Jo įmonei „Roshen“ Klaipėdoje priklauso tokio paties pavadinimo ledinukų gamykla ir produkcijos platinimu Europos Sąjungoje besirūpinanti „Roshen Nord“. Iš viso naujojo Ukrainos prezidento įmonėse Lietuvoje dirba daugiau nei 100 žmonių.

Pats P. Porošenka verslo reikalais Lietuvoje nėra lankęsis ir apskritai neturi formalių pareigų savo šokolado imperijoje. Paskutinį sykį dabar jau naujasis Ukrainos vadovas Lietuvoje viešėjo, kai Trakuose vyko neformalus analitikų ir politikų „Sniego susitikimas“.

Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje Rimantas Šegžda DELFI sakė, kad P. Porošenkos verslas apima ne tik konditeriją, bet ir žemės ūkį, kitas sritis. Milijardieriui taip pat priklauso televizija kanalas, laivų statykla „Leninska Kuznya“.

„Jis turi labai daug verslų ir viskas yra gerai sustyguota. Jis yra sakęs, kad net nėra lankęsis savo įmonėje Klaipėdoje: ten dirba atsakingi žmonės, jos rezultatai yra geri ir jį tenkina“, - komentavo komercijos atašė.

Pasak pašnekovo, šis Ukrainos prezidentas turėtų būti palankus žmogus Lietuvai.

„Daug geriau, kad jis iš karto laimėjo: jis yra palankus žmogus Lietuvai, kalbantis angliškai, yra provakarietiškas. Manau, kad jis susitvarkys su situacija“, - kalbėjo R. Šegžda.

Klaipėdoje įsikūrusios „Roshen Nord“ vadovas Žilvinas Urbonas DELFI sakė, kad Ukrainos artėjimas prie Vakarų šiai verslo imperijai būtų naudingas.

„Perspektyvos atrodo pakankamai neblogos, turint omenyje tai, kad bemuitis režimas produkcijos importui iš Ukrainos gali likti galioti šaliai pasirašius Laisvosios prekybos sutartį su ES. Galime sakyti, kad Baltijos šalyse užimame solidžią karamelės rinkos dalį. Su kitomis kategorijomis mums sekasi kur kas prasčiau dėl to, kad vietoje neturime gamybos, o įvežtinė produkcija dėl muitų buvo labai brangi. Tikimės, kad situacija pasikeis, nes jau ir dabar galioja 0 proc. muito lengvata”, - kalbėjo jis.

Muitų lengvata ukrainietiškoms prekėms galioja nuo balandžio 23 d.

Be fabrikų Ukrainoje, P. Porošenkos imperijai priklauso saldainių fabrikas Vengrijoje.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas DELFI sakė neturėjęs progos susitiko su P. Porošenka, tačiau neatmeta, kad politikas gali atvykti vizito į Lietuvą.

„Užkliuvo už akies, kad šokolado imperatorius turi interesų ir Lietuvoje, taigi kas galėtų paneigti galimybę, kad jeigu jis apsilankys Lietuvoje, tai vienas iš vizito tikslų bus apsilankymas Klaipėdoje dėl uosto ir dėl verslo“, - svarstė uostamiesčio meras.

Tiesa, laimėjęs Ukrainos prezidento rinkimuose P. Porošenka paskelbė parduosianti savo valdomą šokolado korporaciją ir investicinį banką.

„Bloomberg“ duomenimis, P. Porošenkos turtas vertinamas maždaug 1 mlrd. JAV dolerių. Negalutiniais Ukrainos centrinės rinkimų komisijos duomenimis, už P. Porošenką balsavo daugiau kaip 57 proc. rinkėjų, už artimiausią varžovę ir buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko - vos 13 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)