„Apie teisingesnę valstybę ir visuomenę galėtume kalbėti, jei santykis tarp didžiausias ir mažiausias pajamas gaunančių gyventojų pajamų sumažėtų bent iki 5 kartų. Siekiant šio tikslo, pirmas tikslas bus užtikrinti, kad koronaviruso pandemija neturėtų ilgalaikio neigiamo poveikio socialinei atskirčiai ir skurdui.

Taip pat turėsime pasirūpinti senyvo amžiaus asmenimis, nes apie visuomenės gerovę galima spręsti pagal tai, kaip ji elgiasi su savo senjorais. Pensijos turi būti didinamos sparčiau, kad jų lygis atitiktų Vakarų Europos standartus. Todėl teikiau – ir teiksiu ateityje – būtinus įstatymų pakeitimus“, – Prezidentūroje kalbėjo G. Nausėda.

Anot prezidento, vienas prioritetų ekonomikoje turėtų būti išmanesnė kova su šešėliu.

„Taip pat turime siekti ekonomikos pertvarkos, kurti didesnę pridėtinę vertę ir siekti, kad Lietuvos žmonių darbo užmokestis vytųsi gerovės valstybių lygį. Mums būtina ir teisingesnė mokesčių sistema be nepagrįstų apmokestinimo netolygumų ir mokestinių išlygų. Vienu prioritetų turime laikyti išmanesnę kovą su šešėliu, sekinančiu valstybės finansinius išteklius“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda taip pat išsakė siekį, kad regionuose vidutinis darbo užmokestis siektų bent 85 proc. Vilniaus regiono lygio.

„Privalome užtikrinti veiksmingą regioninę politiką, kuri mažintų regionų atskirtį, taigi ir spaudimą žmonėms geresnio gyvenimo ieškoti sostinėje – arba užsienyje. To nepavyks pasiekti be stiprių ir savarankiškų savivaldybių. Kartu su savo komanda ir kitomis Lietuvos valdžios institucijomis siekiu, kad šalies regionuose vidutinis darbo užmokestis pasiektų ne mažiau 85 proc. sostinės regiono lygio“, – sakė jis.

Pasisako už aktyvų MMA reguliavimą

Prezidentas Gitanas Nausėda yra už tai, kad minimalus mėnesio atlyginimas (MMA) turėtų būti aktyviai reguliuojamas ir kad šio instrumento taikymas būtų derinamas su nuolatiniu neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) kėlimu.

Lietuvos verslo konfederacija antradienį Trišalėje taryboje siūlė diskutuoti apie MMA diferencijavimą pagal amžių.

Prezidentas sakė suprantąs, kad siūlymas pateiktas norint pagerinti jaunų žmonių įsidarbinimo sąlygas, tačiau siūlyme įžvelgė trūkumų.

„Suprantu, kad intencija diferencijuoti MMA pagal amžių yra nukreipta į tai, kad būtų sudarytos lengvesnės įsidarbinimo sąlygos jaunesnio amžiaus žmonėms, tačiau tai neturi tapti instrumentu dirbtinai nustatyti mažesnio lygio atlyginimus jaunimui“, – žurnalistams trečiadienį sakė G. Nausėda.
Prezidentas taip pat pridūrė, kad tokio modelio taikymas yra susijęs ir su tam tikromis papildomomis administravimo problemomis.

„Todėl aš už tai, kad aktyviai reguliuotume MMA, darytume tai ne izoliuotai, kreipdami dėmesį tik į pačią MMA, o kad derintume šio instrumento taikymą su tokiais dalykais kaip nuolatinis NPD kėlimas ir tada, manau, pasieksime gerą rezultatą ir be papildomo MMA reguliavimo komplikavimo“, – sakė G. Nausėda.

LVK teigia, kad dalis Europos šalių taiko praktiką diferencijuoti MMA pagal skirtingas amžiaus grupes (Jungtinė Karalystė, Airija, Olandija ir kitos), nustatant, kad jaunimas iki 25 metų dėl darbo patirties stokos bei mokydamasis bendrojo lavinimo ar aukštesnėse mokymo įstaigose gauna mažesnį MMA nei kiti darbuotojai.

Profsąjungų ir studentų atstovai tokį siūlymą vadina diskriminaciniu.

Eltos kalbinti ekonomistai antradienį sakė pasigendą aiškių argumentų dėl siūlymo diferencijuoti MMA pagal amžių.

Vyriausybė yra pritarusi, kad MMA nuo kitų metų turėtų didėti iki 642 eurų (iki mokesčių), tačiau paliko galimybę šių metų gruodį dydį persvarstyti.

Lietuvoje MMA gali būti mokamas tik už nekvalifikuotą darbą.