„Kai kurios priemonės, kurių mes ėmėmės 2013 m. birželį, 2015 m. pradės duoti pirmuosius rezultatus. Visi, kurie kitąmet deklaruos pajamas už 2014 m., turės deklaruoti gautas palūkanas ir pajamas iš prekybos vertybiniais popieriais, kurios nuo 2014 m. yra apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu“, - metų pabaigoje surengtoje spaudos konferencijoje džiaugėsi finansų ministras Rimantas Šadžius.

15 proc. gyventojų pajamų mokestis taikomas toms pajamoms iš prekybos vertybiniais popieriais arba palūkanos už indėlius, kurios viršija 10 tūkst. Lt, o nuo 2015 m. sausio – 3 tūkst. eurų. Kol kas neskelbiama, kiek tokių gyventojų galėtų būti. Tačiau žvelgiant į dabartinį palūkanų už indėlius lygį, mokesčio mokėtojai galėtų tapti tik milijonus indėliuose laikantys žmonės.

 Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas tokias įstatymo nuostatas vertina skeptiškai.

Stasys Kropas
„Kalbant apie pajamas apmokestinus indėlių palūkanas, manau, kad už 2014 m. bus minimumas, nes indėlių palūkanos dabar yra labai mažos. Be to, šio mokesčio mokėjimą galima valdyti indėlius išskirstant šeimos nariams ir kitiems artimiesiems. Taigi surenkamų mokesčių suma bus tikrai mažesnė nei valdžios institucijų skirtos sąnaudos jiems apskaičiuoti“, - DELFI sakė jis.

Pašnekovas tokį indėlių palūkanų apmokestinimą vadina populizmu.

„Įvedant šį apmokestinimą turbūt nebuvo įvertinti visi pliusai ir minusai, tiesiog buvo noras apmokestinti turtingus, tačiau turtingiems labai lengva išvengti šio mokesčio. Juo labiau, kad dabar palūkanos yra žemos. Jeigu būtų apmokestinamos visos fizinio asmens arba šeimos pajamos iš indėlių palūkanų, tai turėtų logikos, tačiau dabartinis apmokestinimas nepasieks tikslo. Jeigu palūkanos už indėlius didės, žmonės investuos ten, kur nereikia mokėti pajamų mokesčio“, - sakė S. Kropas.

Šiuo metu bankai už metų trukmės terminuotą indėlį siūlo 0,15-1 proc. palūkanas.

DELFI primena, kad prieš kelerius metus Lietuvoje buvo planuojama apmokestinti 200 Lt viršijančias pajamas iš indėlių palūkanų, tačiau po politikų svarstymų šiai idėjai nebuvo pritarta.

Lietuvos banko duomenimis, 2014 m. pabaigoje Lietuvos bankuose laikoma rekordinė indėlių suma 50,3 mlrd. Lt.

„Indėlių augimą iki rekordinio lygio lėmė ir tai, kad euro įvedimui besiruošiantys gyventojai ir verslas išgirdo raginimą išvengti grynųjų pinigų keitimo rūpesčių kitų metų pradžioje ir įneša lėšas į bankų sąskaitas. Jose pinigai bus pakeisti automatiškai ir nemokamai“, – pranešime spaudai gruodį cituota Lietuvos banko pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė.

Gyventojai įprastai pajamas deklaruoja kovo mėnesį, kai VMI suformuoja preliminarias pajamų deklaracijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)