Taip nuspręsta po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pareiškė, jog ministerijos kontroliuojamose VVG veiklose yra korupcijos rizikų.

Anot ministro, vietos valdžiai šiose grupėse turėtų atstovaut kitos savivaldybėse veikiančios viešojo sektoriaus įstaigos.

„STT analizė parodė, kad vietos veiklos grupių veikloje dalyvaujant vietos valdžiai kaip viešojo sektoriaus atstovams, atimama galimybė šioje veikloje dalyvauti kitoms viešojo sektoriaus organizacijoms. Be to, dažnai net kelias kadencijas VVG vadovybėje lieka tie patys vietos politikai. Paprastai tokiais atvejais žmonės pasigenda viešumo, o tai dar labiau sustiprina įtarimus korupcija“, – pranešime sakė ministras.

Kai kuriose savivaldybėse iki šiol vietos politikai, pavyzdžiui, merai, vadovauja vietos veiklos grupėms, kurios atrenka ir administruoja europinę paramą įvairiems vietos projektams.

Iki rugsėjo 1-ios taip pat bus pakeistos ir žuvininkystės regionų VVG veiklos nuostatos, užkardančios galimus korupcinius atvejus. Pavyzdžiui, vienam asmeniui įsigijus kelias įmones ir turint daugumą balsų valdyboje, jis galėtų nukreipti VVG lėšas savo projektams.

Grupės taip pat bus įpareigojamos viešinti numatomus vietos projektus ir jiems skiriamą finansavimą.

STT paskelbė nustačiusi atvejų, kai projektą finansavimui pateikė VVG atstovo sutuoktinio vadovaujama įmonė, kurios registracijos adresas buvo pakeistas prieš pat paraiškos pateikimą. Šilalės ir Vilniaus rajonuose finansavimą gavo su VVG valdybos nariais giminystės ryšiais susijusių asmenų, jų vadovaujamų įmonių ar įstaigų pateikti projektai.

Be to, kai kuriais atvejais VVG darbuotojai tuo pat metu buvo įsidarbinę ir paramą jų pateiktam projektui gavusioje organizacijoje, išaiškinta ir neskaidrių pirkimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)