Lietuviai nori perimti britų patirtį, kaip visai kitokiais būdais (be bankų paskolų) verslininkams tiesiogiai susitariant ar įstatinį kapitalą kaupiant iš kelių šaltinių, skatinti naujų įmonių kūrimą. Tačiau, pasak finansų ministro Rimanto Šadžiaus, tam reikia keisti finansų rinkos priežiūrą, kad saugiai jaustųsi verslininkas, besirūpinantis įmonės plėtra ir į ją investuojantis savo pinigus.

Iki Naujųjų metų ministerija žada parengti tam reikalingas įstatymų pataisas. „London City“ vadovas sako, kad britai pasirengę Lietuvai, turinčiai didelį inovatyvaus verslo potencialą, perduoti savo patirtį.

Rimantas Šadžius
„Šiuo metu paprasčiausias būdas gauti pinigų savo verslo idėjai yra nueiti į banką, o pasaulis yra išradęs ir Didžiojoje Britanijoje yra naudojami visai kitokie būdai, kurie reikštų įvairias transakcijas, pavyzdžiui, sutelktinį finansavimą kai kokiai nors verslo idėjai yra renkami pinigai tiesiog iš norinčių tai idėjai investuoti žmonių. Truputį labiau rafinuoti būdai – kai mėginama iš daugelio dalių sukonstruoti įstatinį naujosios įmonės kapitalą arba vertybinių popierių išleidimas ir po to – prekyba vidaus ir tarptautinėje rinkoje. Ir visa tai gali būti finansavimo šaltinis smulkiam, vidutiniam ir, žinoma, stambiam verslui“, – sakė ministras.


„Mes turime sukaupę daug tokio finansavimo patirties ir su malonumu ja dalinamės su kitoms šalimis; ne vien su tomis, kurios yra nuveikę daugiau už mus, bet ir su pradedančiomis, kurios tik ieško verslo finansavimo alternatyvų“, – sakė korporacijos „London City“ politikos komiteto pirmininkas Markas Boleatas.