Tokį amžinosios poilsio vietos puošimo būdą sugalvojo ir patentavo Varėnoje gyvenantis Darius Kondrataičius.

Pernai pradėjęs veiklą, šiandien vyras jau gali džiaugtis išskirtiniu dėmesiu ir didėjančiu užsakymų skaičiumi.

Sukūrė pats

Varėniškis Darius Kondratavičius teigia, kad šią technologiją sukūrė ir užpatentavo pats.

„Viskas jau buvo išrasta, tiesiog aš suderinau viską tokiam tikslui ir uždėjau ant kapo. Galima sakyti, kad aš esu šios idėjos pradininkas“, – DELFI teigia D. Kondratavičius.

Jis pasakoja, kad teikti paslaugą pirkėjams pradėjo tik pernai, tačiau įvairių antkapių bandymų buvo jau ankščiau.

„Pirmieji bandymai buvo atliekami jau prieš 3 metus. Darėm, žiūrėjom kaip atrodo, kaip stovi, ar yra atsparūs smūgiams, temperatūrai, o į gamybą paleidome tik pernai“, – prisimena D. Kondratavičius.

Jo teigimu, pagal specialią technologiją pagaminti antkapiai yra atsparūs temperatūros pokyčiams, lietaus ir ultravioletinių saulės spindulių poveikiui. Grūdintas stiklas leidžia ne tik dėti ant jo gėles ar žvakes, bet ir užlipti.

3D antkapių išradėjo internetiniame tinklalapyje rašoma, jog 3D antkapių technologija ir jų įrengimo būdas yra užpatentuota intelektualinė nuosavybė ir tik šiame puslapyje siūlomos paslaugos yra legalios.

Visi kiti skelbimai, žmonės siūlantys analogiškas paslaugas nusižengia Lietuvos Respublikos įstatymams.

Pats D. Kondratavičius teigia, kad kol kas turi vieną atstovą, kuris legaliai yra įpareigotas platinti jų produkciją.

„Žmonės bando ieškoti kompromisų. Kol kas turim tik vieną atstovą iš Šiaulių. Mums patiems važiuoti dirbti į tą Lietuvos galą yra per toli. Aplink Vilnių, Varėną, Alytų ir Kauną šiuo metu, susitvarkome patys“, – pastebi D. Kondratavičius.

Išties internete buvo vos keli kiti skelbimai, siūlantys 3D antkapius ir jų dėjimo paslaugas, tačiau paskambinus nurodytais numeriais niekas nepakėlė telefono ragelio.

Darius Kondratavičius teigia, kad nėra įregistravęs jokios įmonės. Jis dirba su individualios veiklos pažymėjimu. Kol kas net ir antkapių gaminimo įrangos jis pats neturi.

„Kol kas mes samdomės įmones, turinčias įrangą, kuri reikalinga padaryti antkapius. Mums paties ji yra per brangi“, – aiškina D. Kondratavičius.

Jis prisimena, kad pernai, kol žiema nebuvo sustabdžiusi antkapių įrenginėjimo darbų, jis spėjo įrengti 10 antkapių. Darbus atnaujinus pavasarį, dabar jis vidutiniškai per savaitę sudeda 9 3D antkapius.

Jam atstovaujančios įmonės Meškuičių paminklai vadovas sako, jog 3D antkapių paklausa Šiaulių krašte neverta nusivilti.

„Atstovauti pradėjome tik šiais metais. Nuo kovo mėnesio, atrodo. Per tą laiką uždengėme 14 antkapių, kai paprastų tuo pat metu apie 30. Galima sakyti, kad kaip už tokią kainą, paklausa tikrai normali“, – DELFI pasakoja vyras.

Kainos ne tik emigrantams

Vieno kvadratinio metro 3D antkapio įrengimas, įskaičiuojant visus darbus, kainuoja maždaug 280 eurų, kai tuo tarpu granito plokštės įrengimo kaina prasideda nuo 150 eurų.

Meškuičių paminklų direktoriaus teigimu, šie antkapiai nėra tokie populiarūs, nes kainuoja gana brangiai. Vis dėlto, paklausa pamažu didėja. Su tuo gali būti susiję ir besiplečiantis paslaugų spektras.

D. Kondratavičius pasakoja, kad anksčiau jis tiesiog sudėdavo 3D antkapių plokštes. Dabar jis ne tik įrengia 3D antkapio plokštes, bet stengiasi padaryti visą kapo apdailą – sudėti kraštus, pastatyti paminklą.

Atsiradus tokiai 3D antkapių technologijai, buvo manoma, kad ja labiausiai domėsis emigrantai, kuriems tokio antkapio įrengimas sumažintų su kapo priežiūra susijusius rūpesčius. Tokių kapų nereikia ravėti, keisti žemės ar rinkti išdžiuvusias žoles.

Valant antkapį galima juo vaikščioti, o norint nuvalyti pakanka turėti įprastas langams plauti skirtas priemones. Norintys užsisakyti antkapį gali išsirinkti iš jau paruoštų eskizų arba pasiūlyti savo idėją.

Vis dėlto, D. Kondratavičius pastebi, kad emigrantai nėra vieninteliai pirkėjai.

„Nepasakyčiau, kad perka tik emigrantai, tačiau jų išties yra daug. Maždaug pusę visų užsakymų padaro emigrantai“, – pasakoja 3D antkapių išradėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (431)