Moteris (vardas ir pavardė žinoma – aut. past.) pasakoja, kad „PKC Group“ dirba jos artimieji, be to, pati yra panevėžietė ir ne kartą yra pravažiavusi pro šią gamyklą: „Visas miestas yra tuščias, o ten gyvenimas verda. Žmonių srautai ir pilna mašinų aikštelė, tai neįmanoma neatkreipti dėmesio. Esu susirūpinusi tiek artimaisiais, tiek visais panevėžiečiais. Visi bijo kalbėti, nes juos atleis. Bet aš negaliu būti rami žinodama, kaip elgiamasi su mano artimaisiais.“

„Žmonės dirba mažu atstumu. Negana to, iš kelių pamainų padarė vieną – vienu metu dirba daugiau nei 1000 darbuotojų. Į darbus jie važiuoja viešuoju transportu. Tad apie jokį saugų atstumą autobuse nėra nė kalbų – džiaugiasi, kad telpa įlipti. Ir taip kasdien – į darbą ir iš darbo“, – pasakoja ji.

Anot moters, vadovai vykdo masinius darbuotojų susirinkimus, kurių metu skatina melstis, kad tik būtų darbo. Kiti padalinių vadovai, kaip ji pasakoja, nepriima jokių darbuotojų nuogąstavimų, nes neva vis tiek visi susirgs koronavirusu.

„Keli vadovai buvo atėję į darbą po komandiruočių užsienyje ir tai laikė normaliu dalyku, juk koks skirtumas nuo ko apsikrės. Darbuotojams buvo duoti lapai pasirašyti, kad neteiks informacijos apie darbo sąlygas ir nebendraus su žiniasklaida“, – tikina pašnekovė.

Maža to, anot jos, pertraukos metu valgykloje žmonės net neturi, kur atsisėsti, nes dirba tris kartus didesnis žmonių skaičius nei įprastai – trys pamainos vienu metu.

Gamykla JAV

Ji taip pat priduria, kad prie valgyklos ne visada yra dezinfekcinio skysčio: „Kaukes dalina vienkartines, bet sako, kad čia kiekvienai dienai ir negalima jų išsinešti.“

„Policija tikriausiai aplenkia šią vietą, nemato rytinių autobusų. Jei viskas yra tikrinama ir viskas labai sugriežtinta, tai kas čia vyksta? Kas čia, atskira respublika? Tai nėra pirmo būtinumo gamykla. Kodėl ji neuždaroma? Jei kas susirgtų, pasekmės būtų labai liūdnos. Situacija yra kraupi“, – pabrėžia moteris.

Pašnekovė aiškina, gamykloje yra pakankamai veiklos, nors užsienio įmonė, kuriai siunčiama pagaminta produkcija, užsidarė: „Jie nori prigaminti ir, kai atsidarys, siųsti didelius kiekius. Pinigai yra svarbiau už sveikatą.“

„Delfi“ komentaro kreipėsi į „PKC Group“ gamybos vadovę, tačiau ji atsisakė pateikti komentarus ir nukreipė į korporacijos komunikacijos skyrių Suomijoje.

Komunikacijos vadovė Outi Saarela sako, kad „PKC Lietuva“ dirba perpus sumažėjusiu pajėgumu. Tai reiškia, kad 14,5 tūkst. kv. m gamykloje dirba 770 darbuotojų. Anot jos, toks darbo vietos plotas vienam žmogui yra žymiai erdvesnis nei pagal bendras rekomendacijas.

„Rekvizitai“ duomenimis, „PKC Lietuva“ dirba 1 371 darbuotojas.

Kaip tikina įmonės atstovė, gamykla laikosi sveikatos ir saugos praktikos: kas savaitę dezinfekuoja visą gamyklą, visas patalpas aprūpina dezinfekciniu skysčiu, kasdien tikrina darbuotojų temperatūrą ir platina informaciją apie prevencines priemones.

„Darbuotojų ir jų šeimų gerovė yra svarbiausias prioritetas, todėl užtikriname, kad šiuo atžvilgiu bus imamasi visų būtinų žingsnių, laikantis aukštų bendrovės standartų ir, be abejo, visapusiškai laikantis Lietuvos Vyriausybės nurodymų ir įgaliojimų“, – rašoma komentare.

O. Saarela tikina, kad bendrovė iš darbuotojų nėra sulaukusi jokių nepasitenkinimo ženklų, išskyrus bendrą baimės jausmą dėl koronaviruso ir nerimą dėl ateities.

Paklausus, kodėl šalyje paskelbus karantiną, gamyklos darbas nebuvo stabdomas ir ar vadovai neturi planų artimiausiu metu to padaryti, įmonės atstovė tiesiogiai neatsakė.

„Susidūrusi su nenumatytais ir reikšmingais pokyčiais „PKC Lietuva“ daro viską, kad greitai reaguotų ir išliktų lanksti, atsižvelgiant į klientų poreikius. Taip pat kiek įmanoma bendrovė gina darbuotojų ir suinteresuotųjų šalių interesus.

Šiuo metu susiklostė tokia padėtis, kai dėl COVID-19 aplinkybių klientai stabdo gamybą“, – komentuoja ji.

„PKC Lietuva“ priklauso „Motherson“ grupei, kuri vienija 270 padalinių 41 šalyje ir 5 žemynuose. Iš viso grupėje dirba 135 tūkst. darbuotojų.

UAB „PKC Group Lietuva“ specializuojasi komercinių sunkvežimių elektros įrenginių gamyboje.

„Įmonė veikia, tiesiogiai aptarnaudama klientų poreikius, todėl būtina pritaikyti gamybą, atsižvelgiant į jų reikalavimus. Tai normali praktika automobilių pramonėje.

Tuo pat metu įmonė yra įsipareigojusi nedelsiant įgyvendinti visus sprendimus, kuriuos gali priimti Lietuvos Vyriausybė, dėl mūsų veiklos ribojimu karantino metu“, – teigia O. Saarela.

Įmonės atstovės paklausus, ar darbuotojai išleidžiami atostogų, jiems pageidavus, pašnekovė tikina, kad atostogų naudojimas – pagrindinis įrankis, leidžiantis valdyti sumažėjusį klientų poreikį.

Kaip „Delfi“ informavo Valstybinė darbo inspekcija (VDI), šių metų kovo 19 d. inspekcija gavo skundą dėl minėtos įmonės, kad darbuotojai verčiami išeiti atostogų.

Ketvirtadienį įmonei išsiųstas nurodymas dėl dokumentų pateikimo, aiškinantis situaciją.
Valstybinė darbo inspekcija

„Ketvirtadienį įmonei išsiųstas nurodymas dėl dokumentų pateikimo, aiškinantis situaciją. Paskelbus karantiną skundų tyrimas vykdomas, esant galimybei, neišvykstant į įmonę. Pareiškėjai, darbdaviai, darbuotojai, kiti suinteresuoti asmenys apklausiami elektroninių komunikacijos priemonių pagalba, elektroniniu būdu teikiami ir tyrimui atlikti būtini dokumentai bei duomenys“, – aiškina VDI atstovė.

Jei įmonėje būtų nustatyta pažeidimų, pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, už darbo įstatymų pažeidimus grėstų 80–880 Eur bauda.

Be to, pernai VDI šioje įmonėje atliko planinį patikrinimą, tačiau pažeidimų nenustatė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (314)