Ji pardavė nekilnojamąjį turtą, o gautas pajamas priskyrė kaip gautosioms iš žemės ūkio veiklos, nes pastarosios apmokestinamos 5 proc. tarifu.

Ūkininkė pajamas deklaravo ir atitinkamai apskaičiavo 5,1 tūkst. eurų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Tuo tarpu pajamos iš nekilnojamojo turto pardavimo apmokestinamos 15 proc. tarifu, ir į biudžetą mokėtino GPM turėjo būti ne 5 tūkst., o beveik 90 tūkst. eurų.

Mokesčių specialistai tyrė ūkininkės 2010–2014 m. veiklą. 2012 m. ji nutraukė savąją veiklą – pieninių galvijų auginimą – ir visą nekilnojamąjį turtą (žemę, fermas, žemės ūkio techniką ir dalį galvijų) pardavė uždarajai akcinei bendrovei už daugiau nei 1 mln. eurų. Pirkėjas atsiskaitė su pardavėja, pinigus pervesdamas į ūkininkės sūnaus sąskaitą.

„Pirkėjas, vykdydamas prievolę Mokesčių inspekcijai teikti duomenis apie gyventojams išmokėtas išmokas, deklaravo tas išmokas. Jis nurodė kaip žemės ūkio veiklos pajamas, o turėjo būti kaip gautos už parduotą nekilnojamąjį turtą, – pranešime sako Šiaulių AVMI Kontrolės departamento l. e. p. direktorė Rima Rasickienė. – Atitinkamai ir ūkininkės gauti pinigai už parduotą nekilnojamąjį turtą virto žemės ūkio veiklos pajamomis, kurios apmokestintos 5 proc. GPM tarifu. Ir ji deklaravo pajamas, neva gautas iš žemės ūkio veiklos, apskaičiuodama 5,1 tūkst. eurų mokėtino į biudžetą GPM. Tuo tarpu pagal įstatymą pajamos už parduotą nekilnojamąjį turtą turėjo būti apmokestintos 15 proc. tarifu.“

Dalis mokesčių – dešimtadalis nuo milijoninio sandorio – turėjo pradingti, likti nepastebėtas „gudriai“ sužaidus mokesčio tarifais, tačiau nepavyko.

Registrų centro ir notarų VMI teikiami duomenys padėjo identifikuoti bandymą išsisukti nuo priklausančių mokesčių. Mokestinio tyrimo metu, įvertinus mokesčių mokėtojos pirminėje deklaracijoje deklaruotą 5,1 tūkst. eurų sumą, AVMI papildomai apskaičiavo beveik 83 tūkst. eurų mokėtino į biudžetą GPM. Iš tiek pinigų išeitų 79 mokinio krepšeliai (1045 eurai) arba Kelmės rajono savivaldybė, turėdama tuos 83 tūkst. eurų, galėtų šiemet visus 12 mėnesių skirti vadinamuosius pagalbos pinigus 15-ai šeimų, globojančioms po 3 svetimus vaikus, už tų vaikų priežiūrą ar globą (rūpybą).

„Įprastai mokesčių mokėtojai laiku ir sąžiningai vykdo savo prievoles, tačiau pasitaiko ir tokių, kaip šis, atvejų, kai bandoma gudrauti, išsisukti nuo priklausančių mokesčių, – pastebi R. Rasickienė. – Atvejis išaiškintas, bet buvusi ūkininkė mokesčių nesumokėjo. Todėl VMI buvo priversta nepriemokos išieškojimą perduoti antstoliui.“

Šiaulių AVMI primena, kad visą informaciją apie savo mokestines prievoles, mokesčių permokas ir kitus duomenis kiekvienas šalies gyventojas ar įmonė gali rasti Mano VMI sistemoje (www.vmi.lt) esančioje Mokesčių mokėtojo kortelėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)