Per tris šių metų ketvirčius buvo gauti 24 pranešimai apie įvykius darbe, dėl kurių mirė darbuotojai, ir 92 pranešimai apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai. 2019 metais per tokį pat laikotarpį buvo gauta 30 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 94 pranešimai apie įvykius darbe, dėl kurių buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.

Taigi mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius šiemet sumažėjo 6 atvejais, o sunkių sumažėjo 2 atvejais.

Statistikos departamento duomenimis, daugiausiai mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe įvyko transporto ir saugojimo įmonėse, kur fiksuoti 6 nelaimingi atsitikimai pasibaigė mirtimi, o 21 – sunkiais sužalojimais. Statybos įmonėse fiksuoti 5 mirtini ir 16 sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, apdirbamosios gamybos įmonėse – 3 mirtini ir 14 sunkių nelaimingų atsitikimų.

Tuo tarpu žemės ūkio srityje fiksuotas 1 mirtinas ir 3 sunkūs nelaimingi atsitikimai, miškininkystės – 2 mirtini ir 3 sunkūs, administracinės ir aptarnavimo veiklos įmonėse – 1 mirtinas ir 4 sunkūs, nekilnojamojo turto operacijų – 1 mirtinas ir 5 sunkūs, didmeninės ir mažmeninės prekybos – 1 mirtinas ir 13 sunkių nelaimingų atsitikimų atvejų.

Nelaimingi atsitikimai darbe užregistruoti ir vandens tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo ir regeneravimo įmonėse, kur 3 nelaimingi atsitikimai pasibaigė mirtimi, o 6 žmonės buvo sunkiai sužeisti. Tuo tarpu 1 mirtinas ir 3 sunkūs nelaimingi atsitikimai įvyko mokslinės ir techninės veiklos įmonėse. Dar 2 sunkūs nelaimingi atsitikimai įvyko apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėse ir 1 sunkus viešojo valdymo ir gynybos, privalomojo socialinio draudimo veikloje.

Palyginti su pernai, mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius šiek tiek sumažėjo visose įmonėse, išskyrus miškininkystės sektorių, kur pernai per ataskaitinį periodą neįvyko nė vieno mirtino ar sunkaus nelaimingo atsitikimo darbe, o šiemet net 2 mirtini ir 3 sunkūs atvejai.

Be eismo įvykių, kurių metu žuvo 6 darbuotojai, arba 25 proc., per šių metų tris ketvirčius statybos darbai buvo pavojingiausi nelaimingiems atsitikimams darbe įvykti – juos atliekant žuvo 4 žmonės, o 14 buvo sunkiai sužeisti.

Kaip ir pernai, daugiausiai mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe įvyko darbuotojams nukritus iš aukščio – taip žuvo 7 darbuotojai ir buvo sunkiai pakenkta 35 darbuotojų sveikatai.

Tiriant nelaimingų atsitikimų priežastis nustatyta, kad apie pusę mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių per tris šių metų ketvirčius, sąlygojo darbdavio neįgyvendinti darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai. Beveik šeštadalis nelaimingų atsitikimų darbe įvyko, kai atlikdami darbus darbuotojai nesilaikė vadovų duotų nurodymų ir taip rizikavo savo sveikata ar gyvybe.

Aptariamuoju laikotarpiu sunkių ar mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe jauniems darbuotojams (iki 18 metų amžiaus) neįvyko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)