„Pirmieji projekto „Baltieji chalatai“ kontrolės rezultatai rodo, kad kai kuriose patikrintose įmonėse apskaitoma tik maža pajamų dalis. Pastebėjome, kad po Mokesčių inspekcijos darbuotojų vizito privačių sveikatos priežiūros, veterinarijos ar odontologijos paslaugas teikiančių klinikų ir kabinetų deklaruojamų pajamų dydis vidutiniškai ūgtelėjo iki 70 proc., o atskirais atvejais išaugo net ir 5 kartus“, - sako projekto vadovė Valė Kulvinskienė, tvirtinanti, kad inspektoriai ir toliau stebės aplankytus mokesčių mokėtojus, ypač jų deklaruojamas pajamas.

Pirmame etape mokesčių inspektoriai jau atliko apie 60 įvairių kontrolės veiksmų ir apskaičiavo šimtus tūkstančių litų įvairių mokėtinų mokesčių.

Atliekant kontrolės veiksmus nustatyta ir daugiau faktų, rodančių, kad pajamos gali būti neapskaitomos, pvz.: palyginus paslaugų įkainius ir gautas vienos dienos pajamas galima daryti išvadą, kad įmonė per dieną aptarnauja itin mažai pacientų (gydymo paslaugas suteikia 1-3 žmonėms), kaip rodo grynųjų pinigų apskaitos dokumentai, pirmasis pacientas apsilanko tik antroje dienos pusėje, o vidutinės paslaugos kainos taip pat yra itin žemos.

Įsibėgėjus projektui „Baltieji chalatai“ ryškėja ir pažeidimų tendencijos. Mokesčių inspekcijos darbuotojai dažniausiai susiduria su įmonėmis, kurios, siekdamos sumažinti mokesčių naštą, neapskaito visų gautų pajamų arba nepagrįstai padidina sąnaudas, daro buhalterinės apskaitos pažeidimų. Atkreiptinas dėmesys, kad nemaža dalis smulkių įmonių nepagrįstai naudojasi Pelno mokesčio įstatymo numatytomis lengvatomis. Didelių įtarimų kelia ir tos įmonės, kurių medicinos personalui mokamas mažas vidutinis darbo užmokestis, kartais net mažesnis už patvirtintą minimalų mėnesinį atlyginimą.

Artimiausiu metu mokesčių inspektoriai atliks ir kitų atrinktų medicinos, odontologijos ir veterinarijos paslaugų įmonių mokestinius tyrimus ir mokestinius patikrinimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)