Antrąjį ketvirtį šalies ūkis turi augti labai sparčiai, kad būtų pasiektas M. Renzi užsibrėžtas 1,2 proc. metinio augimo planas. Ekonomistai tvirtina, kad tokia sėkmė nenusišypsos, o Italijai ir kitoms euro zonos valstybėms kils sunkumų.

Rudenį šalyje rengiamas referendumas dėl Konstitucijos pataisų turės lemiamos įtakos M. Renzi politinei karjerai, o vietoje trypčiojanti ekonomika ir blogų paskolų kamuojami bankai jam taip pat kvaršina galvą. Nors atpigus naftai, susilpnėjus eurui ir Europos centriniam bankui (ECB) ėmusis ekonomikos skatinimo priemonių Italijos ekonomika pernai ir išsilaisvino iš recesijos gniaužtų, tolimesnės augimo perspektyvos blankios.

„Šiandien Italijos ekonomika, jei ne smunka žemyn, tai ir neauga, – teigė Londone įsikūrusios bendrovės „Wood & Co.“ ekonomistė Rafaella Tenconi. – Bendroves vis dar slegia pernelyg didelė skolų našta, pajamingumas labai nedidelis, o ir visa ekonomika smarkiai kenčia, nes negalima vykdyti nepriklausomos fiskalinės ir piniginės politikos“.

M. Renzi vadovaujama vyriausybė ir toliau laikosi išsikeltų ekonomikos augimo tikslų, nepaisant to, kad šalies ūkis antrąjį šių metų ketvirtį taip ir nepasistūmėjo į priekį. Lapkritį rengiamame referendume bus patikrintas 41-erių metų amžiaus ministro pirmininko populiarumas, o netikėtai iki 11,6 proc. išaugusį nedarbą ir investuotojus už galvų susigriebti privertusią bankų sektoriaus krizę vargu ar galima būtų laikyti geriausiais jo koziriais. Jeigu referendumo metu vyriausybės siūlomos Konstitucijos reformos būtų atmestos, M. Renzi pažadėjo atsistatydinti.

Italija yra trečia pagal dydį euro zonos ekonomika, dėl kurios prasčiau sekasi ir kitoms euro zonos šalims. Šalies ekonomiką antrąjį ketvirtį sukausčius stagnacijai, vėl iškilo Vokietijos kaip euro zonos lyderės vaidmuo. Vokietijos ekonomika minėtu laikotarpiu išaugo 0,4 proc. – dvigubai daugiau, nei prognozavo ekonomistai. Augimą itin lėmė dėl mažėjančio nedarbo ir kylančių atlyginimų stiprėjantis vartojimas.

Kad būtų pasiektas M. Renzi užsibrėžtas tikslas, Italijos ekonomika antrojoje metų pusėje turėtų ūgtelėti 1,3 proc. Tai būtų greičiausias per pastaruosius 16 mėnesių šalies augimo tempas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)