Kuriamos direktyvos turėtų didinti konkurencingumą ir sumažinti anglies dvideginio emisijas, teigia ES. Ant prietaisų gamintojai taip pat privalo klijuoti etiketes, nurodančias energijos vartojimo efektyvumą. Tokiu būdu pirkėjai galės palyginti naujas prekes.

Tokie prietaisai kaip modemai, televizoriai, žaidimų kompiuteriai ir spausdintuvai iššvaisto 66 mlrd. eurų, jei yra palikti budėjimo režime. Nuo 2015 m. sausio 1 d. gaminami tokie prietaisai turi patys išsijungti, jei nėra naudojami.

ES teigia, kad tokie reglamentai namų ūkiams padės sutaupyti maždaug 30 svarų per metus. 

Nauji filtriniai kavos aparatai su neizoliuotais ąsotėliais privalo išsijungti po 40 minučių po paskutinio kavos virimo, o kavaviriai su izoliuotais ąsotėliais - po 5 minučių.

Stamatis Sivitos iš energijos taupymo kampanijos "Europos aplinkosaugos biuro" teigia, jog šie pokyčiai galėtų padėti sutaupyti namų ūkiams daugiau nei 200 eurų.

"Tenka pralieti daug prakaito, kol sukuriamos tokios taisyklės, kurios nepadidina kainų, nepakeičia vartotojų poreikių, nekliudo naujovėms. Bet mes tai pasiekėme, - teigia jis. - Liūdna, bet kai kurie mano, kad tai vienas iš tų pavyzdžių, kai ES kišasi į gyventojų reikalus, tačiau iš tiesų mes kalbame tik apie didžiulę naudą."

Nacionalinės moterų institutų federacijos viešųjų ryšių pirmininkė Marylyn Haines Evans sako, jog "niekam nepatinka eikvoti energiją, o dabar, kai elektros sąskaitos didėja, negali būti nieko geriau už tokius buitinius prietaisus, kurie padeda taupyti energiją".

"Klimato pokyčiai gali paveikti kavos gamybą, todėl gera žinoti, jog ruošdamas kavą tu prisidedi prie anglies dioksido emisijų mažinimo. Naudodami naujuosius buitinius prietaisus jūs galite sutaupyti energijos ir neprisidėti prie jau egzistuojančių klimato kaitos problemų", - tikino pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)