Portalas DELFI kvietė skaitytojus pasitikrinti savo ekonomikos žinias, atliekant vieno iš žinomiausių Lietuvos ekonomistų N. Mačiulio sudarytą testą.

Į visus testo klausimus atsakė apie 21 tūkst. skaitytojų.

Į visus dešimt klausimų teisingai atsakyta vos 49 kartus (0,24 proc. skaitytojų iš visų užbaigusių testą).

Sunkiausias N. Mačiulio klausimas skaitytojams – baseino dilema.

Ekonomistas užklausė skaitytojų, koks yra mažiausias plaukimo varžybų skaičius, kurį reikia surengti penkių takelių baseine ir neturint chronometro identifikuoti tris greičiausius plaukikus tarp 25 kandidatų.

Į šį klausimą iš beveik 21 tūkst. atsakymų teisingai atsakyta 854 kartus (apie 4 proc.).

Teisingas atsakymas į šį nedaug kam įveikiamą klausimą – septyni plaukimai.

N. Mačiulis šio uždavinio teisingu sprendimo rezultatu pasidalijo ir savo „Facebook“ paskyroje.

„Iš pradžių reikia organizuoti penkis plaukimus (pavadinkime juos A, B, C, D, E), kuriuose sudalyvauja visi kandidatai.

Tarkime jie finišuoja tokiu eiliškumu:

1. A1 A2 A3 A4 A5 (plaukikas A1 – greičiausias, A2 atplaukė antras ir t.t.)
2. B1 B2 B3 B4 B5 (B1 – greičiausias ir t.t.)
3. C1 C2 C3 C4 C5
4. D1 D2 D3 D4 D5
5. E1 E2 E3 E4 E5

Tada šeštame plaukime plaukia penki plaukikai užėmę pirmą vietą. Tarkime jie finišuoja tokiu eiliškumu:

6. A1 B1 C1 D1 E1

Šeštame plaukime pirmą vietą užėmęs yra greičiausias iš visų 25 plaukikų, bet dėl antros ir trečios vietos dar neaišku, nes pavyzdžiui pirmame plaukime antras ir trečias finišavę (plaukikai A2 ir A3) gali būti greitesni už šeštame plaukime antrą ir trečią vietą užėmusius B1 ir C1. Be to antrą vietą antrame plaukime užėmęs (B2) gali pasirodyti esąs greitesnis už C1 plaukiką. Todėl paskutiniame, septintame, plaukime turi plaukti šie plaukikai:

7. A2 A3 B1 B2 C1

Du geriausiai šiame plaukime atplaukę užims antrą ir trečią vietas tarp visų 25 kandidatų”, - aiškino ekonomistas.

N. Mačiulio testo atsakymų rezultatai

Lengviausi portalo DELFI skaitytojams buvo klausimai apie greitųjų kreditų palūkanas (Tarkime, kad labai norite atostogų užsienyje, todėl šiandien pasiimate 1000 eurų greitąjį kreditą, o po mėnesio turėsite grąžinti 1100 eurų. Kokios yra šios paskolos metinės palūkanos?), investicijas (Kodėl Lietuvoje investicijos pastaraisiais metais sudarė mažesnę BVP dalį nei Latvijoje, Estijoje ar Vokietijoje?), minimalų mėnesinį atlyginimą (Kokį poveikį šalies ekonomikai turi minimalaus mėnesinio atlyginimo didinimas?) bei šešėlinę ekonomiką (Kodėl Lietuvoje yra didelė šešėlinė ekonomika?).

Į šiuos klausimus teisingai atsakyta po 14-15 tūkst. kartų.

Teisingai suskaičiuota būsimos santaupos (Jei per mėnesį jūsų šeima gauna 1000 eurų pajamų (po mokesčių), kiekvienais metais 10 proc. savo pajamų skiriate santaupoms, jūsų pajamos auga 5 proc. per metus, o santaupas konservatyviai investuojate ir per metus uždirbate 2 proc. grąžą, kiek santaupų turėtumėte po 25 metų?) teisingai suskaičiuotos 6848 kartus (33 proc.).


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (678)