Penktadienį suplanuotas Vyriausybės posėdis dėl 2023 metų valstybės biudžeto. Jo išvakarėse Seime susitikusiems valdančiosios koalicijos partneriams – konservatorių, Laisvės ir Liberalų sąjūdžio frakcijų nariams – pristatytos pagrindinės dokumento gairės.

Po susitikimo V. Mitalas „Delfi“ sakė, kad gyventojų elektros ir dujų kompensavimui numatomi šimtai milijonų eurų.

„Esminė naujiena šiame biudžete, kad yra numatoma beveik pusė milijardo eurų verslui elektros kainų kompensavimui pagal panašų modelį, kokį taiko Latvija.

Nuo 24 centų už kilovatvalandę ribos pusę sumos padengtų valstybė ir tai galiotų jau nuo šių metų spalio iki kitų metų kovo (imtinai) – kol kas.

6 mėnesiams tokia priemonė ir bendrai maždaug 450 mln. eurų. Tai yra esminė naujiena, kuri teikiama su biudžetu“, – sakė jis.

Pašnekovas dar įvardijo, kad Vyriausybė prognozuoja, jog visuomeniniame tiekime gyventojams elektros energija turėtų kainuoti 28–33 centų už kilovatvalandę.

„Biudžeto poreikis kompensacijoms priklausys nuo to, kaip nusistovės elektros kainos kitų metų pirmąjį pusmetį.

Tuo metu dujų kaina vartotojams po valstybės paramos turėtų būti maždaug keturis kartus mažesnė nei rinkoje. Tai dideli pinigai“, – sakė jis.

VytautasMitalas

Įspėja dėl deficito

V. Mitalas „Delfi“ dar kalbėjo, kad kitų metų biudžeto deficitas balansuos ant 5 proc. ribos.

„Dabar jis yra numatomas 4,9 proc. Vertinant ekonomines prognozes, suprantant, kad mūsų padėtis labai priklausys nuo Europos, nuo Vokietijos ir kitų rinkų, o dar įvertinant, kad valstybės skolos aptarnavimas gali didėti, nes skolintis reikės už didesnes palūkanas, tas deficito skaičius iš tikrųjų yra ribinis.

Būtų puiku, jei Seimas tų 4,9 proc. neperžengtų, ekonominė padėtis Lietuvoje nereikalautų to daryti.

Nepaisant to, yra numatomas po 15 proc. NPD, MMA didėjimas. Gana sparčiai indeksuojamos pensijos. Bent 60 eurų, neturint būtinojo stažo, padidės senatvės pensija, 65 eurais – su būtinuoju stažu“, – sakė Seimo narys.

Tuo metu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pastebėjo, kad dėl biudžeto diskusijos Seime tik prasideda.

Numatoma, kad 2023 metais neapmokestinamasis pajamų dydis sieks 625 eurus (85 eurais daugiau nei dabar), o minimali mėnesinė alga – 840 eurų (110 eurų daugiau nei dabar).

Vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, kitais metais turėtų būti 575,31 euro, t. y. 73,59 euro arba 14,7 proc. didesnė nei 2022 metais.

Finansų ministerija prognozuoja, kad bendrasis vidaus produktas 2022 metais augs 1,6 proc., o 2023 metais – 1,4 proc. Tikimasi, kad šiemet 17,8 proc. pasieksianti vidutinė metinė infliacija kitais metais sulėtės iki 6 proc.

Prognozuojama, kad nedarbo lygis šiemet sieks 6,3 proc., o kitais metais – 6,8 proc. Darbo užmokestis vidutiniškai šiemet turėtų paaugti 13,1 proc., o kitais metais – 8,1 proc.

2023 metų „Sodros“ biudžeto projekte numatoma, kad kitais metais pajamos sieks 6,7 mlrd. eurų (15 proc. daugiau nei suplanuota šiemet), išlaidos – 6,4 mlrd. eurų (16 proc. daugiau), o perviršis sudarys 289 mln. eurų (259 mln. eurų daugiau nei šiemet).

2023 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto projekte numatoma, kad įplaukos ir išlaidos sieks po 3,1 mlrd. eurų (12 proc. daugiau nei suplanuota šiemet), tikimasi sukaupti 558 mln. eurų rezervą (215 mln. eurų daugiau nei šiemet).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)