Šį pasiūlymą Rusijos prezidentas pateikė susitikimo su Baltarusijos ir Kazachstano prezidentais metu. V. Putinas įsitikinęs, kad toks sprendimas galėtų šalims partnerėms įveikti sunkumus dėl Rusijai taikomų ekonominių sankcijų, kurios iššaukė rublio nuvertėjimą ir naftos kainų kritimą, rašo „The Telegraph“.

„Atėjo metas, kai turime pagalvoti apie bendros valiutos sąjungą“, – po pokalbio su Baltarusijos ir Kazachstano prezidentais Astanoje sakė V. Putinas.

Daugiau detalių apie šį pasiūlymą Rusijos prezidentas nepateikė, tačiau teigė, kad bendra valiuta ir Kazachstano ir Baltarusijos bendradarbiavimas galėtų padėti įveikti ekonomines problemas.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ir Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas ne iškart viešai sureagavo į Rusijos prezidento pasiūlymą, tačiau, ekspertų nuomone, mažai tikėtina, kad jie galėtų šio pasiūlymo atsisakyti.

Kazachstanas yra antra šalis po Rusijos išgaunanti daugiausiai naftos ir turinti didžiausią ekonomiką tarp buvusių Sovietų Sąjungos respublikų, todėl ši šalis ir anksčiau pasisakė už vieningos valiutos įvedimą visose trijose didžiausiose šalyse po-sovietinėje erdvėje. Anksčiau Kazachstanas išsakė pozicija, kad Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano pinigų politika būtų suvienodinta.

Buvęs Kazachstano centrinio banko vadovas ir daugelio finansinių reformų iniciatorius Grigorijus Marčenko sakė, kad bendros valiutos įvedimui prireiks nuo dešimties iki dvylikos metų.

Rusijos rublio nuvertėjimas paveikė ir Rusijos partnerių Baltarusijos bei Kazachstano ekonomiką. Rusijos rublis JAV dolerio atžvilgiu per praėjusių metų pusmetį nuvertėjo 40 proc. Baltarusija devalvavo savo valiutą sausio mėnesį, todėl pasigirdo spekuliacijų, kad savo valiutą artimiausiu metu turėtų devalvuoti ir Kazachstanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1042)