Nuo naujų metų statybininkai privalo turėti ID kodą statybose. Pasak socialinės apsaugos ir darbo viceministro Vytauto Šilinsko, neplanuojama kurti naujos informacinės sistemos. Bus naudojamos jau turimos valstybinės informacinės sistemos ir registrai, juose sukaupti duomenys.

„Tokia galimybė visiškai egzistuoja, nes „Sodros“ sistemose turime daugybę duomenų: visų pirma, visus duomenis apie darbuotojos, „Sodros“ sistemos turi galimybę gauti iš VMI duomenis apie savarankiškai dirbančius, taip pat per „Sodros“ sistemas kitoms institucijoms teikiami duomenys apie komandiruojamus asmenis į Lietuvą.

Mūsų planas – šių duomenų pagrindu statybininkams ar kitiems asmenims, kurie paprašys, išduoti QR identifikacinį kodą. Asmenys jį turėdami ir pateikę galės įrodyti, kad yra teisėtai Lietuvoje esantys asmenys, kurie moka mokesčius“, – spaudos konferencijoje trečiadienį aiškino viceministras.

Vytautas Šilinskas

Vasarą Seimo priimtuose teisės aktuose, kuriuos buvo parengusi ankstesnė Vyriausybė, buvo numatyta sukurti naują Skaidriai dirbančiojo asmens tapatybės identifikavimo sistemą. Sistemoje buvo planuota kaupti duomenis, susijusius su statybininko ID kodo turėtoju – fiziniu asmeniu, atliekančiu statybos darbus, tiek darbo sutarties pagrindu, tiek vykdant savarankišką veiklą, ir duomenys apie jo darbdavį.

Vietoje to būtų pasinaudojama „Sodros“ informacine sistema, apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registrais bei juose šiuo metu jau kaupiamais duomenimis: informacija apie darbuotoją, darbdavį, savarankiškai dirbantį asmenį bei informacija apie į Lietuvą komandiruojamus darbuotojus.

Naujos sistemos kūrimui buvo numatyta, kad visi statybininkai turėtų joje registruotis. Darant šį pokytį to nereikės. Pasak jo, tai reiškia mažėjančią administracinę naštą. Atitinkamai naujos sistemos kūrimui buvo numatyta skirti apie 1,3 mln. Eur, esamam patobulinimui būtų išleista apie 50 tūkst. Eur. Vadinasi, valstybė sutaupys apie 1,2 mln. eurų.

„Buvo numatyta didesnė, platesnė ir su daugiau funkcijų sistema, o mes šiame etape darome tik pagrindinius ir bazinius funkcionalumus.

Pavyzdys: buvo planuota per kelis metus padaryti ir darbo laiko apskaitos modulį. Mes nagrinėsime, ar tai vis dar aktualu daryti. Bet pirmame etape matome, kad pakanka 50 tūkst. Eur investicijos spręsti nelegalaus darbo problemą. Dėl nedeklaruoto darbo matysime, kiek reikėtų papildomai“, – pažymi V. Šilinskas.

„Tai pirmas žingsnis šešėlio mažinimui. Tai gali padėti tuo, kad statybose sumažės asmenų, kurie neturi nei darbo sutarties, nei individualios veiklos pažymėjimo“, – kalbėjo viceministras.

Pasak jo, nuo naujų metų yra numatyta atlikti daugiau patikrinimų ir daugiau inspektorių. Viceministras paaiškina, kaip tai turėtų veikti tikrinimas: „Būtų kažkas panašaus į galimybių pasą. Tikrintume, ne ar žmogus skiepytas, ar testuotas, bet tikrintume „Sodroje“, ar jis darbuotojas, savarankiškai dirbantis, ar teisėtai komandiruotas į Lietuvą.“

Skaidriai dirbančiojo tapatybę galės tikrinti tos institucijos, kurios kontroliuoja nelegalų darbą, nedeklaruotą savarankišką veiklą, t. y. Valstybinė darbo inspekcija, Valstybinė mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, policija. Planuojama, kad skaidriai dirbančiojo kodą turės tikrinti statytojas (užsakovas) ar jo vienas įgaliotas rangovas. Būtent jie bus atsakingi, kad statybvietėje statybos darbus atliktų tik turintys skaidriai dirbančiojo tapatybės identifikavimo kodą.

Statytojas (užsakovas) arba jo vienas įgaliotas rangovas taip pat yra atsakingi už kitų asmenų tapatybės, kurie statybvietėje neatlieka statybos darbų, identifikavimą. Jie privalės registruoti asmenų, kurie statybvietėje neatlieka statybos darbų, buvimo statybvietėje pradžios ir pabaigos laiką bei priežastis.

Kaip bus galima gauti Skaidriai dirbančiojo kodą?

Skaidriai dirbančiojo asmens tapatybės identifikavimo kodą gauti galės kiekvienas socialiniu draudimu draustas asmuo, prisijungęs prie savo paskyros, esančios „Sodros“ Elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje, arba atvykęs į „Sodros“ teritorinį skyrių.

Darbdavys darbuotojui taip pat galės išimti skaidriai dirbančiojo asmens tapatybės identifikavimo kodą prisijungęs prie Elektroninės draudėjų aptarnavimo sistemos. Skaidriai dirbančiojo kodui patikrinti bus naudojamas informacinis įrankis – QR kodas ir jį nuskaitančios mobiliosios programėlės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)