Tiesa, sukčiams savo tikslų pasiekti nepavyko. Jų kėslai atidžių įmonės buhalterinę apskaitą tvarkančių darbuotojų dėka dar tą pačią dieną buvo demaskuoti. Dėl šio įvykio nedelsiant kreiptąsi į teisėsaugos institucijas.

Schema neįmantri

Turbūt neatsitiktinai į finansinių paslaugų ir turto valdymo bendrovės „Eva“ elektroninį paštą sukčių laiškas atskriejo būtent penktadienį. Tokio pobūdžio nusikaltėliai neretai manipuoliuoja žmonėmis pasitelkdami psichologiją bei įvertindami kitas žmogaus fiziologines bei emocines silpnybes. Tad ir bandydami apgauti Kėdainių verslininkus nusikaltėliai, matyt, vylėsi, kad darbo savaitei baigiantis bendrovės „Eva“, kuri rūpinasi ir bendrovės „Vikeda“ apskaita, buhalteriai bus pavargę ir mažiau atidūs.

„Mūsų įmonės buhalterė atsakinga už bendrovės „Vikeda“ buhalterinę apskaitą penktadienį elektroniniu paštu gavo laišką, kuris buvo suklastotas taip, kad atrodytų jog jį siunčia minėtos bendrovės vadovas. Suklastotame laiške bendrovės „Vikeda“ generalinio direktoriaus vardu buvo duotas nurodymas pervesti 34 tūkst. eurų į nurodytą sąskaitą Londone. Tačiau mūsų darbuotoja neskubėjo vykdyti nurodymo, susisiekė su bendrovės „Vikeda“ vadovu ir tada išaiškėjo, kad tai įžūli sukčių machinacija, nes bendrovės „Vikeda“ vadovas šio laiško nesiuntė ir, suprantama, tokių nurodymų nedavė“, – savo darbuotojų atidumu didžiuojasi bendrovės „Eva“ vadovas Edmundas Damanskis.

Padėjo darbo tvarka

Pašnekovas pastebi, kad suklastotas elektroninis laiškas iš pirmo žvilgsnio pasirodė labai įtikinamas, o jo stilius nesiskyrė nuo įprastų verslo santykių laiškų.

„Dabar, kai jau tikrai įsitikinome, kad šis laiškas yra sukčiavimo atvejis, matome, kad suklastotas laiškas turi trūkumų ir nėra visiškai analogiškas įprastiems tokių nurodymų laiškams. Tačiau pradžioje buhalterei jis pasirodė labai įtikimas. Mat buvo naudojamos įprastos formuluotės, prašomas atlikti įprastai daromas mokėjimas. Gerai, kad turime nustatytą tvarką, kad prieš vykdant stambių sumų pervedimus privalu susiskambinti ir pasitikslinti su vadovais, tad šis saugiklis šį kartą padėjo mums išvengti didelių nuostolių.

Tačiau kai darbo eigoje yra didelis rutininis srautas įvairių laiškų, kuriuose paprastai naudojamos standartines formuluotės, natūralu, kad jų gausybėje suklastotas laiškas niekuo neišsiskyrė, į smulkmenas tikrai ne visada atkreipi dėmesį. Todėl kai sužinojau, kad pasinaudojant panašia machinacijų schema dar didesnė pinigų suma tą pačią dieną buvo išviliota iš vienos Šiaulių miesto įmonės, man buvo suprantama, dėl kokių priežąsčių buvo neįžvelgta sukčių klasta“, – tvirtina E. Damanskis.

Kol kas neaišku, ar šio sukčiavimo atvejo autoriai mūsų tautiečiai ar užsieniečiai, taip pat daugiau šio nusikaltimo detalių turėtų paaiškėti policijai tyriant įvykį.

Būtina viešinti

Bendrovės „Eva“ vadovas vos sužinojęs apie sukčių bandymus pasikėsinti į jų klientų sąskaitose esančias lėšas nė nesuabejojo, kad būtina kreiptis į teisėsaugos institucijas, o taip pat viešinti nors ir neįmantrias, bet gana efektyvias sukčiavimo schemas.

„Tą pačią dieną, kai mus pasiekė sukčių laiškas, nedelsdami kreipėmės į policiją. Būtina tokius nusikaltimus išaiškinti ir stabdyti juos vykdančius nusikaltėlius. Taip pat esu tikras, kad privalu tokius sukčiavimo atvejus kuo plačiau viešinti. Nes jei vieni iš gėdos, kad juos sukčiai „išdūrė“ tylės, o kiti tyliai džiaugsis, kad nepavyko jų apgauti susiformuos palanki terpė tokios rūšies aferistams ir toliau apgaudinėti verslą ar pavienius žmones. Todėl raginame verslininkus netylėti ir apie tokius atvejus pasisakyti tam, kad kitos bendrovės, jų vadovai bei darbuotojai būtų atsargesni bei budresni“, – įsitikinęs E. Damanskis.