Ketvirtadienį slaptame balsavime už tai balsavo 120 Seimo narių, du susilaikė, o vienas biuletenis buvo sugadintas.

Centrinio banko vadovas skiriamas 5 metų kadencijai. Dešimt metų Lietuvos bankui vadovavusio Vito Vasiliausko kadencija baigiasi balandžio 7 dieną.

Puikus ekspertas

G. Šimkaus kandidatūrą pasiūlęs prezidentas Gitanas Nausėda apibūdino jį kaip puikų ekonomikos ir finansų ekspertą.

„Tikiu, kad savo žiniomis ir įgūdžiais jis padės institucijai siekti finansų sistemos stabilumo ir tvarios ekonomikos plėtros“, – anksčiau pranešime sakė G. Nausėda.

G. Šimkus 2002 metais baigė ekonomikos magistro studijas Vilniaus universitete. Nuo 2002 iki 2010 metų G. Šimkus dirbo Lietuvos banke – iš pradžių Kredito įstaigų priežiūros departamento Bankų finansinės veiklos vertinimo skyriuje, vėliau Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriuje.

2010–2012 metais G. Šimkus buvo Europos centrinio banko Finansinio stabilumo direktorato finansinio stabilumo ekspertas, 2012 metais grįžo į Lietuvos banką, nuo 2014 metų dirbo Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktoriumi, atstovavo Lietuvos bankui Europos sisteminės rizikos valdybos Patariamajame komitete bei ECB Finansinio stabilumo komitete.

2020 metų rugpjūčio 25 dieną G. Nausėda paskyrė G. Šimkų Lietuvos banko valdybos nariu. Eidamas šias pareigas jis kuravo Bankininkystės tarnybos ir Finansinio stabilumo departamento veiklą, taip pat buvo ECB Bendrosios tarybos pakaitiniu nariu, Europos sisteminės rizikos valdybos Bendrosios valdybos, Bendros pertvarkymo valdybos ir EBA Pertvarkymo komiteto nariu.

Pagrindinis dėmesys

Prieš balsavimą kalbėjęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sakė, kad G. Šimkus didžiausią dėmesį turėtų skirti bankų sistemos stabilumui, konkurencijos didinimui, finansiniam raštingumui ir žaliųjų finansų plėtrai.

„Sutarus dėl šių prioritetų, balsavimas buvo bendru sutarimu. Komitetas patvirtino nutarimo projektą, pritardamas, jog G. Šimkus turėtų būti skiriamas Lietuvos banko valdybos pirmininku“, – sakė jis.

Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas sakė, kad G. Šimkus yra kompetentingas ir daug prisidėjęs prie to, koks Lietuvos bankas yra šiandien.

„Pasaulyje bruožai to, kas iki šiol buvo neatsiejama nuo gerovės valstybės, pavyzdžiui, pajamų ir turto testai, skiriant išmokas tik tiems, kam labiausiai reikia, socialinis draudimas, mokant išmokas tik tiems, kurie įmokėjo tam tikrą dalį ir sąlygiškumas, mokant tik pagal aiškius kriterijus, per šią pandemiją buvo išmesti per langą. Bent jau nemažoje dalyje Vakarų valstybių.

Akivaizdu, kad vis labiau matosi, jog gyvename šiek tiek kitokiame pasaulyje, valstybės skolos ir deficito sąvokos bent jau kuriam laikui tapo vos ne senamadiškos kartoti ir prisiminti. Visas šis laukas ir pasauliniai įvykiai sukuria lūkestį, kad Lietuvos bankui reikės gerų smegenų, kaip niekada anksčiau.

Tuo labiau, kad tie pasauliniai iššūkiai yra papildomi jau beveik tradicinių lietuviškųjų. Konkurencija bankų sektoriuje išlieka aktualia kryptimi. Priėjimas prie kapitalo rinkų turi gerėti. Būtų gerai, kad per artimiausią laikotarpį iš Lietuvos banko pamatytume aiškų planą, siūlymus, kaip šis lūkestis gali būti atlieptas“, – kalbėjo jis.

G. Šimkaus kandidatūrą palaikę ir Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

„Niekas neabejoja kandidato kompetencija, sugebėjimais, aukšta kvalifikacija eiti šias pareigas. Kartu mes manome, kad be šių dalykų labai svarbu ir lyderystė pokyčiams, kurių laukia Lietuvos žmonės.

Pirmiausia, stabilumas ir tvarumas. Taip pat – vidaus kapitalo rinkos plėtra, bankinės konkurencijos didinimas, su tuo susijusių paslaugų įkainių mažėjimas, bankinių paslaugų prieinamumo didinimas, ypač regionuose“, – dėstė ji.

Pasisakiusiųjų prieš G. Šimkaus kandidatūrą Seimo posėdyje nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)