„Birželio 27-osios Seime priimti mokesčių įstatymų pakeitimai, manau, yra skaudus smūgis sėkmingiems Lietuvos verslininkams. Ar jie visi įsigalios, priklausys nuo Prezidentės“, - dėsto mokesčių konsultavimo įmonės „Fidexperta“ vadovė“ Rūta Bilkštytė.

Ji vardija, jog skaudžiausias smūgis laukia sėkmingų Lietuvos verslininkų. Ketvirtadienį panaikinus Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme buvusią „auksinių akcijų“ lengvatą, jų laukia papildomos mokestinės prievolės.

„Panaikinta „auksinių akcijų“ lengvata yra peilis į nugarą sėkmingiems Lietuvos verslininkams, kurie savo verslą sukūrė ir sėkmingai plėtoja Lietuvoje daugiau kaip 15 metų. Jei šį verslą, tai yra įmonių akcijas, įsteigtų iki 1999 m. sausio, jie parduotų iki šių metų pabaigos, tai akcijų prieaugis – neapmokestinamas, jei kitais metais - jau apmokestinamas. Tai yra kaip bauda tiems verslininkams, kurie nepasitraukė iš sėkmingo verslo, nepardavė užsienio investuotojams, o toliau jį sėkmingai vysto ir plečia. Tai smūgis sėkmingiems Lietuvos verslininkams, nes tik sėkmingai ir efektyviai valdomos įmonės gali išsilaikyti daugiau kaip dešimt metų. Manau, šis pakeitimas sukels verslo reorganizavimo ir perleidimo sandorių bangą 2013 metais”, - paaiškina R. Bilkštytė.

Ji abejoja ir kitų Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimų nauda, kai dividendų apmokestinimas sumažintas nuo 20 proc. iki 15 proc. ir tokiu pat tarifu apmokestintos palūkanų pajamos, viršijančios 10 tūkst. Lt.

Rūta Bilkštytė
„Anksčiau palūkanų pajamos buvo visiškai neapmokestinamos, jei paskolos suteiktos ilgiau kaip 365 dienų. Manau, šiam sprendimui turėjo būti pereinamasis laikotarpis: pirmais metais apmokestinti 5 proc., antrais – 10 proc., nuo trečių metų 15 proc., nes įvedus iškart tokį didelį apmokestinimo tarifą bus labai sumažintas skolinimo patrauklumas ir sumažės galimybės pradedančiam verslui pritraukti privačius finasuotojus. Pradedančio verslo finansavimas iš bankų jau ir šiuo metu yra labai ribotas, tikėtina, kad tai iš esmės pablogins verslo plėtros galimybes Lietuvoje“, - vertina specialistė.

Ji laikosi nuomonės, kad šis pakeitimas neatneš papildomų pajamų į biudžtetą, tačiau skaudžiai pažeis Lietuvos verslo talentų teisėtus lūkesčius.

R. Bilkštytė kritikuoja Pelno mokesčio pakeitimus, kuriais buvo pakeistas pelno mokesčio sumokėjimo terminas – pelno mokestis turi būti sumokėtas iki birželio 1 d., o ne iki spalio 1 d., kaip anksčiau.

„Verslui – blogiau“, - konstatuoja ji ir priduria, kad PVM įstatymo pakeitimai, kuriais nuo 2015 m. numatytas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas viešbučiams, lems mažesnes biudžeto pajamas ir paramą vienai ūkio šakai, kuri nėra reikšmingiausia Lietuvos ekonomikai.

Keli teigiami pokyčiai

Tačiau finansų specialistė pastebi, kad kai kurie sprendimai buvo reikalingi, nors ir pavėluoti.

„Padidintas neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) nuo 470 Lt iki 570 Lt, ir didesnis papildomas NPD už kiekvieną vaiką yra geras, bet pavėluotas pakeitimas. Manau, jį reikėjo priimti iškart su minimalios mėnesinės algos kėlimu iki 1 tūkst. litų“, - sako ji.

Swedbank” Asmeninių finansų instituto ekspertai paskaičiavo, kokią įtaką šie pokyčiai padarys skirtingos sudėties namų ūkių pajamoms, paskaičiavimai - lentelėje.
Poveikis atlyginimui "į rankas"

Taip pat R. Bilkštytė teigiamai įvertino Pelno mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais išplėsta ir pratęsta lengvata įsigyjant krovininius automobilius, priekabas ir puspriekabes.

Pakeitimais įtvirtinta, kad apmokestinamąjį pelną dėl šio turto įsigijimo galima sumažinti tik iki 1 mln. litų patirtų išlaidų per mokestinį laikotarpį suma, o lengvatos galiojimas pratęstas iki 2018 metų.

DELFI skelbė, kad mokestinių įstatymų pakeitimai dar turės sulaukti prezidentės Dalios Grybauskaitės pritarimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)