„Išgirdome, kad yra trys galimi variantai. Pirmas variantas – specializuoto banko steigimas. Tai reikalautų daugiau kaip 31 mln. eurų investicijų ir, deja, veiklos rezultatas vis tiek būtų neigiamas. Steigimo laikotarpis galėtų užimti 4 metus“, – po susitikimo su Lietuvos pašto atstovais sakė J. Narkevičius.

Anot ministro, po 5 metų įsteigtas specializuotas bankas Lietuvos pašto pagrindu teigiamų rezultatų neatneštų.

„Tai didžiulė investicija ir klausimas, ar tuo keliu reikėtų eiti“, – pridūrė ministras.

Antrasis variantas – elektroninių paslaugų plėtimas. Tai kainuotų apie 3 mln. eurų, tačiau, pasak J. Narkevičiaus, ekonominės naudos jis taip pat neatneštų.

„Šioje kryptyje būtų būtinos investicijos į IT spektrą, tai kainuotų apie 3 mln. eurų, bet ypač teigiamo rezultato nenustatyta. Tai nuostolis vis tiek liktų apie 3,5 mln. eurų“, – sakė jis.

J. Narkevičiaus teigimu, realiausias scenarijus – didinti jau rinkoje esančių finansinių paslaugų prieinamumą.

„Čia yra teigiami poslinkiai. Investicijos būtų minimalios pagal plečiamus produktus, o veiklos rezultatas būtų teigiamas. Trečioji kryptis šiandien yra realiausia ir tinkamiausia“, – teigė ministras.

Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė teigė, kad atlikta studija parodė, kokių paslaugų praplėtimo gyventojai norėtų labiausiai.

„Kalbant apie finansinių paslaugų prieinamumą, visada yra svarbiausia žinoti, kokių paslaugų reikia. Lietuvos paštas šiuo klausimu atliko rinkos tyrimą. Buvo įvardintos Lietuvos regionų gyventojams aktualiausios finansinės paslaugos.

Kalbame apie keturias pagrindines paslaugų grupes: pirmoji būtų lėšų išgryninimas arba grynųjų pinigų įnešimas, antroji – įmokos ar kasdienio pobūdžio mokėjimai, trečioji – galimybė atsiskaityti kortelėmis. Galiausiai ketvirtoji buvo galimybė apsitarnauti savo turimo banko paslaugas platesniame tinkle“, – teigė A. Sungailienė.

Lietuvos pašto valdybos pirmininkas Mindaugas Kyguolis sakė, kad dar šiais metais Lietuvos gyventojai turės galimybę už paslaugas atsiskaityti visuose Lietuvos pašto skyriuose.

„Jau šiais metais visi gyventojai galės atsiskaityti visuose pašto skyriuose už paslaugas. Taip pat pirmuose dvejuose regionuose startuos galimybė su mobiliaisiais laiškininkais atsiskaityti kortelėmis, ir jau kitais metais planuojama pridėti įgyvendinti galimybę visuose pašto skyriuose išsigryninti grynuosius pinigus“, – spaudos konferencijoje kalbėjo M. Kyguolis.

Anot jo, siekiant išsiaiškinti gyventojų poreikius ir priimti geriausią sprendimą buvo atlikta trijų galimybių studija.

„Buvo pateikta trijų galimybių studija. viena iš jų (galimybių – ELTA) – specialusis bankas, (...) antra galimybė yra plėsti šiuo metu elektroninių pinigų įstaigų turimos licencijos teikiamas paslaugas.

Trečias variantas – tai, kas yra vykdoma nuolatos, yra siekis kuo labiau priartėti prie mūsų dabartinių klientų.

Natūralu, kad šis tyrimas buvo atliktas tik išsiaiškinus poreikius visų regionuose esančių klientų. Taigi, 22 proc. iš visų regione esančių klientų norėtų naudotis Lietuvos pašto paslaugomis kaip savo pagrindinio banko, jeigu toks būtų įsteigtas“, – teigė M. Kyguolis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)