Toliau apžvelgiami pagrindiniai sektoriai, kurie nukentės dėl naujųjų muitų, kuriuos Jungtinės Valstijos, gavusios Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) leidimą, įvedė dėl Europos Sąjungos (ES) teiktų neteisėtų subsidijų orlaivių gamintojai „Airbus“.

Eurostato duomenimis, bendras ES eksportas į Jungtines Valstijas pernai sudarė 320 mlrd. eurų.

Naujųjų muitų tarifai bus nevienodi – kai kuriems sektoriams bus taikomas 10 proc. muitas, o kai kuriems – 25 proc. tarifas.

Aviacijos ir kosminių technologijų sektorius

Jungtinėms Valstijoms nusprendus imtis atsakomųjų priemonių dėl „Airbus“ teiktų subsidijų, sektoriui bus nustatyti papildomi 10 proc. importo muitai, kurie bus taikomi Prancūzijos Tulūzoje ir Vokietijos Hamburge pagamintiems orlaiviams, tačiau nebus taikomi subrangovams.

Vokietijos ekonominių tyrimų centro IfW duomenimis, aviacijos produktų eksportas į Jungtines Valstijas pernai sudarė 3,16 mlrd. eurų. Tačiau prognozuojama bendra orlaivių „Airbus“ pardavimų 2020 metais vertė yra kur kas didesnė – 120 mlrd. JAV dolerių.

„Jeigu bus prekybos karas ... galiausiai turėsime du regioninius monopolininkus – „Boeing“ Amerikoje ir „Airbus“ Europoje“, – pareiškė vienas agentūros AFP šaltinis Europos orlaivių gamybos sektoriuje.

Anot jo, muitai pakirs abiejų šių bendrovių konkurencingumą.

Prancūziški, ispaniški vynai

Naujas 25 proc. importo muitas bus taikomas neputojančiam vynui – daugiausia prancūziškam ir ispaniškam, bet taip pat vokiškam ir britiškam, – kuriame alkoholio kiekis nesiekia 14 proc. ir kuris tiekiamas mažesniuose nei 2 litrų buteliuose.

Šampano mėgėjams Jungtinėse Valstijose kainos nepakils.

Prancūzijos vyno pardavimai JAV rinkoje, kurioje parduodamas maždaug penktadalis Prancūzijoje pagaminamų vynų, pernai sudarė apie 1 mlrd. eurų.

Nukentės ir Ispanija, į JAV pernai eksportavusi vyno už 240 mln. eurų. O Vokietijos baltų vynų ir stiprių alkoholinių gėrimų eksportas į JAV 2018 metais sudarė 180 mln. eurų.

Italija, kuri nepriklauso „Airbus“ konsorciumui, sankcijų išvengs. O šios šalies vyno eksportas į JAV pernai sudarė 1,5 mlrd. eurų.

Škotiškas viskis

Škotiško vieno salyklo viskio mėgėjams Jungtinėse Valstijose už gėrimą teks mokėti brangiau – jam bus taikomas naujas 25 proc. importo muitas.

Pasak Škotiško viskio asociacijos, Jungtinės Valstijos yra didžiausia šio sektoriaus rinka ir pardavimai joje pernai, ekspertų skaičiavimais, viršijo 460 mln. JAV dolerių, o tai sudarė trečdalį visos pasaulinės viskio rinkos.

Asociacijos vadovė Karen Betts prognozuoja, jog šio viskio eksportas į JAV sumažės 20 procentų.

Sūris

Naujų importo muitų neišvengė ir įvairių rūšių sūris iš visos Europos, įskaitant pekoriną, stiltoną, čederį, parmezaną, taip pat mėlynojo pelėsio sūrius, išskyrus rokforą, kuriam taikoma specialioji išimtis.

Prancūzijos atstovai sako, jog bendras naujojo 25 proc. importo muito poveikis prancūziškiems sūriams bus nereikšmingas. Tuo tarpu Haga sako, jog nukentės maždaug pusė Nyderlandų sūrio eksporto.

Ispaniškas alyvuogių aliejus

Naujasis 25 proc. importo muitas taip pat bus taikomas ispaniškam alyvuogių aliejui. Tokio pat dydžio muitai bus taikomi ir vaisiams, įskaitant apelsinus, citrinas ir vyšnias, taip pat įvairiems kitiems maisto produktams, kaip antai alyvuogėms, šaltiems mėsos užkandžiams ir dešroms, britiškiems sausainiams, vokiškiems vafliams ir Vokietijos eksportuojamai kavai.

Ispanijos alyvuogių aliejaus eksportas į JAV 2018 metais sudarė 405 mln. eurų, o alyvuogių eksportas – 179 mln. eurų. Šiame Ispanijos sektoriuje dirba 400 tūkst. žmonių.

Naujaisiais muitais bus apmokestinta maždaug pusė Ispanijos maisto produktų eksporto į JAV, kurio vertė sudaro apie 1 mlrd. JAV dolerių per metus.

Italija, kurios alyvuogių aliejaus eksportas į JAV pernai sudarė apie 430 mln. eurų, muitų šiam produktui išvengs. Tačiau dalis produktų, kuriuos ši šalis eksportuoja į JAV, visgi bus apmokestinta naujaisiais muitais.

Vokiški pramonės produktai

Nors automobiliams naujieji muitai šįkart nebuvo įvesti, į sąrašus prekių, kurioms bus taikomi 25 proc. muitai, pateko įvairūs vokiški pramonės produktai, įskaitant elektronines duris ir fotoaparatų lęšius.

Didžiosios Britanijos tekstilė

Vien Didžiajai Britanijai bus taikomi 25 proc. importo muitai dešimčių milijonų eurų vertės prekėms, tokioms kaip vilnos ir kašmyro megztiniai, moteriškos pižamos, vyriški kostiumai, patalynė ir kt.