Pasak agentūros pranešimo, Prancūzija išsaugojo aukščiausią savo reitingą, tačiau jos ekonomikos perspektyvos lieka "neigiamos".

Iki šiol daugiausiai dėmesio ekonominiam augimui skiriantis F.Hollandas dar nenurodė, kaip ketina įgyvendinti savo rinkimų kampanijos pažadus tokiu sunkiu euro zonai metu, pastebi "Moody's".

Ši agentūra, viena iš trijų pagrindinių kreditavimo vertintojų pasaulyje, pažymėjo, kad Prancūzijos stabilumą užtikrina didžiulis, įvairialypis ūkis; stiprios institucijos ir kompetentingas administravimas; stipri socialinė sanglauda; patikimas ir pažangus skolų valdymas, taip pat svarbios reformos, ypač visuomeniniame sektoriuje ir pensijų sistemoje.

Neigiamoje pusėje išskiriami tokie dalykai kaip didelės vyriausybės išlaidos; gana didelis biudžeto deficitas bei valstybės skola, taip pat neapsisaugojimas nuo potencialių naujų nenumatytų įsipareigojimų, kurie kyla dėl blogėjančios skolinimosi krizės euro zonoje.

Socialistas F.Hollande'as prezidento rinkimus šį mėnesį laimėjo iškeldamas ekonomikos augimą virš griežto taupymo, tačiau, kaip nurodo "Moody's", "kelias link stipraus ekonomikos atsigavimo nėra aiškus ir lieka neapibrėžtu kintamuoju Prancūzijos skolinimosi lygtyje".

F.Hollande'o iškelti tikslai - fiskalinis konsolidavimas vidutinės trukmės laikotarpiu ir ekonomikos augimas - gana panašūs į buvusio prezidento Nicolas Sarkozy, pažymi "Moody's", bet naujojo prezidento programa reikalauja sutaupyti apie 100 milijardų eurų arba 5 proc. BVP.

Planas subalansuoti sąskaitas iki 2017 metų yra "precedento Prancūzijoje neturintis dalykas, atspindintis vyriausybės ryžtą pasiekti ir užtikrinti valstybės finansų tvarumą vidutinėje ir ilgalaikėje perspektyvoje".

"Kol kas nėra aišku, kokiu konkrečiai būdu valstybės išlaidų augimas bus sumažintas, kai naujoji valdžia siekia stabilizuoti valstybinį Prancūzijos sektorių, priešingai negu ankstesnė vyriausybė, kuri mėgino mažinti valstybės tarnautojų skaičių", - nurodo "Moody's".

F.Hollande’o "didelis ryžtas siekti tvarių valstybės finansų teigiamai veikia skolinimąsi, bet mes manome, kad bendras vyriausybės gebėjimo pasiekti fiskalinio konsolidavimo ir augimo tikslų neapibrėžtumas lieka nepakitęs", sakoma "Moody's" pranešime.

Pasak agentūros, tikimasi, kad vaizdas bus aiškesnis antroje metų pusėje.

Sausį kita agentūra, "Standard and Poor's" sumažino Prancūzijos reitingą viena padala nuo aukščiausio "AAA" iki "AA+" bei nurodė neigiamą perspektyvą, pažymėdama, kad įtampą sukėlė skolinimosi krizė euro zonoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją