Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis trečiadienį tarybos posėdyje pristatė projekto „Daugiafunkcis sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo kompleksas“ koncesijos sutartį.

P. Poderskis prašė įgaliojimo pasirašyti sutartį su koncerno „Icor“ valdoma įmone „Axis Industries“, su partneriais pasiūliusia pastatyti objektą už 79,9 mln. eurų (be PVM).

Po diskusijos vykusiame balsavime 31 tarybos narys sutiko svarstyti tokią galimybę, 7 buvo prieš, dar 5 susilaikė.

Prieš balsavimą meras Remigijus Šimašius ragino palaikyti pristatytą sutartį, nes ji sprendžia vieną didžiausių Vilniaus problemų – sporto infrastruktūros stoką.

„Jei sueitų viskas į vieną klausimą, vieną objektą, ko labiausiai trūksta Vilniuje, absoliuti dauguma įvardija normalų europietišką stadioną. Šiandien turime galimybę tą gėdą nusiplauti“, – sakė jis.

Galutinis sprendimas dėl sutarties pasirašymo turėtų paaiškėti kitame posėdyje.

Savivaldybė skirs iki 3 mln. eurų

Kaip nurodoma skaidrėse, kurias P. Poderskis pristatinėjo tarybos komitetuose, savivaldybės investicijos sudarys 2,96 mln. eurų. Iš valstybės biudžeto numatoma skirti 36,53 mln. eurų, o Europos Sąjungos investicijų – 33,56 mln. eurų.

„Axis Industries“ už šiuos pinigus įsipareigoja pastatyti 15 tūkst. vietų stadioną, 300 vietų vaikų darželį, kultūros ir ugdymo centrą, biblioteką, muziejų, sporto centrą neformaliam ugdymui, 3 UEFA standartų futbolo aikštes, krepšinio, rankinio, futbolo sales, meninės ir sportinės gimnastikos salę, lengvosios atletikos stadioną, bokso, imtynių, fizinio pasirengimo salę ir maždaug 1,1 tūkst. vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

P. Poderskio prezentacijoje teigiama, kad koncesininkui mokėjimai bus vykdomi tik po statybų pabaigos (3 metų), o kapitalo investicijos bus apmokamos per 1 metus nuo statybų pabaigos.

Pagal sutartį, neformalaus ugdymo infrastruktūra ir stadionas bus išlaikomi koncesininko, darželis ir kultūros centras – savivaldybės, o muziejus – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Savivaldybės teigimu, ji išlaikė teisę prioriteto tvarka naudotis infrastruktūra mokant pagal faktą, už rinkos kainą, kai prieš tai buvo įsipareigojusi išleisti 500 tūkst. eurų per metus.

Rizikos ir baudos

P. Poderskio pristatyme aptariamos ir rizikos savivaldybei. Viena jų – laiku išduodami statybos leidimai. Dar vienas iššūkis susijęs su griovimo darbais, kuriuos atlikti įsipareigota iki sutarties įsigaliojimo. „Jei sutartis neįsigalioja, o darbai atlikti, gali tekti dengti iki 3,5 mln. eurų“, – pastebima dokumente.

Įsigaliojimo sąlygose savivaldybei priskirta: užtikrinti ES pinigus, pakeisti teritorijų planavimo dokumentus, atlikti poveikio aplinkai vertinimą, išduoti specialius reikalavimus, gauti prisijungimo sąlygas, nustatyti kelio servitutą su greta esančiu „Akropoliu“.

Savivaldybė taip pat įsipareigoja koncesijos laikotarpiu atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio.

Pristatyme aptariamos baudos ir sankcijos. Pavyzdžiui, jei sutartis nutraukiama, tada tiek suteikiančios institucijos, tiek koncesininkas įsipareigoja sumokėti 500 tūkst. eurų (iki statybos leidimo išdavimo).

Jei sutartis nutraukiama iki paslaugų teikimo pradžios, bauda siektų 10 mln. eurų, o jei po paslaugų teikimo pradžios – 2 mln. eurų.

Paaiškinama, kad bus suformuota projekto valdymo komanda, kuri prižiūrės statybų eigą ir formuos užsakovo poziciją einamaisiais klausimais.

Kitas dalyvis

Keliasdešimt visuomeninių sporto objektų ir nacionalinį stadioną statyti norėjo ir įmonė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (VNS), tačiau ji sausį antrąkart iš konkurso pašalinta dėl nepakankamos kvalifikacijos ir galbūt melagingai teiktų duomenų.

VNS praėjusio tarybos posėdžio (vasario 6 dienos) išvakarėse pateikė pretenziją dėl tokio sprendimo. Antradienį įmonės direktorius Renatas Načajus teigė, kad vis dar nėra gavęs į ją atsakymo.

„Tai reiškia, kad atsakymas į pretenziją bus pateiktas tarybos posėdžio išvakarėse taip siekiant, iki apskųsime sprendimą teismui, „prastumti“ visus reikiamus pakeitimus konkurso sąlygose bei pasirašyti sutartį“, – komentavo jis.

Koncesijos sutarties pasirašymą savivaldybėje lydi ir daugiau problemų. Opoziciniai konservatoriai abejoja konkurso skaidrumu motyvuodami, kad procese dalyvauja P. Poderskio padėjėjas, buvęs „Icor“ įmonių grupės teisininkas Kipras Krasauskas. Jo brolis Ignas Krasauskas šiuo metu užima aukštas pareigas „Icor“ įmonėse. P. Poderskis ir jo padėjėjas neigia bet kokią galimą įtaką ir kaltinimus sieja su artėjančiais rinkimais.

Trečiadienį šis klausimas buvo svarstomas Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje. Parlamentarai nusprendė iš Viešųjų pirkimų tarnybos ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos paprašyti papildomos informacijos.

Turint omenyje kovo 3 dieną numatomus savivaldybių tarybų rinkimus, gali kilti klausimų dėl projektui skirtų ES lėšų. P. Poderskis naujienų agentūrai BNS anksčiau sakė, kad patvirtinti sutartį dėl stadiono skubama norint neprarasti daugiau nei 30 mln. eurų ES finansavimo.

„Esame gavę informacijos, kad Finansų ministerija teikia siūlymą Vyriausybei, kad jei taryba per vasario mėnesį neapsispręs dėl projekto, Europinis finansavimas bus nubrauktas ir perskirstytas kitiems projektams“, – sakė administracijos direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)