Anot VMI pranešimo, išmokų susilaukė 813 tūkst. gyventojų, o išmokėta suma yra 35 mln. eurų didesnė nei praėjusiais metais tuo pačiu laiku.

„Daugiausia permokų susidarė dėl per didelio pritaikyto metinio neapmokestinamųjų pajamų dydžio (MNPD). GPM permoką gali susigrąžinti ne tik gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis MNPD ar metinis papildomas nepamokestinamųjų pajamų dydis (MPNPD), bet ir mokėję gyvybės draudimo ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto kreditą, įmokas už studijas“, - pranešime sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Jos teigimu, grąžinant permoką atsižvelgiama, ar gyventojas nėra skolingas valstybei, ar yra pateikęs, patikslinęs ankstesnių laikotarpių turto ir pajamų deklaracijas, kurias jam privaloma pateikti.

Pasak VMI, 130 tūkst. gyventojų dar gali pasinaudoti galimybe ir susigrąžinti mokesčių permoką už 2017 metus - pateikus deklaracijas, jų sąskaitos pasipildytų 17 mln. eurų. Pamiršusiems susigrąžinti mokesčio permoką gyventojams nuo praėjusių metų VMI apie tai primena asmeniškai. Tą VMI nurodo darysianti ir šiemet, kad kuo daugiau gyventojų pasinaudotų šia teise.

VMI pažymi, kad deklaracijas pateikę, tačiau permokų iki liepos 31 dienos negavę gyventojai turėtų pasitikrinti, ar jiems nereikia patikslinti pateiktos deklaracijos duomenų. Visus priminimus apie nepateiktas deklaracijas ar tikslintinus duomenis bei kitus dokumentus galima rasti prisijungus prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS), skiltyje „Pranešimai vartotojui“. Pažymėtina, kad permoka gali būti grąžinama už praėjusius penkerius metus.

Iš viso šiemet, kaip ir pernai, pajamų deklaracijas pateikė apie 1,3 mln. gyventojų. 2017 metų pajamų deklaracijose 124,2 mln. eurų pajamų mokesčio permokas deklaravo 764,1 tūkst. gyventojų, tuo metu 308,7 tūkst. gyventojų deklaravo į biudžetą mokėtino pajamų mokesčio 134,2 mln. eurų sumai. VMI pažymi, kad gyventojai ir toliau tikslina arba teikia nepateiktas deklaracijas, tad grąžintina GPM suma dar gali kisti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)