VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė Eltai sakė, kad sutrikimai nesusiję su antradienį interneto sistemose buvusiais sutrikimais.

„Niekas mūsų neužpuolė, sutrikimai nesusiję. Tiesiog yra pats prisijungimo prie sistemų momentas sutrikęs, dėl to informuojame tuos, kuriems yra aktualu, apie prisijungimo alternatyvas. Specialistai dirba ir šalina sutrikimus“, - teigė R. Asadauskaitė.

Ji nesiryžo prognozuoti, per kiek laiko bus pašalinti sutrikimai, nes tai numatyti esą yra sunku. „Gali būti po valandos, o gali būti ir po dviejų. Informuosime“, - teigė VMI atstovė.

Prisijungti prie i. MAS ir pateikti duomenis į i.SAF, i.VAZ posistemius mokesčių mokėtojai gali per Elektroninius valdžios vartus, praneša VMI.

Šalies teritorijoje krovinius gabenančios įmonės dalinius išrašomų važtaraščių duomenis i.VAZ taip pat gali pateikti prisijungusios prie a.VAZ tinklapio.

Akcizais apmokestinamos prekės, kurioms taikomas akcizų mokėjimo laikino atidėjimo režimas, laikinai sutrikus prieigai prie Akcizų informacinės sistemos (AIS), gali būti išgabentos parengus atsarginį lydraštį (popierinį).

Apie atsarginės procedūros taikymą reikia informuoti mokesčių administratorių e. laišku, laiške mokesčių mokėtojas turi nurodyti dokumento vidinį identifikacinį numerį.

Anot VMI, kai galimybė naudotis AIS bus atkurta, siuntėjui beliks suvesti atsarginio lydraščio duomenis į AIS ir informuoti VMI, nurodant AIS suteiktus ARC numerius.

Pažymima, kad Elektroninio deklaravimo sistema (EDS) bei interneto svetainė veikia sklandžiai, konsultacijas mokesčių mokėtojams konsultantai teikia telefonu 1882.

Gyventojai, kuriems šiuo metu reikia įsigyti verslo liudijimą ar registruoti veiklą pagal pažymą, tai gali padaryti bet kuriame VMI aptarnavimo padalinyje.

Prisijungimo prie IT sistemų problema šiuo metu yra sprendžiama, teigia VMI.

ELTA primena, kad VMI sistemos buvo sutrikusios ir liepos 24 d. Tada VMI informavo, kad tai buvo techniniai sutrikimai, dėl kurių antradienį gyventojams nepavyko pasiekti VMI.

Eltai R. Asadauskaitė sakė, kad techniniai sutrikimai nepaveikė gyventojų duomenų.

Socialiniame tinkle „Facebook“ nuo pirmadienio vakaro kai kurie žmonės skelbė, kad jų duomenų suinteresuoti asmenys nemato VMI sistemoje, dėl to negali sumokėti už paslaugas ir panašiai, taip pat buvo reiškiamas nerimas, kad duomenys yra apskritai prarasti.

R. Asadauskaitė patikino, kad VMI saugomi gyventojų duomenys prarasti nebuvo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)