„Kadangi nedalyvauju šiame parlamentiniame tyrime, tai galiu pasakyti kaip stebėtojas. Matome, vykstančią emocijos iškrovą. Tikrai tikiuosi, kad tos emocijos aprims. Vis dėlto susės suaugę žmonės ir pradės konstruktyvų dialogą. Kalbant apie patį procesą, ar jis galėtų būti sklandesnis, tai aš tikrai tikiu, kad jis gali būti sklandesnis“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė V. Šapoka.

Pasak jo, šis ginčas solidumo Lietuvai neduoda.

„Kalbant apie naudą, kol nėra tyrimo išvadų, nėra ką ir vertinti. Toks triukšmas, abipusiai kaltinimai Lietuvai solidumo, žinoma, nepriduoda. Tai akivaizdu, tą matome iš investuotojų kylančių nerimo apraiškų. Tai, manau, kuo greičiau emocinis periodas pasibaigs, tuo visiems bus geriau“, – teigė jis.

Trečiadienį Seimo opozicija po susitikimo su V. Vasiliausku teigė, kad imsis veiksmų dėl Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko S. Jakeliūno galimai daryto spaudimo Lietuvos banko vadovui.

Po to, kai trečiadienį jungtiniame opozicinių frakcijų posėdyje dalyvavęs Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas perskaitė jam siųstą S. Jakeliūno laišką, opozicija prabilo apie apkaltą krizę tiriančiam BFK pirmininkui.

Opozicijos lyderė iš karto po posėdžio sakė, kad paviešintame laiške S. Jakeliūnas akivaizdžiai daro spaudimą Lietuvos banko vadovui. Dėl to, tvirtino ji, opozicija bematant paruoš du kreipimusi dėl BFK pirmininko veiksmų.

„Paruošime du kreipimusi: vieną kreipimąsi į Seimo pirmininką tam, kad būtų įvertinta, ar tai nėra spaudimas nepriklausomai institucijai, ir galimai kreipsimės į prokuratūrą dėl veiksmų, kurie galėtų būti traktuotini kaip spaudimas“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen. Pasak jos, tai, kad S. Jakeliūnas darė spaudimą, nereikia skaityti net tarp eilučių.

„Nereikia net tarp eilučių skaityti – tiesiogiai prašoma imtis veiksmų ir panašiai. Mano galva, tikrai galima perskaityti ne tarp eilučių, o tiesiogiai, kaip prašymus, pageidavimus, kurie Seimo nariui, komiteto pirmininkui neturėtų būti priimtini“, – sakė opozicijos lyderė.

Trečiadienio rytą vykusiame Biudžeto ir finansų komiteto, atliekančio krizės tyrimą, posėdyje V. Vasiliauskas pareiškė manąs, kad S. Jakeliūnas bankui daro spaudimą. Šis neslėpė nuostabos dėl tokio pareiškimo.

BFK pirmininkas S. Jakeliūnas teigė, kad jam belieka stebėtis tokiais susirašinėjimų viešinimais.

„Jeigu aktyvaus ir įdomaus politinio sezono palinkėjimas, kadangi vyksta rinkimai bent keli, yra kažką užgaunantis, menkinantis reputaciją ar darantis spaudimą LB, ir tokie susirašinėjimai yra paviešinami, tai man belieka stebėtis“, – sakė S. Jakeliūnas.

Kaip ELTA jau rašė, S. Jakeliūnas teigia, kad LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl galimų manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus. Pasak S. Jakeliūno, pernai tyrimą atliekantis BFK kreipėsi į Lietuvos banką, klausdamas, ar buvo atlikti tyrimai dėl VILIBOR per krizę, o šiemet sausį gautas atsakymas, kad VILIBOR atitiko tuometinę tarptautinę praktiką. Dabar paaiškėjo, kad 2012 m. LB buvo parengęs pažymą apie VILIBOR per krizę, kurioje minėtos ir permokos, tačiau LB teigia, kad pažyma buvo skirta tik vidiniam banko naudojimui, joje pateikiami skaičiavimai – preliminarūs.

Tuomet išplatintame rašte LB paragino S. Jakeliūną kuo skubiau pateikti atsakingoms institucijoms informaciją dėl galimo Lietuvos bankų manipuliavimo VILIBOR kotiruotėmis, apie kurį jis pasisakė viešai.

Krizės priežastis tiriančios Seimo laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas S. Jakeliūnas sakė, kad LB raginimas atsakingoms institucijoms pateikti informaciją dėl galimo komercinių bankų manipuliavimo VILIBOR indeksu gali būti vertinamas kaip spaudimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)