Nors, atrodytų, šalies gyventojai turėtų nerimauti dėl savo ateities, pasak ekonomisto, mažose salose, t. y. ten, kur jis pasirinko atostogauti, nuotaikos pakilios.

„Salose graikai gyvena savo gyvenimą, gamina vyną, spaudžia alyvuogių aliejų ir laukia turistų. Iš turizmo gyvenantys graikai nerimo nejaučia, yra gerai nusiteikę ir daug juokiasi. Turistų srautai rekordiniai, valdžios taupymo priemonės jų beveik nepalietė. Klausiau vietinių, ar nerimauja dėl to kaip baigsis krizė, atsakė, visai ne ir pridūrė, „manau, kad jie žaidžia žaidimus“, - DELFI pasakojo N. Mačiulis.

Pasak jo, gyvenantiems iš turizmo, jei jie nėra pensininkai ar drauge – ir valstybės tarnautojai, nerimauti iš tiesų nėra ko.

„Graikijos ekonominės problemos turistams visai nekenkia, priešingai - netgi yra naudingos. Dėl recesijos, didelio nedarbo lygio ir sumažėjusių atlyginimų Graikijoje atpigo kai kurios prekės ir paslaugos. Graikija yra viena iš pigiausių šalių Viduržemio jūros pakrantėje, dėl to išlieka patraukli turistams. Jei Graikija pasitrauktų iš euro zonos ir įsivestų naują valiutą, ji taptų dar patrauklesnė turistams. Naujoji valiuta euro ir kitų valiutų atžvilgiu nuvertėtų, o tai reiškia, kad turistams atpigtų paslaugos ir prekės“, - paaiškino jis.

Ekonomistas primena, kad gyvenantys Graikijoje iš klestinčio turizmo nerimo nejaučia.

Nerijus Mačiulis
„Labiausiai derybų tarp naujos vyriausybės ir tarptautinių kreditorių baigtimi yra susidomėję pensininkai ir valstybės tarnautojai, kurių pajamos priklausys nuo derybų baigties“, - sako jis.

Tiesa, N. Mačiulis pastebi ir kitą pasekmę - visi nori atsiskaityti tik grynais pinigais, o ne mokėjimo kortele ar pavedimu.

„Prieš atvykdami į Graikiją už išsinuomotą būstą norėjome sumokėti iš anksto, tačiau savininkai atsisakė priimti išankstinį apmokėjimą banko pavedimu, o paprašė, kad atvykę sumokėtume grynaisiais. Tai nebūtinai susiję su mokesčių vengimu - daugelis bijo, kad bankai yra ant bankroto ribos, o sąskaitose esantys pinigai bet kada gali būti įšaldyti. Ši baimė yra labai pagrįsta. Ketvirtadienį ECB įspėjo, kad jau kitą savaitę Graikijos bankus gali ištikti likvidumo krizė, o šalis turės pritaikyti kapitalo kontrolės priemones - apriboti žmonių ir įmonių galimybes naudoti jų sąskaitose esančius pinigus. Natūralu, kad tokioje situacijoje niekas nenori gauti pajamų į banko sąskaitą, o renkasi grynuosius“, - mano jis.

Paklaustas, kodėl atostogoms pasirinko būtent šią kryptį, N. Mačiulis tai su šalies skolų krize nesieja: ekonomistas norėjo pamatyti naujas vietas ir rado patogų tiesioginį skrydį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)