„Rytoj daug priklausys, kokia kryptimi bus judama. Bet, mano nuomone, bendrai ši situacija yra tokia, kurios politinė bendruomenė turbūt nepamiršta ir įvertina“, – Eltai sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Konservatorės teigimu, jeigu M. Majauskas atrastų savyje jėgų paremti būtent Vyriausybės teikiamą valstybės biudžeto projektą, tai būtų įvertina. Tačiau, pasak jos, BFK pirmininko elgesys pastaruosius kelis mėnesius svarstant valstybės biudžetą nebuvo priimtinas.

„Aišku, tas visas debatas, kuris vyko čia kelis mėnesius, tai vis tiek, man atrodo, nepridėjo gero tono biudžeto svarstymui. O šiaip, jeigu, kaip jis sako, neketina keisti savo nuomonės, tai, kaip ir aš minėjau anksčiau, politinė bendruomenė turi savo atmintį. Gaila, kad taip yra, bet, matyt, teks priimti vienokius ar kitokius sprendimus“, – akcentavo ji.

Savo ruožtu konservatorių frakcijos Seime atstovas Mindaugas Lingė pabrėžia, kad vertinant M. Majausko sprendimus dėl valstybės biudžeto labai svarbu žiūrėti ne tik į galutinį balsavimą, tačiau matyti ir platesnį kontekstą.

„Man atrodo, kad veiks visuma veiksmų, laikysenų. Pats biudžeto priėmimo procesas nėra vieno mygtuko spaudimas – yra ir komiteto formatai, ir pasiūlymai, yra ir tarpiniai balsavimai, ir pačių įvairiausių momentų. Netgi iš tolimesnės perspektyvos visada galima pasižiūrėti, kaip tie procesai vyksta. Tai nesuvesčiau į kažkokį vieną lemiamą veiksnį, manau, kad tos svarbios aplinkybės bus kaip visuma persvarstant“, – Eltai teigė M. Lingė.

„Jeigu visos lengvatos lieka tokios kaip siūlo Vyriausybė ir tokio požiūrio laikosi visi sutartinai frakcijos kolegos, tada, be abejo, keičiasi aplinkybė. Bet čia mes turime viską matyti visumoje“, – taip pat akcentavo politikas

M. Lingė pabrėžia, kad partijos prezidiumo įpareigojimas bendražygiams teikti kitų metų valstybės biudžetui tik su Vyriausybe suderintus pasiūlymus – nesikeičia.

„Visi skaityti mokame, nutarimas yra labai aiškiai išdėstytas ir suprantamas, man atrodo, visiems pajėgu apie tai suprasti. Šiuo atveju, kaip ir premjerė sakė, yra komandinis vykstantis procesas. O jeigu renkamasi labiau individualų veikimą politikoje, tai, matyt, jau yra besirenkančiųjų reikalas“, – sakė jis.

ELTA primena, kad, lapkričio 17 d. Seime vykstant svarstymui dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pakeitimų, buvo pritarta premjerės Ingridos Šimonytės siūlymui taikyti nuolatinę 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.

Tuo pačiu buvo pritarta premjerės siūlymui 9 proc. PVM tarifą maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms taikyti ne pastoviai, o pirmąjį kitų metų pusmetį. Už šį siūlymą balsavo 73, prieš 33, susilaikė 25 Seimo nariai. Iš valdančiosios koalicijos prieš siūlymą balsavo vienintelis BFK pirmininkas M. Majauskas, kurio iniciatyvai pritarta nebuvo.

Kiek anksčiau TS-LKD prezidiumas įpareigojo konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų, o iš partijos priežiūros bei politikos komitetų pasigirdo ultimatumai. Kaip tvirtino minėtos partijos struktūros, jei nebus atsitraukta nuo nesuderintų iniciatyvų, M. Majauskui gresia netekti ne tik BFK pirmininko posto, bet ir narystės TS-LKD.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)