Vos spėję valdžios vairą į savo rankas perimti naujieji lyderiai paskyrė verslo magnatus vadovauti Dniepropetrovsko ir Donecko regionams, kurie anksčiau laikyti Kremliaus remto buvusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus elektorato bastionais.

Donecke, kur po V.Janukovyčiaus pabėgimo į Rusiją prasidėjo neramumai, gubernatoriumi paskirtas 58-erių metų Serhijus Taruta – metalurgijos magnatas ir Donecko futbolo klubo „Metalurh“ savininkas. Jo įmonėse šalies rytuose dirba dešimtys tūkstančių žmonių.

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, jo turtas vertinamas 600 mln. JAV dolerių. S.Tarutos paskyrimą į šį postą palaimino ir turtingiausias Ukrainos verslininkas Rinatas Achmetovas.

Itin įtakinga figūra laikomas totorius R.Achmetovas finansiškai rėmė V.Janukovyčiaus Regionų partiją. Jis, kaip ir buvęs prezidentas, gimęs Donecke. Tačiau anksčiau vienu iš artimiausių V.Janukovyčiaus sąjungininkų buvęs milijardierius atsiribojo nuo nušalinto ir į Rusiją pasprukusio valstybės vadovo.

R.Achmetovas pareiškė, kad išorės jėgos naudojimas Ukrainoje yra "nepriimtinas". Jis turėjo galvoje padėtį Kryme, kurio kontrolę praėjusią savaitę perėmė rusų pajėgos.

Dniepropetrovske Kijevas valdžios vairą patikėjo 51 metų milijardieriui pramonininkui Ihoriui Kolomoiskiui, kuris užima trečią vietą turtingiausių Ukrainos žmonių sąraše. Jis yra vienas iš tarptautinės įmonių grupės „PrivatBank Group“ savininkų.

Ukrainos žydų bendruomenės lyderio I.Kolomoiskio turtas sudaro 2,4 mlrd. JAV dolerių.

Pasak analitikų, nieko keista, kad tokius pinigus valdantys šalies verslo lyderiai suinteresuoti Ukrainos stabilumu.

"Oligarchai labai suinteresuoti išsaugoti Ukrainos suverenitetą. Prie (Rusijos prezidento Vladimiro Putino) jie netektų savo galios ir verslo", - naujienų agentūrai AFP sakė politologas Tarasas Berezovecas.

V. Putinas „išprotėjo“

Serhijus Taruta
Abu verslo magnatai sakė, jog sutinka užimti gubernatorių postus, kad galėtų priešinti Rusijos planams plėsti savo įtaką Ukrainos pietuose ir rytuose.

I.Kolomoiskis buvo ypač griežtas, piktindamasis Maskvos politika, ir nevyniodamas žodžių į vatą pareiškė: „Putinas nenormalus“.

„Jo misija atkurti Rusijos imperiją išvedė jį iš proto", - sakė naujasis Dniepropetrovsko gubernatorius.

„Dniepropetrovske nebus separatizmo“, - sakė I.Kolomoiskis ir pridūrė: „Tai gali išprovokuoti pasaulinę katastrofą“.

V.Putinas atsikirto I.Kolomoiskiui, pavadindamas jį „atmata“ ir „niekšu“.

S.Taruta savo ruožtu sakė, kad Rusijos parlamento sprendimas suteikti V.Putinui įgaliojimus panaudoti jėgą Ukrainoje yra „siaubingas“, ir pabrėžė, jog Ukraina tapo pažeidžiama tokių grėsmių akivaizdoje dėl savo „ekonominio silpnumo“.

Tris mėnesius trukę protestai prieš V.Janukovyčių kulminaciją pasiekė prasiveržus smurtui, kokio Europa nematė nuo Balkanų karų, ir nustūmė buvusią sovietinę respubliką prie bankroto slenksčio.

Naujajai vyriausybei stinga „veiksmingų svertų prorusiškuose rytuose ir pietuose“, - sakė Taikomųjų politinių studijų centro „Penta“ direktorius Volodymyras Fesenka.

„Elitas, susijęs su (V.Janukovyčiaus) regionų partija, demoralizuotas, kaip ir vietos administracijos bei teisėsauga“, - pažymėjo jis.

„Jie bijo veikti nežinodami, kas bus valdžioje rytoj“, - pridūrė jis.

Ukrainos ekonomiką kontroliuojantys oligarchai suteikė darbo vietas šimtams tūkstančių žmonių ir seniai palaiko ryšius su vietos valdžios elitu bei teisėsauga, padėdami kontroliuoti regionus.

„Kolosalūs ištekliai“

Nemažai ukrainiečių, kurie piktinasi šalyje giliai įsišaknijusią korupciją, mano, kad į valdžią atėję oligarchai bus mažiau suinteresuoti ieškoti galimybių pasipelnyti, nes jau valdo didžiulį turtą.

„Jie turi kolosalius administracinius ir finansinius išteklius“, - pažymi internetinis verslo žurnalas „Ekonomična Pravda“.

Pasak žurnalo, gavę politinę valdžią, tie oligarchai, kurie buvo susiję V.Janukovyčiaus korupcinėmis schemomis, įgijo galimybę reabilituotis.

Kai kurie analitikai įspėja, kad esama grėsmės, jog naujoji valdžia sukurs savotiškus „feodus“ ir sulaužys daug kartų protestuotojams duotą pažadą padaryti galą korupcijai.

“Verslo magnatai norės saugumo garantijų mainais už jų tarnybą”, - pažymėjo V.Fesenka.

T.Berezovecas sakė, kad oligarchų galia priklausys nuo to, kas bus išrinktas prezidentu gegužės 25 dieną vyksiančiuose rinkimuose.

Pasak analitikų, magnatai išlaikys ar net padidins savo įtaką, jei laimės į politiką įsitraukęs buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko.

To nenutiks, jei pergalę švęs Petro Porošenka, kuris pats yra stambus oligarchas.

Proeuropietiškus protestus aktyviai rėmusiam P.Porošenkai, užimančiam penktą vietą turtingiausių šalies žmonių sąraše, turtus sukrovė konditerijos ir automobilių gamybos įmonės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)