Transriebalų kiekio mažinimas produkcijoje labiausiai veikia saldumynų gamintojams. Jie nuo 2017 metų turėjo laiko pasiruošti būsimiems pokyčiams.

„Atsisakėme ne tik transriebalų, bet nutraukėme ir kai kurių produktų gamybą. Mes priėmėme sprendimą kurti sveikesnių gaminių liniją iš džiovintų vaisių, riešutų ir gaminti daugiau grynojo šokolado gaminių“, – sako „Rūtos“ inovacijų vadovė Rūta Gilaitienė.

Tyrimai rodo, kad kai kuriais atvejais 100 gramų batonėlyje rasta net 43 gramai transriebalų. Pagal siūlomą tvarką 100 gramų saldainių galėtų būti nedaugiau kaip 2 gramai transriebalų. Tai galiotų ir į Lietuvą įvežamoms prekėms.

Verslininkai transriebalus naudoja kad pailgintų prekės galiojimo laiką, padarytų saldainį gražesnį. Saldumynų gamintojai sako, kad atsisakius transriebalų, gali pasikeisti saldainių skonis, išvaizda ir kaina.

Transriebalų ribojimas galios tik pramonės gaminamuose produktuose, pavyzdžiui, saldainiuose, bet ne natūraliems transriebalams, kurie randami, pavyzdžiui, svieste.