N. Roubini šią prognozę grindžia Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsitikinimu, kad Vakarų valstybės ketina jį nuversti, kaip tai jau padarė su Libijos vadovu Muamaru Kadhafiu. Savo poziciją jis išsakė Davoso ekonomikos forume.

„Rusijos paradokso esmė ta, kad dėl sankcijų ir pingančios naftos Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas darosi agresyvesnis“, - kalbėjo N. Roubini Davoso forumo sesijoje „Nestabilumo kaina“ („The Price of Instability“), praneša top.rbc.ru.

Jo teigimu, V. Putinas mano, kad Vakarai siekia valdžios pasikeitimo Rusijoje, kaip tai jau įvyko su nuverstais Irako ir Libijos vadovais Saddamu Huseinu ir Muamaru Kadhafiu. „Jei sankcijos bus griežtinamos, o nafta ir toliau pigs, Putinas Artimuosiuose Rytuose, Baltijos valstybėse, Balkanuose ir Ukrainoje elgsis dar agresyviau“, - patikino N. Roubini.

Irano atveju, anot eksperto, pinganti nafta gali paskatinti Teheraną megzti dialogą su Vakarais dėl branduolinio ginklo klausimo sureguliavimo. N. Roubini mano, kad Saudo Arabijai vertėtų siekti naftos kainų didinimo tam, kad Iranas nesuartėtų su JAV, nes tai jai būtų visiškai nenaudinga. Taip jis atsakė į sesijoje jam pateiktą klausimą dėl politinių ir geopolitinių pingančios naftos padarinių.

Apžvelgdamas politines virš pasaulio rinkų pakibusias rizikas N. Roubini pabrėžė, kad rinkos yra „pakankamai jautrios“ ne tik su ekonomika, tačiau ir su kitomis sritimis susijusioms naujienoms.

„Kainos biržose koreguojamos, valiuta silpsta“, - samprotavo jis. Politinės naujienos, įskaitant ir politines klaidas, daro poveikį rinkoms, mano N. Roubini.

Kalbėdamas apie pasaulio rinkoms gresiančius su politika susijusius pavojus ekonomistas paminėjo radikalių partijų atėjimą į valdžią Europos valstybėse ir konfliktą Ukrainoje. „Prancūzijoje į valdžią gali ateiti „Nacionalinio fronto“ lyderė Marine Le Pen, Ispanijoje – „Podemos“, problemų yra Rusijoje ir Ukrainoje, o taip pat Argentinoje, Venesueloje, Tailande“, - pavojus, kurie gali daryti poveikį rinkoms, vardijo ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (322)